Z

Zelf zeep maken met kokosolie

kokoszeep maken

Vier jaar geleden maakte ik voor het eerst kokoszeep. Ik weet nog dat ik heel erg blij was met de hagelwitte kleur, maar dat de geur tegenviel. Het is moeilijk om de kokosgeur te vangen in zeep. Sommige zeepmakers voegen er een beetje kokosrasp aan toe. Anderen vervangen het water door kokosmelk. Ik houd het liever simpel en maak zelf zeep met extra vergin kokosolie. Ik vind het een fijne zeep voor de lente.

Laatste update: 9 maart 2022

Het is leuk om zo nu en dan zeep te maken uit één olie. Dan leer je gelijk de eigenschappen van de olie goed kennen. Hoe gedraagt een olie zich in jouw zeep? Een paar dingen kan ik je alvast verklappen.

Kokosolie zorgt voor een grote hoeveelheid schuim. Daarnaast voegt het hardheid toe aan de zeep. Als je – net als ik – palmolievrije zeeprecepten maakt, dan heb je kokosolie nodig en bij voorkeur ook een plantaardige boter, om een stevig blok zeep te krijgen.

Kokosolie zorgt voor veel schuim en maakt je zeep harder.

zeep & Zus

Daarnaast heeft kokosolie een ontzettend reinigend vermogen. Als je 100% kokosolie toegevoegd aan een recept, dan kan het je huid uitdrogen. Voeg daarom altijd 20% overvet toe aan een zeeprecept dat enkel uit kokosolie bestaat. Dat is inderdaad veel. Normaal gesproken is het percentage overvet in een zeeprecept 5-6%.

Kokosolie zorgt dus voor veel schuim en maakt je zeep harder. Tegelijkertijd is het ook erg reinigend, waardoor het de huid uit kan drogen als je geen extra vrijrondzwevende olie aan je recept toevoegt. Daarom voeg je aan dit recept een extra hoog overvetgehalte van maar liefst 20% toe.

Vragen & antwoorden

Wat doet kokosolie in zeep?

Hardere boters en oliën die op kamertemperatuur vast zijn, zorgen ervoor dat je zeepmengsel sneller indikt en dat je sneller de trace-fase bereikt. Een zeeprecept met alleen maar kokosolie zal snel indikken. Een zeeprecept dat alleen uit olijfolie bestaat, zal vrij langzaam bewegende oliën hebben en het zal langer duren voordat je de juiste dikte hebt bereikt met de staadmixer.

Is kokoszeep goed voor mijn huid?

Kokoszeep is zeer reinigend en verzorgend voor de huid en geeft een heerlijk, romig schuim. De zeep is rijk aan vetzuren die helpen bij het verwijderen van vuil, bacteriën en dode huidcellen. Kokoszeep doet dit in alle zachtheid zonder de huid te irriteren.

Waarom extra virgin kokosolie in dit recept?

Extra virgin of ongeraffineerde kokosolie wordt gemaakt van geperst vers kokosvlees. Het ondergaat minimale bewerking, waardoor meer van de voedingsstoffen en vitaminen intact blijven. De zeep die je hiermee maakt zal dus net iets verzorgender zijn dan geraffineerde kokosolie.

zeep maken met kokos
Kokosolie zeepjes.

Zelf zeep maken met kokosolie

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
kokoszeep maken

Kokoszeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 60 min.
 • Recept voor: 6 zeepjes (454 g) 1x

Omschrijving

Het is leuk om zo nu en dan zeep te maken uit één olie. Dan leer je gelijk de eigenschappen van de olie goed kennen. Kokosolie zorgt voor een royale hoeveelheid schuim. Daarnaast voegt het hardheid toe een het recept en heeft het een reinigende werking. Ook is het een voordelig ingrediënt, als je net begin met zeep maken. Aan de slag! 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Trek je veiligheidstenue aan. Weeg het water af en zet deze op een stabiele ondergrond.
 2. Voeg, met je handschoenen aan en je veiligheidsbril op, voorzichtig de afgewogen natriumhydroxide toe aan het water. Roer even rustig door.
 3. Laat de loogoplossing ruim een half uur afkoelen tot de temperatuur is gedaald tussen de 47 en 43 °C. 
 4. Weeg de kokosolie af en laat deze op een laag vuurtje smelten in een steelpannetje.
 5. Roer rustig door en zorg ervoor dat het mengsel niet warmer wordt dan 76 graden.
 6. Voeg de loogoplossing toe aan de gesmolten kokosolie, wanneer beide mengsels ongeveer dezelfde temperatuur hebben bereikt.
 7. Roer het mengsel door met de staafmixer. Wacht totdat je trace hebt bereikt. Dit kan wat langer duren dan je gewend bent.
 8. Giet de zeep in de vorm. Dek het af met een velletje bakpapier. Leg er vervolgens een handdoek overheen.
 9. Laat de zeep 24 uur in de vorm zitten of totdat deze hard is. Kokosoliezeep wordt snel hard en je kunt het dan ook meestal al eerder uit de vorm halen.
 10. Leg de zepen 6 weken te drogen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.

Tips & Tricks

Het makkelijkste is om een vorm met afzonderlijke vakken te gebruiken, maar je kunt de zeep ook in stukken snijden. Wacht er alleen niet te lang mee, omdat deze zeep snel hard wordt.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: kokoszeep, zeeprecept met kokosolie, 60 minuten recept, vegan, lente

E-book thuis zeep maken 

Dit recept komt uit mijn e-book Thuis zeep maken. Hierin leer ik je stap-voor-stap zeep maken en deel ik 9 recepten om gelijk mee aan de slag te gaan. Het is ook een handig naslagwerk, voor als je snel wil weten hoe iets ook alweer zat en waar je ingrediënten kunt kopen.

Recept om romige kokoszeep te maken.

3x kokosolie voor zeep

Bij deze zeep kun je zowel geurloze als extra virgin kokosolie gebruiken. Geniet vooral van de heerlijke, tropische geur tijdens het zeep maken. Als de zeep eenmaal hard is, gaat veel van de geur verloren. Maar dan maakt het geen minder goede zeep. Wil je wat geld uitsparen? Dan kun je ook geurloze kokosolie gebruiken. Hieronder 3x kokosolie die je in je zeeprecept kunt doen:

1. AH Biologische kokosolie

Met deze biologische kokosolie maak ik prima zeep. Ik heb er laatst drie gelijk gekocht, toen ze in de aanbieding waren. Het heeft alleen geen geur. In een bak zit 1 liter kokosolie, dus als je net als ik kleine hoeveelheden maakt (454 gram), dan kun je er zeker 7 porties zeep mee maken.

AH Biologische kokosolie
 • Betaalbaar
 • Geurloos
 • Geschikt voor zeep

2. Natural Heroes kokosolie extra virgin

De kokosolie van Natural Heroes kun je in verschillende hoeveelheden kopen. De kokosolie wordt verpakt in een glazen pot van 500 ml. Deze olie is volledig natuurlijk, koudgeperst en ruikt zalig. Het zit boordevol vitamine E en gaat huidveroudering tegen. Naast natuurlijke cosmetica is deze olie ook uiterst geschikt om kokoszeep mee te maken.

Kokosolie Biologisch extra vergin
 • Extra virgin
 • Geschikt voor kokoszeep
 • Ruikt zalig

3. Ekoplaza kokosolie extra virgin

Mocht je liever offline winkelen, dan kun je onder meer bij Ekoplaza terecht voor biologische kokosolie. Kijk even op de verpakking of je de extra virgin variant te pakken hebt. Omdat er jonge kokosnoten worden gebruikt, kan het zijn dat je soms een lichtgele kleur in de kokosolie ziet. Dit kan geen kwaad en is juist het mooie van de natuur. Elk product is uniek.

Ekoplaza Kokosolie extra virgin
 • Jonge kokosnoten
 • Koudgeperst van vers vruchtvlees
 • Geschikt voor kokoszeep
kokoszeep

CategorieënLente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating