Hoe verminder ik de hoeveelheid afval in mijn badkamer? In het boek Zeep laat Marta Tarallo je zien waarom natuurlijke cosmetica een goed idee is en hoe je zelf verzorgingsproducten maakt.
Het is 2018. Marta is net verhuisd naar een nieuw appartement in Londen.
Bij het inrichten van haar keukenkastjes is ze bezig zakken pasta te legen in leuke, decoratieve potten. Ze is geschokt over de hoeveelheid plastic afval die ze zojuist geproduceerd heeft.
Daarna loopt ze naar de badkamer om alle schoonheidsproducten op te ruimen. Van de meeste wist ze niet eens meer dat ze deze nog had.
Opeens vraagt ze zich af hoe we gewoon ons leven kunnen leiden, terwijl we niet weten waar ons afval naartoe gaat, laat staan welk ingrediënten we op onze huid smeren.
Tijd voor verandering.
Het eerste product wat Marta in haar badkamer inruilt is een stuk zeep.
Het eerste product wat Marta in haar badkamer inruilt (je raadt het al) is een stuk zeep. Daar verwijst de titel van dit boek dan ook naar.
Na het maken van haar eerste zeep is ze verkocht. Vanaf dat moment besluit Marta te experimenteren met uitsluitend natuurlijke ingrediënten.
Via haar instagramaccount @bottegazerowaste deelt ze haar recepten om anderen te helpen en te inspireren om natuurlijk te leven en afval te verminderen. Daarna volgt het boek.

Zeep
Zelf natuurlijke zeep, shampoo en beautyproducten maken
Waar gaat het boek ‘Zeep’ over?
En ja, dit boek mag niet aan je boekenkast ontbreken.
Ik heb meerdere boeken over DIY- beautyproducten in de kast liggen, maar geen één had goede recepten voor shampoo bars.
Het boek ‘Zeep’ is goed ingedeeld, geeft genoeg uitleg en is overal voorzien van mooie foto’s.
Alle recepten ademen de zero-wast filosofie van de schrijfster uit. Marta neemt je mee op avontuur naar een natuurlijk, duurzamer leven dat (gelukkig!) onvolmaakt is, maar toegankelijk voor iedereen.
Marta geeft veel informatie over de ingrediënten (wat ze zijn, hoe ze werken en waar je ze kunt kopen), zonder te wetenschappelijk te worden voor een leek.
Omdat ik al een aantal jaren zeep maak, waren de eerste paar hoofdstukken niet zo interessant voor me. De opbouw lijkt op de zeepboeken die ik eerder las. Als ervaren zeepmaker kun je deze gerust overslaan. De maak-het-zelf recepten, zijn ook voor zeepkoningen leuk om te maken. Van deodorant tot make-up blokjes.
Foto: Tara Dane
Zero waste badkamer filosofie
Hoe ik denk over een zero waste badkamer?
De beautyindustrie is één van de grootste vervuilers. Er komen veel plastic flessen en verpakkingen in de zee terecht. Als reactie hierop zijn er mensen die proberen schoner, groener en hun leven te beteren. En soms ook te ondernemen. Een paar jaar terug ontstonden er al circulaire zeepbedrijven in Nederland, waaronder Nature Bar van Marlies.
Marta deelt haar visie over de zero waste badkamer, zonder je direct in een bepaalde richting te duwen. Misschien Britse beleefdheid?
De minimalistische vormgeving, met veel witruimtes, sluit goed aan bij deze boodschap. Wat ik ook fijn vind, is dat er veel stap-voor-stap foto’s bij de recepten staan. Tijdens het maakproces vraag ik me namelijk niet meer af te vragen of ik het wel goed doe.
Het is een Brits boek en dat zie je soms terug in de vertalingen.
Er is wel een nadeel.
Het is een Brits boek en dat zie je soms terug in de vertalingen. Zo wordt ’trace’ in het boek ‘spoor’ genoemd. Het is inderdaad letterlijk een spoor dat achterblijft op het zeepbeslag, maar Nederlandse zeepmakers hebben de Engelse term al omarmd.

© Terra
De shampoobars lijken rechtstreeks uit de Lush-winkel te komen
En hoe zit het met de recepten?
De zeeprecepten zijn voor mij als ervaren te makkelijk. En ook een beetje te strak. Ik houd meer van versiersels en vrolijke zeepvormen (inderdaad, in de vorm van een roos of honingbij).
Maar.
Ik ben wel enthousiast over de shampoobars. Je hebt geen grote hoeveelheden ingrediënten nodig en de shampoobars lijken rechtstreeks uit de Lush-winkel te komen.
Ik ben direct aan de slag gegaan met de kokos-geranium shampoo en heb deze zojuist gebruikt. Met het resultaat ben ik meer dan tevreden. De shampoobar levert een bos glanzend haar op.
Dat maakt het boek een aanwinst voor mijn boekenkast, maar vooral voor mijn handen, die weer eens iets nieuws kunnen maken.
Dit boek kreeg ik cadeau van uitgeverij Terra.
