Z

Zelf zeep maken met kokosolie

kokoszeep maken

Vier jaar geleden maakte ik voor het eerst kokoszeep. Ik weet nog dat ik heel erg blij was met de hagelwitte kleur, maar dat de geur tegenviel. Het is moeilijk om de kokosgeur te vangen in zeep. Sommige zeepmakers voegen er een beetje kokosrasp aan toe. Anderen vervangen het water door kokosmelk. Ik houd het liever simpel en maak zelf zeep met extra vergin kokosolie. Ik vind het een fijne zeep voor de lente.

Laatste update: 29 januari 2023

Het is leuk om zo nu en dan zeep te maken uit één olie. Dan leer je gelijk de eigenschappen van de olie goed kennen. Hoe gedraagt een olie zich in jouw zeep? Een paar dingen kan ik je alvast verklappen.

Kokosolie zorgt voor een grote hoeveelheid schuim. Daarnaast voegt het hardheid toe aan de zeep. Als je – net als ik – palmolievrije zeeprecepten maakt, dan heb je kokosolie nodig en bij voorkeur ook een plantaardige boter, om een stevig blok zeep te krijgen.

Kokosolie zorgt voor veel schuim en maakt je zeep harder.

zeep & Zus

Daarnaast heeft kokosolie een ontzettend reinigend vermogen. Als je 100% kokosolie toegevoegd aan een recept, dan kan het je huid uitdrogen. Voeg daarom altijd 20% overvet toe aan een zeeprecept dat enkel uit kokosolie bestaat. Dat is inderdaad veel. Normaal gesproken is het percentage overvet in een zeeprecept 5-6%.

Kokosolie zorgt dus voor veel schuim en maakt je zeep harder. Tegelijkertijd is het ook erg reinigend, waardoor het de huid uit kan drogen als je geen extra vrijrondzwevende olie aan je recept toevoegt. Daarom voeg je aan dit recept een extra hoog overvetgehalte van maar liefst 20% toe.

Vragen & antwoorden

Wat doet kokosolie in zeep?

Hardere boters en oliën die op kamertemperatuur vast zijn, zorgen ervoor dat je zeepmengsel sneller indikt en dat je sneller de trace-fase bereikt. Een zeeprecept met alleen maar kokosolie zal snel indikken. Een zeeprecept dat alleen uit olijfolie bestaat, zal vrij langzaam bewegende oliën hebben en het zal langer duren voordat je de juiste dikte hebt bereikt met de staadmixer.

Is kokoszeep goed voor mijn huid?

Kokoszeep is zeer reinigend en verzorgend voor de huid en geeft een heerlijk, romig schuim. De zeep is rijk aan vetzuren die helpen bij het verwijderen van vuil, bacteriën en dode huidcellen. Kokoszeep doet dit in alle zachtheid zonder de huid te irriteren.

Waarom extra virgin kokosolie in dit recept?

Extra virgin of ongeraffineerde kokosolie wordt gemaakt van geperst vers kokosvlees. Het ondergaat minimale bewerking, waardoor meer van de voedingsstoffen en vitaminen intact blijven. De zeep die je hiermee maakt zal dus net iets verzorgender zijn dan geraffineerde kokosolie.

zeep maken met kokos
Kokosolie zeepjes.

Zelf zeep maken met kokosolie

In deze zeepgids leer ik je stap-voor-stap zeep maken. Je krijgt 5 recepten om gelijk mee aan de slag te gaan. Helemaal puur natuur.  Het is ook een handig naslagwerk, voor als je snel wil weten hoe iets ook alweer zat en waar je ingrediënten kunt kopen.

Bestel nu mijn boek met daarin het recept om kokoszeep te maken.

kokoszeep
CategorieënLente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *