N

Natuurlijke zeep maken

zelf zeep maken

Natuurlijke zeep maken is leuk en niet moeilijk. Op dit blog deel ik mijn ervaringen, recepten en tips om zelf zeep en natuurlijke cosmetica te maken. Op naar een groener leven.

Een groot voordeel van zelf zeep maken (en ook cosmetica trouwens!) is dat je zelf kunt bepalen welke ingrediënten je wel en niet gebruikt. Ook kun je nagaan of deze op een duurzame, manier geproduceerd worden. Zo kies ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor biologische ingrediënten.

Daarnaast zit handgemaakte zeep boordevol olijfolie, kokosolie en sheaboter. Stuk voor stuk huidvriendelijke ingrediënten die je niet snel terug zult vinden in de gemiddelde fabriekszeep.

En, dit is misschien nog wel het belangrijkste argument: het reinigt en verzorgt de huid op milde wijze. Het helpt het natuurlijke vetlaagje van de huid te herstellen. Je huid gaat er naar verloop van tijd er beter uitzien en zachter aanvoelen. Een luxeproduct en helemaal zelfgemaakt.

Mocht je zeep maken te veel gedoe vinden, dan kun je natuurlijk ook  bij Nederlandse zeepmakers terecht. Door een kleine verandering in de badkamer, kun je al een verschil maken.

Door een kleine verandering in de badkamer, kun je al een verschil maken.

Wat is zeep volgens de koude methode?

Zeep volgens de koude methode (cold process) wordt gemaakt op basis van drie ingrediënten: water, natriumhydroxide en plantaardige olie. Deze methode zorgt ervoor dat de actieve stoffen in plantaardige olie zoveel mogelijk behouden blijven. Bij het maken van zeep komt van nature glycerine vrij. Dit zorgt voor een voedende en hydraterend stuk zeep. Bij natuurzeep blijft glycerine voor de volle 100% aanwezig, bij fabriekszeep wordt deze vaak onttrokken om in andere cosmeticaproducten te verwerken.

muntzeep met cacao

Laat je niet van de wijs brengen: ook aan zeep volgens de koude methode komt warmte te pas, maar niet in dezelfde mate als bij de hot process methode. Dit gebeurt  rond een temperatuur van tussen de 38 en 47 graden. Hierna ontstaat er een chemische reactie: verzeping. De zeep gaat in de vorm en moet dan nog hard worden (de zeep warmt even flink op). Na twee dagen kan de zeep uit de vorm worden gehaald. Daarna moet deze nog 6 weken uitharden. Na deze periode heeft de zeep ongeveer dezelfde PH-waarde als je huid.

Zeeprecepten: begin klein

Op dit blog kom je verschillende zeeprecepten tegen. Ik ben Zeep & Zus® in de eerste plaats gestart omdat zeep maken leuk is en ontzettend veel voldoening. Maar ik heb ook een missie. In de zeepwereld ontbrak het namelijk nog aan iets: kleine porties. De zeeprecepten in boeken en op blogs leken te zijn bedacht om te kunnen overwinteren. Het was althans genoeg om mijn hele flat, vriendenkring en familie van zeep te voorzien. Dit realiseerde ik me pas later. Daarom deel ik op mijn blog ook recepten om maar een paar zeepjes te maken. Daar zijn drie redenen voor:

  • Als het mislukt, vergaat niet gelijk de hele wereld.
  • Het is goedkoper. Natuurlijke ingrediënten zijn kostbaar.
  • Zo kun je meer experimenteren. Op deze manier maak je vaker een ander stuk zeep.

Alle recepten bevatten 6% overvet, tenzij anders aangegeven, bijvoorbeeld bij deze verkoelende zoutzeep.

De recepten op dit bevatten etherische oliën voor een heerlijke geur en kruiden, klei  voor een natuurlijke kleur. Er zitten geen synthetische geurstoffen in.

Palmolievrije recepten

Ook als hobbyist, vind ik dat je een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Het tropisch regenwoud wordt in rap tempo gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages van grote, multinationals. Het leefgebied van de lokale bevolking en diersoorten wordt hierdoor bedreigd. Daarom zijn mijn recepten allemaal palmolievrij. Ik gebruik boters, olijfolie, kokosolie en andere ingrediënten om de palmolie te vervangen. Ook hiermee krijg je een stevig blok zeep.

zeeptextuur

Kan ik de recepten aanpassen?

Op dit blog deel ik verschillende recepten. Maak er vooral gebruik van! Het is best ingewikkeld om je eigen zeeprecepten te formuleren.

De ene basisolie of boter kan je bij zeep maken namelijk niet zomaar door het andere vervangen. Dat komt omdat verschillende vetten verschillende verzepingsratio’s hebben. Dit betekent meestal dat je een andere hoeveelheid natriumhydroxide nodig heb.

Kortom, beginnende zeepmakers: houd je aan de recepten. Mocht je iets kunnen veranderen, dan geef ik dat natuurlijk aan.

Voor ervaren zeepmakers zijn er handige tools om uit te rekenen hoeveel natriumhydroxide je nodig hebt voor je recept. Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld Soapcalc en de Lye Calculator van Brambleberry.

Veilig zeep maken

Of je nu voor de eerste keer zeep maakt of al jaren ervaring hebt: zeep veilig! Ga niet aan de slag met zeep maken, totdat je weet hoe je op een veilige en verantwoorde manier je hobby uit kan oefenen. Natriumhydroxide is een extreem bijtend middel dat voor brandwonden kan zorgen. Je kunt er zelfs blind van worden. Neem dit dus serieus. Leer meer over de veiligheidsvoorschriften

Investeren in je hobby

Investeren is natuurlijk een eufemisme. Je bent zeker honderd euro kwijt om met deze hobby te kunnen starten. De basisuitrusting bestaat onder meer uit een staafmixer, een maatbeker, een mengkom, steelpannetje, zeepvorm, handschoenen en een veiligheidsbril. Gelukkig krijg je er ook wat voor terug. Althans, dat hoop je.

zeep met ketting

Qua ingrediënten doe je het goed als je op 30 euro zit voor 1,3 kg zeep. Voor kleinere porties is dit vaak minder. Het hangt er ook vanaf, welke etherische oliën je gebruikt. Goedkopere etherische oliën zijn bijvoorbeeld citroengras, sinaasappel en pepermunt.  De beste etherische olie koop je niet in de supermarkt, maar online. In mijn e-book deel ik mijn favoriete verkoopadressen.

Als je vaker zeep maakt, dan loont het om etherische olie in grotere hoeveelheden aan te schaffen. Zo heb ik een groot flesje lavendelolie, omdat ik deze etherische olie vaak in een zeeprecepten verwerk.

Aan de slag

Om je alvast op weg te helpen, is er een e-book over zeep maken. Blader ook eens door de recepten. Heb je vragen? Neem dan contact met me op.

liefs-zus

Kerst 2020

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *