aleppo zeep maken

Vandaag deel ik een recept met jullie om zelf Aleppo zeep te maken. Favoriet van mijn vader en vele anderen. Savon d’Alep is een wereldberoemde, frisgroene zeep. Plantaardig, zonder toevoegingen. Aleppo zeep maken is ideaal voor beginners, omdat het maar uit een paar ingrediënten bestaat. 

De landsgrenzen bestaan nog niet zo lang in het Midden-Oosten. Vroeger was het één uitgestrekt gebieden. Veel Arabieren hebben tot op de dag van vandaag familie in verschillende landen wonen.

Zeep komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. In verschillende regio’s wordt al generatieslang zeep gemaakt, denk aan de Nabluszeep uit Palestina. Maar ook in de Syrische hoofdstad Damascus waren veel zeepbedrijven. 

Oudste zeep 

Aleppo zeep is misschien wel de oudste zeep ter wereld. Het wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt. Je kunt het vergelijken met een goed glas wijn: hoe ouder, hoe beter. 

Kruisvaarders namen de zeep duizenden jaren geleden mee uit Aleppo en probeerden ‘m na te maken in Spanje en Frankrijk. Zowel Castille-, Bastille- en Marseillezeep zijn op dit recept geïnspireerd. Ook onderstaand recept is een variant op. 

Savon d’Alep

De originele aleppo zeep is tegenwoordig en schaars goed. Door de aanhoudende oorlog is Syrië is de zeep haast niet meer te krijgen. De meeste zeepfabrieken zijn verwoest, leeggeroofd of verlaten. Een aantal families heeft de productie verplaatst naar het buitenland, waaronder Libanon, Turkije en Frankrijk, maar het heeft niet meer dezelfde omvang als voorheen. Aleppo zeep wordt nu – onder meer in Frankrijk – gemaakt volgens traditioneel recept. Een okergeel vierkant stuk zeep. Savon d’Alep. 

Handgemaakt

Aleppo zeep wordt nog altijd met de hand gemaakt van olijfolie- en laurierbesolie. Net als bij wijn, is ook het klimaat van invloed op de zeep. Vochtarme lucht is superbelangrijk. Aleppo heeft een ideaal Mediterraans klimaat om zeep goed uit te laten harden. Ook is de Syrische olijfolie is minstens zo goed – zo niet beter – dan de Spaanse of Italiaanse. De meeste zeep bestaat wel voor 80% uit olijfolie. 

Net als bij wijn, is ook het klimaat van invloed op zeep. 

Groen hart

Aleppo zeep is frisgroen tot okergeel. Ook als je een oude brok zeep doormidden snijdt, is de binnenkant nog  groen. Dat is de originele olijfoliekleur. Het groene goud. Oudere Aleppo zeep is lichter, omdat er meer water uit de zeep is verdampt. Hoe ouder de zeep, hoe kleiner het groene hart. En hoe beter de zeep. De zeepjes die met onderstaand recept maakt, zijn frisgroen. Je kunt ze een halfjaar tot een jaar laten drogen en dan gebruiken. 

Buy me a coffee

Hoe ouder de zeep, hoe kleiner het groene hart.

Dikke zeeppasta

De originele Aleppo zeep wordt niet – zoals mijn recept – volgens koude methode gemaakt, maar via de warme methode. De ingrediënten worden bij een hoge temperatuur maar liefst zestig uur lang roerend ingekookt. Er blijft dan een dikke zeeppasta over. Deze wordt uitgesmeerd over een vloer van 6 centimeter hoog. Zodra de massa een dag is afgekoeld en de zeep hard genoeg is, wordt deze in stukken gesneden. Met een stempel wordt de familienaam in het Arabisch op een blokje gezet. Daarna rijpen de zepen nog minstens negen maanden in een vochtarme ruimte. Het resultaat? Een mild reinigende zeep. Helpt goed tegen acne en eczeem. Ook geschikt voor kinderen en zelfs huisdieren. Aleppozeep is verfrissend en maakt de huid weer soepel. 

Aleppo zeep maken

Afdrukken

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

aleppo zeep maken

Aleppozeep maken beginners



  • Schrijver:
    Jolanda


  • Tijd:
    1,5 uur


  • Recept voor:
    6 zeepjes 1x


Omschrijving

Met onderstaand recept maak je 5-6 Aleppo zepen voor dagelijks gebruik. 

Onderstaand recept is geïnspireerd op de originele Aleppo zeep. Je maakt hiermee 450 gram zeep. De zeep bestaat voor 80% uit olijfolie en voor 20% uit laurierbesolie


Ingrediënten


Schaal


Bereiding

  1. Bedek je keukenblad en zet alle spullen klaar, inclusief zeepvorm.
  2. Draag bedekkende kleding. Doe je veiligheidsbril op en trek je handschoenen aan.
  3. Doe de water in een hittebestendige maatbeker. Weeg vervolgende de loog af in een kommetje.
  4. Zet de afzuigkap op de hoogste stand. Voeg vervolgens lepel voor lepel de loog aan het water toe.
  5. Roer rustig door totdat je een heldere vloeistof overhoudt. Steek een thermometer in het loogmengsel.
  6. Weeg de olijfolie af in een steelpannetje. Voeg er de aangegeven hoeveelheid laurierolie aan toe.
  7. Smelt op een laag pitje, totdat de laurierolie volledig vloeibaar is en giet het mengsel over een een kom.
  8. Wacht tot beide mengsels een temperatuur van 43 graden hebben bereikt.
  9. Giet het loogmengsel voorzichtig bij de oliën en roer een halve minuut met de hand door.
  10. Mix vervolgens afwisselend met de hand en staafmixer totdat je een trace hebt bereikt.
  11. Giet het zeepmengsel in de vorm, leg er een stukje bakpapier op en dek toe met een dekentje.
  12. Na één tot drie dagen kun je de zeepjes uit de vorm halen en te drogen leggen.
  13. Na 6 weken zijn deze klaar voor gebruik. Hoe ouder de aleppo zeep, hoe beter. Laat de zeepjes dus gerust een paar maanden rijpen.

Tips & Tricks

Laurierolie is een dikke, zalfachtige olie. Hij smelt bij contact met de huid. Verwar deze olie niet met laurier etherische olie! 

  • Categorie: Zeep
  • Methode: Koude

Trefwoorden: aleppo zeep, zeeprecept, zelf zeep maken

Laurierbesolie kopen

Laurierbesolie koop ik altijd via Aroma Lifesyle. Je kunt er ongeveer 1,3-1,4 kg aleppozeep mee maken. Wil je een grote partij maken? Dan kun je ook via deze Duitse webshop laurierolie bestellen. 

Filmpje 

Dit filmpje geeft een goed inkijkje in het maakproces. Persoonlijk gebruik ik liever een vorm met afzonderlijke vakken:


CategorieënBeginner
  1. Jasper says:

    Beste Zus, er wordt vaak gezegd dat in traditionele aleppo zeep allen olie en water zit. In je recept gebruik je echter loog ( nattiumhydroxide) . Is dat nodig of kan het ook zonder loog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star