Z

Zeep maken met zeeprasp

zeep maken zonder loog

Zeep maken met zeeprasp- of vlokken is een leuke en vrijblijvende manier om te ontdekken of zelf zeep maken iets voor jou is. Dit recept is zowel voor kinderen als volwassenen geschikt. Je maakt 4 zeepjes in een cupcakevorm.

Met natuurlijke zeepvlokken of een geraspt zeepblok, kan je een heerlijk verzorgende en reinigende zeep maken. De zeep is al door het verzepingsproces heen gegaan. Je hoeft het eigenlijk alleen nog maar te smelten en er extra verzorgende ingrediënten aan toe te voegen. Daarom is dit recept geschikt voor als je niet met loog wilt werken om natuurlijke zeep te maken.

Wil je de zeep een andere kleur geven? Dan kun je het beste witte zeepvlokken gebruiken. Voor een extra mooi resultaat strooi je er een paar bloemblaadjes of wat Himalayazout overheen.

blok marseille zeep

 

Zeep maken met zeepvlokken

Je maakt stevige blokken natuurzeep. De basis van deze zeep bestaat uit marseille zeep, kruidenthee, zoete amandelolie en cacao boter. Hier kun je naar eigen smaak nog etherische olie aan toevoegen. Voor een subtiele geur gebruik je 5 ml lavendel etherische olie.

Ik moet wel zeggen dat de marseille zeep een op zichzelf staande, authentieke zeepgeur heeft. (Althans het blok zeep). Veel meer heb je eigenlijk niet nodig.

zeeprasp

Zeep maken met zeeprasp

 • Aantal: 4 stuks
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Voorbereiding: weeg 50 ml warm water af op een digitale keukenweegschaal. Voeg er een zakje kamillethee aan toe. Rasp vervolgens het blok marseille zeep, mocht je voor deze optie hebben gekozen. Je houdt ongeveer 50 gram zeep over.

Ingrediënten

 • 150 g geraspte Marseille zeep (of zeepvlokken)
 • 15 g cacaoboter
 • 50 ml kamillethee
 • 50 ml zoete amandelolie
 • 5 g lavendel e.o. (optioneel)
 • 1 cupcakevorm

Bereiding

 1. Smelt in een pannetje au-bain marie de zeepvlokken of zeeprasp, cacao boter samen het water.
 2. Blijf goed roeren tot het mengsel gesmolten is. Dit kan best even duren!
 3. Roer er de zoete amandelolie door.
 4. Haal het zeepmengsel van het vuur en voeg de etherische lavendelolie toe. Roer nog even goed door en giet de zeep in de cupcakevorm.
 5. Laat de zeepjes 3 dagen drogen. Haal ze uit de vorm en laat ze nog twee weken uitharden. Het water verdampt dan en je krijgt dan een robuust stuk zeep.

Tips & Tricks: Dit recept zorgt voor een romig stuk zeep. Wil je meer schuim? Doe de zeep dan voor gebruik in een zeepzakje. Ook handig voor zeeprestjes. Je kunt de zeep dan helemaal opgebruiken.

Ga je voor groen? Op internet vind je ook zeepvlokken zonder palmolie en parfum.

[row cols_nr=”2″][col size=”12″ column_style=”highlighted”]

Liever low-budget? Dan kun je de etherische olie achterwege laten. Ook kun je een goedkopere, plantaardige olie gebruiken, bijvoorbeeld druivenpitolie. De thee vervang je dan gewoon door kraanwater. De cacaoboter is te vervangen door sheaboter. Succes!

 

 

 

 

 

 

 

[/col][/row]

 

 

 

 


Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een cappuccino! 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

 

zeep maken zonder loog

CategorieënBeginner
 1. Linda says:

  Hoi Jolanda,
  Ik heb een stuk Marseille zeep liggen wat ik in dit recept wil gebruiken. Daar zit 72% olijfolie in. Als ik nog meer olie en water toevoeg wordt het dan wel een harde zeep? Het is nu wel keihard want een beetje uitgedroogd.

  1. Zus says:

   Hoi Linda,

   Het water verdampt uiteindelijk weer uit de zeep. Hoe meer water, hoe langer het duurt voordat de zeep hard wordt (maximaal twee weken bij een rebatch zeep). Aan de Marseille zeep kun je extra ingrediënten toevoegen, zoals de zoete amandelolie in dit recept, maar dat hoeft niet. De cacaoboter compenseert dit weer en voegt hardheid toe.

   Het toevoegen van water of (kokos)melk is in principe voldoende om opnieuw zeep te maken. Je kunt even kijken hoeveel de zeep nu weegt en dan uitrekenen hoeveel water je nodig hebt. Als je dat spannend vindt, dan kun je ook minder water toevoegen: 85 gram water per 500 gram zeep. Succes!

 2. Lena says:

  Hoi Jolanda,
  Wat fijn alle informatie op je website!

  Ik wil graag op deze manier zeep maken en vroeg mij af of het ook te maken is van Castillezeep (van laurierbesolie en olijfolie) in plaats van Marseille zeep.
  Ik hoor het graag!!

  Groeten, Lena

  1. Zus says:

   Hoi Lena,

   Leuk om te horen! Bedankt voor het compliment :). Castillezeep (van laurierbesolie en olijfolie) is ook prima om te gebruiken. Het heeft min of meer dezelfde samenstelling. Je kan in principe elke natuurzeep gebruiken voor dit recept gebruiken om even even creatief bezig te zijn.

  1. Zus says:

   Daar zit cacaoboter in (eigenlijk cacaobrokken). Je kan deze ook in pastilles kopen, bijvoorbeeld bij Jojoli. Deze smelten wat sneller. Je kan het ook door shea- of mangoboter vervangen, als je dat nog hebt liggen.

   Groetjes, Jolanda.

 3. Lena says:

  Hoi Jolanda,

  Sorry nog een vraagje! Doe je die 50 ml water met kamillethee bij de zeeprasp? Of gebruik je dat water om in de grote pan te laten koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *