Z

Zeep maken zonder loog

zeep maken zonder loog

Als zeepmaker krijg ik vaak de vraag of je ook zeep kunt maken zonder loog. Een logische vraag. Ik kan me goed voorstellen dat je liever niet met chemicaliën wilt werken. Ook ik was in het begin bang voor natriumhydroxide. Als je helemaal zelf zeep wilt maken, dan moet je helaas vetten en loog verzepen. Zeep maken zonder loog is dus niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel een paar alternatieven, waardoor je niet zelf met chemicaliën aan de slag hoeft. Zo kun je thuis zeep maken van gietzeep of zeepvlokken.

Laten we het even kort hebben over loog. Er zijn namelijk twee soorten. Kaliumhydroxide wordt bij hot process zeep gebruikt om een soort zeeppasta van te maken. Je kunt het verdunnen in water om vloeibare zeep te maken.

Natriumhydroxide is de loog die je gebruikt om zeep te maken. Er kunnen geen andere stoffen worden gebruikt in plaats van natriumhydroxide of kaliumhydroxide om zelf zeep te maken.

zeep maken zonder chemicaliën

Wanneer je het loogmengsel toevoegt aan de oliën en vetten, ontstaat er een nieuwe verbinding: zeep. Je kunt het zelf zien gebeuren wanneer je cold process zeep maakt. Het zeepmengsel begint dan steeds dikker te worden. Als de zeep de trace-fase heeft bereikt, dan is dat een teken van een succesvolle chemische reactie. Het grootste gedeelte van de loog heeft dan al gereageerd. Meestal wordt het na twee dagen omgezet in zeep. In de weken erna, zal nog de laatste restje loog reageren. Daarom bevat natuurlijke zeep, na 6 weken rijpen, geen loog meer. Die loog is nu zeep.

zeepje

Ik gebruik zelf zuivere natriumhydroxide, van cosmetische kwaliteit. Hoewel het extreem bijtend middel is, wordt het ook in sommige delen van de voedselindustrie gebruikt. Zo worden pretzels ondergedompeld in een zwakke loogoplossing voordat ze de oven ingaan. Loog wordt zelfs gebruikt bij de verwerking van chocolade.  Als bakkers niet bang zijn om het te gebruiken bij het maken van voedsel, hoef je je geen zorgen te maken dat je loog gebruikt om natuurlijke zeep te maken. Zolang je maar de veiligheidsregels in acht neemt.

Zeep maken zonder loog

Je vraagt je misschien af of je ook zeep kunt maken zonder chemicaliën. Het antwoord daarop is helaas ‘nee’. Alle zeep ontstaat door vetten en loog te mengen. Als je helemaal zelf zeep wilt maken, dan moet je vetten en loog verzepen. Er zijn wel een aantal manieren om zeep te maken zonder dat je met loog hoeft te werken. Maak bijvoorbeeld heerlijke zeep van gietzeep of geraspte zeep. Ik heb zelfs een recept voor zeep maken met zeeprasp.

Alle zeep ontstaat door vetten en loog te verzepen.

Gietzeep

Natuurlijk kan het ook zonder loog. De makkelijkste manier om zeep te maken zonder loog, is gietzeep. Klik hier voor het recept. Maar weet je het wel zeker? Want zeep met natriumhydroxide maken volgens de koude methode, is eigenlijk veel leuker en ook uitdagender. Het verschil kun je vergelijken met een magnetronmaaltijd en een verspakket.

gietzeep maken

Gietzeep heeft de verzeping namelijk al ondergaan (vetten reageren met loog). Het is een kwestie van smelten. Je kunt gietzeep direct uit de verpakking halen. Het enige wat je hoeft te doen, is het te smelten en er je eigen favoriete etherische olie, geur en andere extra’s aan toe te voegen. Vervolgens giet je het in de vorm. Het is ontzettend leuk om te doen. Zowel voor volwassenen als kleine kinderen. Bovendien kost het niet zoveel tijd.

Gietzeep is er in allerlei vormen en maten: van heldere glycerinezeep, tot romige zeep met sheaboter of zonder palmolie. Gietzeep is een prima manier om je zeepavontuur mee te beginnen.

 

Rebatchen

Je kunt ook zeep rebatchen. Hobbyzeepmakers kunnen dit beamen: we hebben allemaal een lelijke batch zeep op zolder verstopt. In feite zeepjes die er op zijn zachts gezegd, niet helemaal zijn geworden wat je ervan had verwacht. En dat is zonde.

Het enige wat je hoeft te doen is deze zeep te raspen en de mengen met een beetje water. Daarna smelt je het tot een soort pasta. Je voegt er wat geur en kleur aan toe en giet het zeepbeslag in de vorm. Een beetje omslachtig is het wel. Je moet namelijk wel eerst zelf zeep maken. Of oude zeepjes bij elkaar schrapen. Daarom is er nog een derde, en wat mij betreft het beste alternatief: zeepvlokken.

We hebben allemaal een lelijke batch zeep op zolder verstopt.

Zeepvlokken

Zeepvlokken zijn ook geschikt om zelf terug zeep te maken (rebatchen). Je kunt op internet zeepvlokken bestellen, maar ook een blok Marseille zeep kopen en het zelf raspen. Vervolgens smelt je deze zeep en voeg je er zelf extra’s aan toe, bijvoorbeeld etherische olie, amandelolie, cacaoboter en kruidenthee. Door het toevoegen van water maak je de zeep weer letterlijk vloeibaar. Vervolgens laat je het mengsel twee dagen in de vorm zitten. Na twee weken uitharden kun je de zeepjes gebruiken. Ik heb er zelfs een recept voor. Wat mij betreft komt deze methode het meest in de buurt van natuurzeep.

Conclusie: zeep maken zonder chemicaliën

Als je dit artikel hebt gelezen, dan weet je dat ‘echte’ zeep met loog wordt gemaakt, maar ook dat handgemaakte zeep geen loog meer bevat. Als het op de juiste manier en met een goed recept  is gemaakt, dan is handgemaakte zeep mild. Je kunt loog niet helemaal vermijden als je helemaal zelf zeep wilt maken. Zeep maken zonder loog bestaat niet.

Als het op de juiste manier en met een goed recept is gemaakt, dan is handgemaakte zeep mild.

En laten we eerlijk wezen: alles is gemaakt van chemicaliën. Water is een chemische stof, maar ook je reep Tony is gemaakt met chemicaliën. Ook in de natuur kom je veel stoffen tegen die schadelijk, giftig of zelfs dodelijk zijn.

Ga altijd voorzichtig te werk met natriumhydroxide, maar weet dat de wetenschap aan jouw kant staat. Er zal geen loog meer in de zeep zitten als het klaar is met rijpen.

Klaar voor het echte werk? 

In mijn e-book leer ik je alles over thuis zeep maken. Naast ontzettend veel informatie, staan er ook 8 beproefde recepten in.


Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een koffie! 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

CategorieënFAQ Tips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *