De afgelopen maanden zat ik wat krapper bij kas. Daardoor bleef er maar weinig over voor mijn hobby. Goedkoop zeep maken is niet makkelijk, maar ik kwam er wel achter dat ik veel meer in huis had dan ik dacht. En dat ik ook heel tevreden was met mijn zeepcreaties met een beperkt budget. Ben je ook op zoek naar manieren om te besparen op je hobby? Lees dan gauw verder.
Laatste update: 29-01-2022
1. Maak kleine porties
Als jij een nieuwste smaak van Tony uit wilt proberen of een wasmiddel zonder parfum, koop je dan gelijk de jaarvoorraad? Ik niet. Zo moet je het zeep maken ook benaderen. Met de meeste recepten maak je een hele zeepcake, maar het mag best een onsje minder. Daarom deel ik op mijn blog alleen zeeprecepten voor kleine hoeveelheden. En dat is denk ik de beste tip die ik je kan geven!
In het begin stond ik daar nooit bij stil, maar je spaart er niet alleen veel geld mee uit; je kunt ook nog eens meer verschillende zepen maken (en weggeven). Ik gebruik zelf graag de kleine, siliconen cakevorm. Hier maak ik tegenwoordig de meeste batches in. Er gaat een pond (454 gram) zeep in. Goed voor vier of vijf stukken zeep. Ideaal om een nieuw recept uit te proberen en eerst eens te kijken of het bevalt.

2. Hergebruik je mislukte zeep
Goedkoop zeep maken kan ook op een andere manier. We hebben allemaal ergens helemaal achterin de kast een doos met mislukte zeepjes staan. Althans, mislukt als het aan jou ligt. Een ander maak je er meestal nog blij mee. Niets om je voor te schamen. Ligt er een laagje soda as op? Dan kun je dit er prima afkrijgen met een beetje water en een sponsje.
Daarnaast kun je zeep hergebruiken, ook wel rebatchen genoemd. Je maakt dan opnieuw zeep, met oude zeep. Ook kun je zeep raspen en toevoegen aan sopjes of de was. Desnoods doe je het in een linnen zakje en hang je het in de kast. Wie wil er nu niet dat zijn kleren naar frisgewassen zeep ruiken?
3. Zelf zeep maken pakket
Weet je nog niet zeker of je zeephobby een blijvertje is? Of wil je een keer zeep maken met je kinderen of schoolklas? Dan is een zelf zeep maken pakket ideaal. Het is veilig en je hoeft er niet veel spullen voor aan te schaffen. De zeep smelt je in de magnetron. Daarna kun je het customizen met een geur, kleur en versieren met bloemen of kruiden. Het is ook handig als je nog snel een cadeautje voor iemand wilt maken. En omdat je niet een hele zeepuitrusting hoeft aan te schaffen, bespaar je er ook nog eens flink wat geld mee uit. Gietzeep kun je bij verschillende webshops aanschaffen.
Afbeelding | Product | Inhoud | Winkel |
---|---|---|---|
![]() |
| Bestel op Daffie's DIY | |
![]() |
| Bestel op Daffie's DIY |
4. Plan je zeeprecepten vooruit
Om op verzendkosten te besparen (en mezelf minder in de verleiding te brengen), plan ik vaak een aantal recepten vooruit. Als een boodschappenlijstje in de supermarkt werkt, dan toch zeker ook online.
Het is misschien wat minder avontuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat je hobby betaalbaar blijft. En trek hier gerust wat tijd voor uit. Ik kan zeker een aantal uren zoet zijn met het uitzoeken en bedenken van recepten die ik de aankomende periode wil gaan maken. Uiteindelijk kies ik vijf recepten uit en bestel ik in één keer mijn zeepingrediënten. Ik kies kortom, ingrediënten die ik voor meerdere recepten kan gebruiken.
Daarnaast kijk ik ook of ik ingrediënten met elkaar kan combineren. Welke oliën kan ik bijvoorbeeld voor meerdere recepten gebruiken? Vaak zijn dat olijf-, zonnebloem-, castor- en koolzaadolie. Deze heb ik dan ook altijd in huis. Net als sheaboter- en cacaoboter. Maar daarover later meer.
Ik kijk vooral naar of ik de etherische oliën onderling kan combineren. Deze zijn vaak het duurst. Het vooruitplannen zorgt ervoor dat je niet willekeurig ingrediënten in je mandje gooit (want die gedroogde bloemetjes en klei zijn ook erg leuk). Door eerst te bestellen wat je echt nodig hebt, voorkom je dat je straks een huis vol met zeepingrediënten hebt liggen die je nog nooit gebruikt hebt.

5. Gebruik een gerecyclede vorm
Over zeepvormen gesproken: je hoeft niet gelijk eentje aan te schaffen. Je kunt namelijk ook vormen van gerecycled materiaal maken, om de kosten te drukken. Zo ben ik zelf fan van yoghurtbekers en melkpakken als zeepvormen. Ze werken niet alleen goed, maar zien er ook nog eens leuk uit. Bekleed ze alleen wel even eerst met bakpapier.
Je kunt ook een chipskoker gebruiken (ja, maak ‘m even schoon) of een bakje van de Chinees. Eigenlijk vrijwel alles van plastic en karton waar voedsel in heeft gezeten. Ook deze verpakkingen kunnen dienstdoen als zeepmal. Alles van niet-plastic, zou ik lekker bekleden met bakpapier.
In betere tijden kun je altijd nog je zeepmallencollectie uitbreiden. Vermijd, zeker in het begin, het spaar-ze-allemaal principe.
6. Bespaar op je ingrediënten
Ben je klaar voor het echte werk? Dan is het tijd voor de cold process methode. Voor deze natuurlijke manier van zeep maken heb je ook pure ingrediënten nodig. En die zijn niet altijd even goedkoop. Daarom volgen hieronder een paar tips om te besparen op de basis ingrediënten:
6.1 Boters
Sheaboter is een populaire, minder dure vervanger van cacaoboter. Pas het recept aan met een zeep berekenaar en vervang de cacaoboter in het recept door sheaboter. Helemaal weglaten raad ik niet aan, omdat natuurlijke zeep al zachter is en zonder boters helemaal. De kans op mislukking is dan groter. Als je een ervaren zeepmaker bent, dan kun je hier rustig meer experimenteren.
6.2 Plantaardige olie
Daarnaast is de ene plantaardige olie goedkoper dan de ander. Kijk bij het kiezen van je zeeprecept naar de ingrediëntenlijst en kies voor een recept met voordelige vetten. Voorbeelden van voordelige zeepolie zijn: kokos-, castor-, koolzaad-, zonnebloem-, olijf- en rijstkiemolie. Met deze vetten kun je een prima stuk zeep maken.
Houd wel rekening met de invloed van de olie op de zeep. Zo doe ik nooit te veel zonnebloemolie in een zeep, omdat het anders te plakkerig wordt. Een zeep die volledig uit olijfolie bestaat, kan daarentegen wel. Lees hier meer over in 10x olie om zeep mee te maken.
6.3 Etherische olie
Het kan aanlokkelijk zijn om een goedkoop flesje etherische olie bij de Action of Holland & Barrett te scoren. Doe het niet! Als etherische olie maar een euro kost, dan zouden gelijk je alarmbellen af moeten gaan. Deze is niet 100% zuiver. Soms betekent het dat de olie is aangelengd met een draagolie of erger: met een synthetische olie om de extracten te verdunnen. Soms zijn ze volledig chemisch samengesteld. Deze zijn dan ook niet geschikt voor huidverzorging, omdat je geen chemische stoffen in je lichaam wil.
Bij natuurdrogist Druantia kun je terecht om een selectie van de etherische olie van Pranarôm te kopen. Dit zijn 100% zuivere etherische oliën van hoge en biologische kwaliteit. Een andere veilige natuurlijke etherische olie is van het merk Chi. Verkrijgbaar via Bol.com of de reformwinkel. De rest, bestel je op internet.
Etherische olie is duur. Ik weet het. Als je liever voor parfumolie kiest: ik houd je niet tegen. Maar er is wel een manier om op natuurzuivere etherische olie te besparen. Een aantal zijn namelijk goedkoper te produceren, waaronder etherische sinaasappelolie. En wil je een rozengeur zonder de hoofdprijs te betalen? Kies dan voor rozengeranium etherisch olie. Problem solved.
Voordelige opties zijn onder andere:

7. Kijk eens in de keukenkast
Als je eenmaal een leuk recept hebt uitgekozen, dan wil je vaak ook je zeep kleuren. Soms kun je een beetje besparen door ingrediënten te gebruiken die je misschien al in je keukenkast hebt liggen. Ingrediënten als cacaopoeder, kurkuma en saffraanpoeder geven je zeep een mooie kleur. Havermout, maandzaadjes en koffiedik kunnen aan zeep worden toegevoegd voor een scrubbend effect.
En in principe kun je zelfs groentes toevoegen aan zeep als je deze over hebt, door ze te pureren en aan de zeep toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een avocado, wortel en tomaat. Of maak een mooie zeep met zeezout.
8. Sla soms groot in
Afgelopen jaar heb ik een keer zes flessen olijfolie tegelijk gekocht, die anders bijna nooit in de aanbieding zijn. Dit heeft met zeker dertig euro gescheeld. Ook koop ik vaak een groot flesje lavendel etherische olie, omdat deze geur met vrijwel alles combineert. Ik heb dan ook altijd veel van deze favoriet in huis. Ook cacao- of sheaboter in een grotere hoeveelheid kopen. Doe dit trouwens alleen als je er zeker van bent dat je over een jaar nog steeds met evenveel plezier zeep maakt. En anders is er vast wel iemand op Marktplaats of Facebook die iets van je over wilt nemen.
Conclusie: goedkoop zeep maken is mogelijk
Goedkoop zeep maken is niet makkelijk. Hobby’s kosten nu eenmaal geld. Wel zijn er ontzettend veel manieren om te besparen. Zo kun je kleine porties maken, oude zeep hergebruiken, gebruik maken van aanbiedingen, op ingrediënten besparen én je zeep in een gerecyclede vorm gieten. Heb jij nog tips om te besparen op je zeephobby? Stuur me dan een bericht of een DM op Instagram.