H

Havermelk zeeprecept

havermelkzeep recept

Meestal probeer ik zoveel mogelijke tijdloze zeeprecepten te maken, maar soms ontkom je niet helemaal aan een trend. Ik drink mijn koffie tegenwoordig graag met havermelk. En de avocado’s heb ik nu wel gezien. Tijd voor iets nieuws: zeep maken met havermelk.

Zeepmakers gebruiken al jaren ingrediënten die je ook gewoon op kunt eten. Denk aan olijfolie, koffie, En sinds kort drink ik koffie met havermelk. Ik was een beetje laat met deze trend, want mijn vrienden hadden hun melk al een tijdje vervangen door een plantaardige vriend. En toegegeven: havermelk smaakt lekker en is ook nog eens gezond.

Havermelk heeft een lage impact op het milieu, omdat de havermout verbouwd kan worden op plekken waar niet veel water aanwezig is. Maar goed. Je kan het dus ook als zeepingrediënt gebruiken.

Havermelk is goed voor de huid om het vochtingrengen is. Het zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft (ik blijf dit een dagcrèmeterm vinden, maar gebruik ‘m toch). Het zit vol schoonheidsvoordelen. Havermelk verjongt en verfrist de huid en verzacht.

Het hydrateert de droge huid op natuurlijke wijze en houdt de vochtarme huid onder controle. Havermelk kun je ook gewoon op een watje doen en deppen op acne of eczeem. Het kalmeert de gevoelige huid en helpt je roodheid en huidirritaties te behandelen.

Havermelkzeep zeeprecept

Onze huid kan wel wat rust gebruiken van alle chemicaliën die we er elke dag opsmeren. Havermelk biedt een zachte, natuurlijke verzorging en is geschikt voor alle huidtypes, ook de gevoelige. In dit recept voeg ik ook nog wat haverpoeder toe. Ik wilde graag ronde zepen maken. Mijn siliconen cilindervorm zat voor ongeveer 60% vol met zeep. 

Het is een wat lastigere zeep om te maken, omdat je goed te temperatuur moet kunnen beheersen van het loogwater en de gesmolten vetten. Daarnaast heb je wat meer geduld nodig als je de NaOH toevoegt aan de ijsblokjes. Daarom is dit recept geschikt voor als je al wat zepen hebt gemaakt.

Bewaar op Pinterest
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
havermelkzeep recept

Havermelk zeeprecept


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 454 gram zeep 1x

Omschrijving

Een heerlijk zachte zeep voor elk huidtype. Ook de gevoelige huid. De haverzeep bevat 6% overvet. Ik heb het water gereduceerd tot 30% van het gewicht van de vetten.


Ingrediënten

Schaal

*zonder suikers


Bereiding

Voorbereiding

 • Avond van tevoren – Weeg met een weegschaal de juiste hoeveelheid melk af. Giet de melk vervolgens in een ijsblokjesvorm.
 • Laat het een nacht in de diepvries staan. De melk verandert van een vloeibare naar vaste toestand en dat is precies de bedoeling! 

Bereiding

 1. Werk geconcentreerd in een goed geventileerde ruimte. 
 2. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op. 
 3. Haal de bevroren havermelk uit de diepvries. bevroren havermelk
 4. Druk de ijsblokjes uit de vorm en doe deze in een hittebestendige maatbeker. Zet neer op een stabiele ondergrond. ijsblokjes in maatbeker
 5. Weeg de natriumhdyroxide af in een apart kommetje. 
 6. Voeg een lepel natriumhydroxide toe aan de ijsblokjes. Strooi telkens een kleine hoeveelheid natriumhydroxide over de ijsblokjes en roer dan goed door. Zo breng je de chemische reactie langzaam op gang en zorg je ervoor dat de havermelk niet te snel opwarmt. 
 7. Door de hitte die vrijkomt, zal de bevroren havermelk gaan smelten. loogoplossing met havermelk
 8. Als de natriumhydroxide uit het kommetje op is en je alles rustig door hebt geroerd, kun je aan de slag met de andere ingrediënten. 
 9. Weeg de cacaoboter en kokosolie af. Verwarm deze  samen met de vloeibare oliën 3,5 minuut in de magnetron of op een laag pitje. vaste vetten wegen warme vetten
 10. Weeg vervolgens de etherische oliën af met behulp van een pipet en zet alvast klaar. 
 11. Als je zowel het loogwater- als het oliemengsel een temperatuur van 30° tot 40° C hebben bereikt, voeg je de haverpoeder toe. temperatuur checken
 12. Giet vervolgens voorzichtig het loogwater bij de afgekoelde oliën. loogwater gieten bij vetten
 13. Mix met een staafmixer tot een dunne trace. mix tot trace
 14. Voeg de etherische oliën toe en roer nog even door met de hand. Door de kaneel etherische olie kan de zeepvla snel dik worden. etherische olie toevoegen
 15. Giet vervolgens in de vorm en doe er een deken of handdoek overheen. zeepbeslag in cilindervorm gieten
 16. Haal de zeep na een paar dagen uit de vorm en snijd eventueel in stukken.
 17. Leg de zeep 4-6 weken te drogen op een velletje bakpapier in een schoenendoos. Hierna kun je de havermelkzeep gebruiken. havermelkzeep

Tips & Tricks

Gebruik ongezoete, gekoelde havermelk voor de zeep. Bij plantaardige melk met toegevoegde suikers, kan de zeep te snel opwarmen en bruin worden. 

Ik kocht mijn haverpoeder bij Natural Heroes, maar je kunt ook een eetlepel haver fijnmalen in de keukenmachine. 

 • Voorbereiding: 30 min.
 • Methode: Koude

Meer van dit soort recepten? Meld je dan aan voor mijn cursus zeep maken.

Havermelkzeepjes
CategorieënSeizoen Gemiddeld Lente
 1. Coco says:

  Hoi, vandaag deze zeep gemaakt maar mijn loog was erg donker geworden en stonk. Toch de zeep afgemaakt maar mijn zeep is bruin en ruikt niet lekker. Heb je een idee wat er fout is gegaan?

  1. Jolanda says:

   Dag Coco, ah, jammer! Volgende keer beter. Dat betekent dat de suikers in de melk zijn verbrand. Ik weet niet precies welke je melk hebt gebruikt, maar je kunt het beste havermelk zonder toegevoegde suikers gebruiken.

   Daarnaast is het belangrijk dat je de loog écht heel langzaam, beetje voor beetje, bij de melk doet, zodat deze niet te snel oververhit raakt. Daar gaat het bij mij meestal mis (want niet genoeg geduld). Melkzeep is één van de ingewikkelste zepen om te maken.

   Tot slot is het aan te raden om de zeep in de diepvries te zetten, direct nadat je ‘m in de vorm hebt gegoten. Hiermee voorkom je dat de zeep door de gelfase gaat en te veel opwarmt in de vorm.

   Groetjes, Jolanda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star