Z

Zeep maken met kokosolie

kokoszeep maken

Drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kokoszeep. Ik weet nog dat ik heel erg blij was met de hagelwitte kleur, maar dat de geur tegenviel. Het is dan ook moeilijk om de kokosgeur te vangen in zeep. Sommige zeepmakers voegen er een beetje kokosrasp aan toe. Anderen vervangen het water door kokosmelk. Ik houd het liever simpel.

Zeep maken met kokosolie

Het is leuk om zo nu en dan zeep te maken uit één olie. Dan leer je gelijk de eigenschappen van de olie goed kennen. Hoe gedraagt een olie zich in jouw zeep? Een paar dingen kan ik je alvast verklappen.

Kokosolie zorgt voor een royale hoeveelheid schuim. Daarnaast voegt het hardheid toe aan de zeep. Als je – net als ik – palmolievrije zeeprecepten maakt, dan heb je kokosolie nodig en bij voorkeur ook een boter, om een stevig blok zeep te krijgen. Sommige mensen zijn allergisch voor kokosolie. De kokosolie kan in een recept vervangen worden door babassuolie.

Daarnaast heeft kokosolie een ontzettend reinigend vermogen. Als je 100% kokosolie toegevoegd aan een recept, dan kan het je huid uitdrogen. Voeg er daarom altijd 20% overvet toe aan een recept. Dat is inderdaad hoog. Normaal gesproken is het overvet percentage in mijn recepten is doorgaans 5-6%.

Kokosolie biedt een enorme hoeveelheid schuim en hardheid aan een recept, maar het is ook zeer reinigend. Wanneer kokosolie voor 100% in zeep wordt gebruikt, kan het de huid te droog maken, tenzij je er ook een hoog supervetgehalte aan toevoegt, zoals 20% in dit recept.

zeep maken met kokos

Kokoszeep maken recept

Kokoszeep maken

 • Aantal: 6 zeepjes
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
 • Afdrukken

Met dit recept maak je 454 gram kokoszeep. Dat is goed voor zes losse zepen. Tip: dit recept bevat 20% overvet. Maak je een grotere portie? Vergeet dan niet om de 20% superfat in te vullen bij de zeepcalculator.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Trek je veiligheidstenue aan. Weeg het water af en zet deze op een stabiele ondergrond.
 2. Voeg, met je handschoenen aan en je veiligheidsbril op, voorzichtig de afgewogen natriumhydroxide toe aan het water. Roer even rustig door.
 3. Laat de loogoplossing ongeveer 30 tot 40 minuten af te koelen of totdat de temperatuur tot ongeveer tussen de 38 en 43 graden is gedaald.
 4. Weeg de extra virgin kokosolie af en laat deze op een laag vuurtje smelten in een steelpannetje.
 5. Roer rustig door en zorg ervoor dat het mengsel niet warmer wordt dan 76 graden.
 6. Voeg de loogoplossing toe aan de gesmolten kokosolie, wanneer beide mengsels ongeveer dezelfde temperatuur hebben bereikt.
 7. Roer het mengsel door met de staafmixer. Wacht totdat je trace hebt bereikt. Dit kan wat langer duren dan je gewend bent.
 8. Giet de zeep in de vorm. Dek het af met een velletje bakpapier. Leg er vervolgens een handdoek overheen.
 9. Laat de zeep 24 uur in de vorm zitten of totdat deze hard is. Kokosoliezeep wordt snel hard en je kunt het dan ook meestal al eerder uit de vorm halen.
 10. Leg de zepen 6 weken te drogen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.

Tips & Tricks: Het makkelijkste is om een vorm met afzonderlijke vakken te gebruiken, maar je kunt de zeep ook in stukken snijden. Wachter er alleen niet te lang mee, omdat deze zeep snel hard wordt.

3x kokosolie

Gebruik bij deze zeep niet de geurloze kokosolie. Ga voor extra virgin. Geniet vooral van de heerlijke, tropische geur tijdens het zeep maken. Als de zeep eenmaal hard is, gaat veel van de geur verloren. Maar dan maakt het geen minder goede zeep. Ik vind het een fijne zeep voor de lente. Hieronder 3x kokosolie die je in het recept kun verwerken:

Kokosolie Natural Heroes

Deze kokosolie kun je in verschillende hoeveelheden kopen. De kokosolie wordt verpakt in een glazen pot van 500 ml. Deze olie is volledig natuurlijk, koudgeperst en ruikt zalig. Het zit boordevol vitamine E en gaat huidveroudering tegen.

Kokosolie YouMadu

Voor mijn Belgische lezeressen is You Madu een fijne website om ingrediënten te bestellen. Ook deze extra virgin kokosolie wordt duurzaam verpakt. Ik mocht hem eerder uittesten bij het DIY lippenbalsempakket. Naast natuurlijke cosmetica is deze olie ook uiterst geschikt om kokoszeep mee te maken.

Kokosolie Ekoplaza

Mocht je liever offline winkelen, dan kun je onder meer bij Ekoplaza terecht voor biologische kokosolie. Kijk even op de verpakking of je de extra virgin variant te pakken hebt. Omdat er jonge kokosnoten worden gebruikt, kan het zijn dat je soms een lichtgele kleur in de kokosolie ziet. Dit kan geen kwaad en is juist het mooie van de natuur. Elk product is uniek.

kokoszeep


CategorieënLente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *