Z

Zeep maken met zeeprasp

zeep maken zonder loog

Zeep maken met zeeprasp- of vlokken is een leuke en vrijblijvende manier om te ontdekken of zelf zeep maken iets voor jou is. Dit recept is zowel voor kinderen als volwassenen geschikt. Je maakt 4 zeepjes in een cupcakevorm.

Met natuurlijke zeepvlokken of een geraspt zeepblok, kan je een heerlijk verzorgende en reinigende zeep maken. De zeep is al door het verzepingsproces heen gegaan. Je hoeft het eigenlijk alleen nog maar te smelten en er extra verzorgende ingrediƫnten aan toe te voegen. Daarom is dit recept geschikt voor als je niet met loog wilt werken om natuurlijke zeep te maken.

Wil je de zeep een andere kleur geven? Dan kun je het beste witte zeepvlokken gebruiken. Voor een extra mooi resultaat strooi je er een paar bloemblaadjes of wat Himalayazout overheen.

blok marseille zeep

Zeep maken met zeepvlokken

Je maakt stevige blokken natuurzeep. De basis van deze zeep bestaat uit marseille zeep, kruidenthee, zoete amandelolie en cacao boter. Hier kun je naar eigen smaak nog etherische olie aan toevoegen. Voor een subtiele geur gebruik je 5 ml lavendel etherische olie.

Ik moet wel zeggen dat de marseille zeep een op zichzelf staande, authentieke zeepgeur heeft. (Althans het blok zeep). Veel meer heb je eigenlijk niet nodig.

zeeprasp
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
zeep maken zeepvlokken

Zeep maken met zeeprasp


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 45 min.
 • Recept voor: 4 stuks 1x

Omschrijving

Je maakt stevige blokken natuurzeep. De basis van deze zeep bestaat uit marseille zeep, kruidenthee, zoete amandelolie en cacao boter. Hier kun je naar eigen smaak nog etherische olie aan toevoegen. Voor een subtiele geur gebruik je 5 ml lavendel etherische olie.


Ingrediƫnten

Schaal

Bereiding

 1. Smelt in een pannetje au-bain marie de zeepvlokken of zeeprasp, cacao boter samen het water.
 2. Blijf goed roeren tot het mengsel gesmolten is. Dit kan best even duren!
 3. Roer er de zoete amandelolie door.
 4. Haal het zeepmengsel van het vuur en voeg de etherische lavendelolie toe. Roer nog even goed door en giet de zeep in de cupcakevorm.
 5. Laat de zeepjes 3 dagen drogen. Haal ze uit de vorm en laat ze nog twee weken uitharden. Het water verdampt dan en je krijgt dan een robuust stuk zeep.

Tips & Tricks

Dit recept zorgt voor een romig stuk zeep. Wil je meer schuim? Doe de zeep dan voor gebruik in een zeepzakje. Ook handig voor zeeprestjes. Je kunt de zeep dan helemaal opgebruiken.

Ga je voor groen? Op internet vind je ook zeepvlokken zonder palmolie en parfum.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Zeeprasp

Trefwoorden: zeepvlokken, zeeprasp, zeep maken zonder loog, vegan


Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een cappuccino! 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

zeep maken zonder loog
CategorieƫnBeginner
 1. Linda says:

  Hoi Jolanda,
  Ik heb een stuk Marseille zeep liggen wat ik in dit recept wil gebruiken. Daar zit 72% olijfolie in. Als ik nog meer olie en water toevoeg wordt het dan wel een harde zeep? Het is nu wel keihard want een beetje uitgedroogd.

  1. Zus says:

   Hoi Linda,

   Het water verdampt uiteindelijk weer uit de zeep. Hoe meer water, hoe langer het duurt voordat de zeep hard wordt (maximaal twee weken bij een rebatch zeep). Aan de Marseille zeep kun je extra ingrediƫnten toevoegen, zoals de zoete amandelolie in dit recept, maar dat hoeft niet. De cacaoboter compenseert dit weer en voegt hardheid toe.

   Het toevoegen van water of (kokos)melk is in principe voldoende om opnieuw zeep te maken. Je kunt even kijken hoeveel de zeep nu weegt en dan uitrekenen hoeveel water je nodig hebt. Als je dat spannend vindt, dan kun je ook minder water toevoegen: 85 gram water per 500 gram zeep. Succes!

 2. Lena says:

  Hoi Jolanda,
  Wat fijn alle informatie op je website!

  Ik wil graag op deze manier zeep maken en vroeg mij af of het ook te maken is van Castillezeep (van laurierbesolie en olijfolie) in plaats van Marseille zeep.
  Ik hoor het graag!!

  Groeten, Lena

  1. Zus says:

   Hoi Lena,

   Leuk om te horen! Bedankt voor het compliment :). Castillezeep (van laurierbesolie en olijfolie) is ook prima om te gebruiken. Het heeft min of meer dezelfde samenstelling. Je kan in principe elke natuurzeep gebruiken voor dit recept gebruiken om even even creatief bezig te zijn.

  1. Zus says:

   Daar zit cacaoboter in (eigenlijk cacaobrokken). Je kan deze ook in pastilles kopen, bijvoorbeeld bij Jojoli. Deze smelten wat sneller. Je kan het ook door shea- of mangoboter vervangen, als je dat nog hebt liggen.

   Groetjes, Jolanda.

   1. Elena says:

    Haii
    kan je marseille zeep ook vervangen voor Aleppo??
    En als ik ayurvedische kruiden toe wil voegen bij welke stap kan ik dat het beste doen?
    Oke laatste vraag hahah laat je de kamille kruiden erin of bereid je deze eerst voor en gebruik je alleen de thee?

    Dankjewel alvast!

    1. Jolanda says:

     Hi Lucia,
     Wat goed dat je reageert. De Marseillezeep kan je zeker vervangen door Aleppo. De ayurvedische kruiden zou ik zoveel mogelijk aan het begin toevoegen (als je de zeep hebt gesmolten in het pannetje, en het water hebt toegevoegd).
     Hoe vloeibaarder het mengsel, hoe makkelijker het is om de kruiden gelijkmatiger door de zeep te mengen. Je zou de kruiden zelfs vooraf in water kunnen mengen. Ik gebruik alleen de thee in de zeeprecept :). Have fun!

 3. Lena says:

  Hoi Jolanda,

  Sorry nog een vraagje! Doe je die 50 ml water met kamillethee bij de zeeprasp? Of gebruik je dat water om in de grote pan te laten koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star