Z

Zelf zeep maken pakket volwassenen

Regelmatig krijg ik vragen over zeep maken zonder natriumhydroxide. Daarom testte ik een aantal pakketten uit. Zet je hoofd uit en je handen aan het werk. Met deze zelf zeep maken pakketten voor volwassenen ben je zo een paar uur zoet.

Zelfgemaakte zeepjes zien er eigenlijk altijd fantastisch uit. Alleen al door het feit dat er in de supermarkt van die inspiratieloze witte zeepblokken liggen.

Thuis zeep maken geeft je de volledige controle over het maakproces, de ingrediënten, het uiterlijk en zelfs de verpakking van de zeep. Allemaal naar jou smaak. Je kunt experimenteren met kleur, geur, patronen en zeep versieren met natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor je huid.

Thuis zeep maken

Thuis zeep maken is best eenvoudig als je de instructies van een recept goed opvolgt. Maar veel factoren hebben wel invloed op het eindresultaat van de zeep, waaronder temperatuur. Bij gietzeep kan er niet veel mis gaan.

Je maakt zeep zonder natriumhydroxide. De zeep is namelijk al door het verzepingsproces heen gegaan en je hoeft deze dan ook alleen nog maar te smelten in de magnetron. Dit maakt de zeeppakketten geschikt om samen met kinderen of middelbare scholieren te maken, bijvoorbeeld tijdens een scheikundeles.

Beste zeeppakket voor beginners

Maar wat is nu het beste zeeppakket om mee te beginnen? Het moet sowieso alle benodigheden bevatten om direct aan de slag te kunnen gaan, voldoende zeepbasis, een zeepvorm, kleurstoffen, geurstoffen en extra’s om je zeep mee te kunnen versieren. Een lepel kun je zelf wel ergens vinden en ook wel een kom om in te mengen.

Een tijdje geleden kwam ik in contact met Daphne. En zij heeft dus precies het zeeppakket wat aan mijn eisenlijstje voldoet. Het is in elk geval groot genoeg om twaalf stukken zeep mee te maken. Goed, dan moet je de vakjes van de vorm niet helemaal tot de rand vullen, maar eerder de helft.

Op deze manier kun je een keer uitproberen of zeep maken iets voor jou is, zonder dat je gelijk een hele zeepuitrusting nodig hebt die je misschien later weer van de hand moet doen, omdat je hobby aan een stille dood is gestorven.

In onderstaande tabel vergelijk ik zeep maken volgens de koude methode met gietzeep:

Wat heb je nodig om zeep te maken?Koude methode (natuurlijk)Gietzeep
IngrediëntenNatriumhydroxide (NaOH)
Kraanwater
Plantaardige olie
Etherische olie
Plantaardige kleurstoffen
Zeepbasis
Kleuren
Geurstoffen
BenodigdhedenZeepvorm
Maatbeker(s)
Hittebestendige mengkom
Roestvrijstalen lepel
Kommetjes om ingrediënten af te wegen
Siliconen spatel
Thermometer
Staafmixer
Keukenweegschaal
Handschoenen, schort en veiligheidsbril
Zeepvorm
Kom voor de magnetron
Houten stokje om mee te roeren of siliconen spatel
Gedroogde bloemen (optioneel)

Het zeepmaakproces is voor beide methoden in principe hetzelfde; alleen is bij het smelt- en gietzeep de zeepbasis al voor je gemaakt. Bij de koude methode maak je de zeep helemaal zelf met loog en plantaardige vetten.

In principe heb je dezelfde spullen voor beide methodes nodig: natriumhydroxide, kraanwater, en olie en boters voor de koude methode of de kant-en-klare basis voor de gietzeep.

Extra toevoegingen zoals kleur- en geurstoffen zijn een goed idee om het uiterlijk en de geur van de zeep te verbeteren. De meeste mensen verwachten toch wel een zeep die ergens naar ruikt.

Tot slot heb je de zeepvormen. Het handigste is om een zeepvorm te hebben met afzonderlijke vakken. Goed om te weten: je kunt de vormen voor gietzeep later ook weer gebruiken als je zeep gaat maken volgens de koude methode. De siliconen vormen zijn voor beide zeepmethodes geschikt.

Zelf zeep maken pakket volwassenen

1. Zeep maken pakket XXL

Zelf zeep maken pakket

Dit is een superleuk zeep maken pakket met alles erop en eraan. Je kunt er een halve schoolklas er prima mee vermaken.

Wat zit er allemaal in? Er zit 2 kg plantaardige gietzeep in; 2 geuren: lavendel en citrus; 3 vloeibare kleurstoffen; alcoholspray (tegen luchtbelletjes); een zeepvorm en gedroogde bloemen van rozenblad, lavendel en goudsbloem voor een authentike, natuurlijke look.

Daarnaast krijg je 3 recepten bij dit pakket. De bijbehorende handleiding kun je downloaden via een QR-code in de doos. Daarin staat stap-voor-stap uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

Met dit pakket kun je sowieso 20 grote, rechoekige zepen maken. Dit is dan ook gelijk het meest uigebreide pakket.

Goed om te weten: de zeep is niet alleen op plantaardige basis, maar bevat ook geen parabenen en is dierproefvrij. Je maakt er goed schuimende zeepjes mee.

Een mooie stap richting je zeepdroom.

Pakket zelf zeep maken – XXL

Voor maar €49,99

2. Zeep maken pakket XL

Zeepjes maken pakket

Dit zeep maken pakket voor volwassenen is een maatje kleiner dan de vorige. Het bevat 1 kg zeep in plaats van 2 kg. Daarmee maak je sowieso 10 grote zepen. Ook hier de lavendel- en citrusgeur. Eigenlijk is de inhoud voor de rest hetzelfde als het Zeep maken pakket XXL dus hier ga ik niet heel erg lang over uitweiden. Het is een goedkopere optie, voor als je zelf zeep wilt maken.

Pakket zelf zeep maken – XL

Voor maar €34,99

3. Lavendelzeep maken pakket

Lavendel gietzeep

Heb je zin om een middag te freubelen? Met dit lavendelzeep pakket komt dat wel goed. Het bevat alles wat je nodig hebt om 10 lavendelzepen te maken, precies zoals op de foto. De zeep geurt heerlijk naar lavendel en schuimt ook goed.

Na het openen van de doos zit er 1 kg witte, gietzeep in, een siliconen zeepvorm met 6 vakken, een paarse kleurstof, een flesje lavendel geurolie, alcholspray en een zakje gedroogde lavendelbloemen om je zelfgemaakte zeep mee te versieren.

Met de paarse kleurstof kun je swirls in de zeep maken of je zeep helemaal paars kleuren. Dat vind ik zelf toch vaak het mooist.

Via een QR-code krijg je een duidelijke stappenplan om de lavendelzeep mee te maken. Het lavendelzeeppakket kwam mooi verpakt aan en de zeep is goed gelukt. En het leukste blijft toch wel dat je deze zeep direct kunt gebruiken.

Van de geur ben ik persoonlijk minder fan, omdat etherische oliën meer diepgang hebben dan parfum. Het ruikt dan als snel te chemisch (of naar toiletverfrisser).

Lavendelzeep maken – DIY pakket

Voor maar €29,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.