W

Wat kost zelf zeep maken echt?

wat kost zeep maken

Ben je op zoek naar een leuke hobby die je gewoon thuis kunt uitoefenen? Dan is zeep maken misschien wel wat voor jou. De belangrijkste vraag voordat je begint: wat kost zelf zeep maken? In dit blog geef om ik de belangrijkste benodigdheden en ingrediënten op met de actuele prijzen. Daarnaast geef ik aanwijzingen wat je écht nodig hebt om te kunnen beginnen en waarop je kunt besparen.

Is zeep maken een dure hobby? Dit is een vraag die best vaak wordt gesteld. Ik kan er twee antwoorden op geven: ja, hobby’s zijn nu eenmaal duur (tenminste, ik koop regelmatig iets nieuws om zeep mee te kunnen maken). Of: nee, ook met een kleine portemonnee kun je zeep maken.

Het is namelijk zo duur als je het zelf maakt.

Ga je voor de eerste keer zeep maken? Dan raad ik aan om écht alleen de zeepspullen te kopen die je nodig hebt en een zeeprecept uit te kiezen zonder poespas. Zodra je namelijk extra’s gaat toevoegen, zoals verschillende etherische oliën of klei, kan het duurder worden.

Probeer allereerst een eenvoudig zeeprecept uit om te kijken of je het leuk vindt om te doen. Met dit uitgebreide zeeppakket kun je een keer vrijblijvend zeep maken, zonder al te veel gedoe. Je kunt er heel wat zeepjes mee maken. De gietzeep smelt je in de magnetron en vervolgens voeg je er een geur, kleur en gedroogde bloemen aan toe.

Weet je al dat je helemaal zelf zeep wilt maken? Dan heb ik hieronder alle benodigdheden op een rij gezet met de prijzen erachter. Dit zijn de Nederlandse winkelprijzen in augustus 2021.

Benodigdheden zeephobby

Hier volgt een opsomming van de benodigdheden voor het maken van je eerste zeep volgens de koude methode. Je hebt een aantal zeepspullen nodig om te kunnen beginnen:

 • Staafmixer – ongeveer €15 voor de goedkoopste, ik raad een iets duurdere aan van €34
 • Keukenweegschaal – de meeste mensen zullen deze hebben, maar anders voor €10 bij de Action. Maar voor een tientje meer heb je wel een veel betere digitale keukenweegschaal.
 • Veiligheidsbril Minder dan € 5, vind je in een doe-het-zelfzaak of online.
 • Digitale thermometer ongeveer €5 op Bol.com (2 stuks is aan te bevelen)
 • Hittebestendige kom €5-€15 van Pyrex (goedkope optie PP04 plastic)
 • 3x 1 liter plastic maatbeker (PP04) voor minder dan €5 bij de Action (optioneel, voor als je wilt swirlen)
 • Roestvrijstalen steelpannetje (optioneel, als je deze nog hebt liggen. Anders smelt je de boters in de magnetron in de hittebestendige kom)
 • Schoonmaakhandschoenen, plaatselijke supermarkt €0,89
 • Een klein glazen schaaltje/potje of oude, glazen theemok voor etherische oliën. €2,99
 • Zeepvorm – gebruik een siliconen cupcakevorm of koop online een zeepvorm voor ongeveer €13
 • Siliconen spatel €5,00
 • 3x Glazen kommetjes 12 cm €3,75
 • 3x lepels voor een €4,00

That’s it.

In feite kun je dus alles wat je nodig hebt voor rond de €75 kopen en misschien wel minder als je sommige dingen al in huis hebt. Weet je nu al dat je vaker zeep gaat maken? Dan zou ik een duurdere staafmixer aanschaffen. Je komt dan op een totaal van €95 uit.

Daarnaast is het belangrijk dat je je zeepspullen apart houdt van je kookspullen. Ga dus geen soep pureren met de staafmixer die je voor je zeepjes gebruikt en andersom.

Tip! Heb je geen zin om gelijk een hele zeepuitrusting aan te schaffen? Dan kun je ook een zelf zeep maken pakket aanschaffen. Daar zit alles in wat je nodig hebt om gietzeep te maken.

Waar moet je vooral niet op bezuinigen?

Naar mijn mening dan. Ik zou vooral niet bezuinigen op:

Veiligheidsspullen: ga niet aan de slag met zeep maken zonder dat je in het bezit bent van een veiligheidsbril en handschoenen. Wacht met zeep maken, totdat je aan alle veiligheidsmaatregelen kunt voldoen.

Staafmixer: de eerste keer kocht ik voor minder dan 15 euro een staafmixer van de Hema. De motor raakte snel oververhit en het stonk. Letterlijk. Nog geen maand later kocht ik een betere staafmixer. Daarnaast duwde het eeuwen tot het beslag de juiste dikte had. Je kunt beter een staafmixer aanschaffen met een krachtigere motor – ook al is deze iets zwaarder om vast te houden. Niet heel milieuvriendelijk dus.

Siliconen spatel: dit is wat mij betreft een onmisbare tool tijdens het zeep maken. Je roert ermee door het beslag heen en schraapt de laatste zeepresten uit de maatbeker in de vorm.

Weegschaal: bij zeep maakt een grammetje meer of minder wel uit. Anders is de kans groot dat je niet genoeg natriumhydroxide hebt om alle plantaardige vetten om te zetten in zeep. Ik was laats bij een vriendin en daar gebeurde het volgende:

 • de weegschaal reageerde erg traag op de olijfolie die ik in de kom goot. Opeens zat ik er 10 gram overheen!
 • ik vertrouwde het niet helemaal en pakte er een andere weegschaal bij. Volgens de andere weegschaal was het 20 gram minder. Dat was wel veel verschil.
 • Hiervan leerde ik: een goede weegschaal is goud waard. De kans dat deze zeep was mislukt door dit meetverschil is groot.
 • Op deze digitale keukenweegschaal kun je zowel de ingrediënten in de mengkom als je etherische oliën nauwkeurig afwegen.

Dan gaan we nu over naar de ingrediënten. Om zeep te maken heb je goede ingrediënten nodig. De makkelijkste manier om geld te besparen is om de etherische olie weg te laten. Hieronder mijn zeeprecept voor beginners, uitgesplitst naar ingrediënt:

Kosten zeeprecept beginners

Mijn zeeprecept voor beginners is als volgt:

 • 130 g water – uit de kraan
 • 65 g natriumhydroxide voor €5,95 voor 1 kilo van Youwish
 • 132 g kokosolie voor €6,29 voor 1 liter supermarkt
 • 64 g cacaoboter €10,29 voor 250 g van de Ekoplaza
 • 202 g olijfolie ongeveer €4,99 voor 1 liter supermarkt
 • 57 g zonnebloemolie €2,60 voor 1 liter bio in de supermarkt
 • 14 g etherische olie (optioneel) €2,95 per flesje Jojoli €5,90

Etherische oliën kunnen enorm in prijs en kwaliteit variëren. Een voordelige etherische olie is bijvoorbeeld citroengras.

Daarnaast zou je een combinatie kunnen maken van lavendel en pepermunt. Je hebt in totaal 14 g nodig en ik zou dan een flesje van 10g lavendel en 10g pepermunt kopen. Dus 1x 10 ml flesje lavendel van Jojoli kost €2,95 en 10 ml pepermunt kost €2,95. Hoewel de verhouding tussen ml en g niet altijd accuraat is, is het een redelijk goede richtlijn en als je er iets onder zit, dan is dat geen ramp. Dat heb ik zelf ook regelmatig.

De ingrediënten komen dus tezamen op €36,02 euro. Als je goed kijkt, dan zie je dat sommige ingrediënten voor meerdere porties zeep kunt gebruiken. Zo is de cacaoboter genoeg voor zo’n 4 porties, dus kun je het bedrag met ongeveer €7,71 verminderen om tot een nauwkeuriger bedrag van €2,57 te komen. Hetzelfde geldt voor de natriumhydroxide, olijf- en zonnebloemolie.

Je komt dan uit op een totaalbedrag van €10,91. Met deze €10,91 euro aan ingrediënten maak je in in totaal 454 gram zeep. Dat zijn 4 tot 6 stukken zeep.

Je kunt zelfs overwegen om zeep zonder etherische olie te maken, wat je een totaal oplevert van €7,96.

Goedkoop zeep maken (of in elk geval goedkoper) is dus zeker mogelijk.

Zeep met twee ingrediënten

Een ander eenvoudig en goedkoop zeeprecept, is deze Aleppo zeep:

 • laurierbesolie €10,95 voor 50 ml fles van Beravita
 • extra vierge olijfolie €4,95 in de supermarkt
 • water – water uit de kraan

Goedkoopste zeeprecept

Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, dan zou je mijn kokoszeep kunnen maken. Dat is zeep met maar één olie. Zo kan je het bedrag nog wat verder omlaag krijgen.

Elke kokosolie die je in de winkel kunt kopen is geschikt, ik gebruikte extra virgin kokosolie (van jonge kokosnoten). Helaas zal de heerlijke kokosgeur niet echt blijven hangen in je uiteindelijke zeep. Je kan dus ook ontgeurde kokosolie uit de supermarkt gebruiken. Deze is ook prima.

 • 500 g kokosolie extra virgin €6,99 voor 1kg supermarkt
 • Natriumhydroxide €5,95 voor 1kg bij Youwish
 • Water – uit de kraan.

Totaal €12,94 voor deze veelzijdige zeep met kokosolie.

Conclusie

Zoals je ziet, hoeft zeep maken helemaal niet duur te zijn. Na een kleine initiële investering kun je zelf zeep maken tegen een redelijke prijs en hoef je alleen maar een paar keer per jaar zeep te maken om weer een hele tijd vooruit te kunnen.

Wil je meer weten over deze hobby?

In mijn e-book leer ik je alles wat je moet weten om thuis zeep te maken. Daarnaast deel ik 8 recepten voor kleine hoeveelheden om zelf mee aan de slag te gaan.

Veel zeepplezier!

CategorieënTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *