Heb je zin om wat leuks te doen tijdens het weekend? Zelf natuurlijke doucheschuim maken kan heel eenvoudig met dit recept. Deze douchegel voelt heerlijk zacht aan op je handen. Het schuim is misschien iets minder stevig dan je gewend bent, maar ruikt wel goddelijk.
Het verbaast me elke keer weer hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf verzorgingsproducten te maken. Neem nu doucheschuim: je zoekt een goed recept uit, meet je ingrediënten af, giet ze bij elkaar en het is klaar voor gebruik. Naast foam kun je bijvoorbeeld ook eenvoudig je eigen badzout maken.
Doucheschuim gebruik je in de eerste plaats om je lichaam te reinigen en te verzorgen. Oppervlakte-actieve stoffen reinigen je huid en vochtinbrengende middelen, zoals huidverzachters, hebben een verzorgende werking op je huid. De foam geeft een gevoel van luxe op je huid. Voor de rest doet het schuim niet zoveel, behalve dat het schuimt.
Voor de rest doet het schuim niet zoveel, behalve dat het schuimt.
Werkende ingrediënten
Het belangrijkste, werkende ingrediënt van doucheschuim zijn de wasactieve stoffen. Deze oppervlakteactieve stof weekt vuil los en zorgt ervoor dat deze opgelost blijft in water. Wasactieve stoffen zitten ook in (af)wasmiddel, shampoo en handzeep.
Wasactieve stoffen bestaan zowel uit een vet- als een wateroplosbaar deel. Het vet oplosbare deel blijft vastkleven aan vuil op je huid en het wateroplosbare lost – zoals de naam al doet vermoeden – op in het water. Er ontstaat zo een soort bubbel, die het vettige vuil afvoert. Op deze manier zorgen oppervlakteactieve stoffen in douchegel voor het reinigen en ontvetten van je huid.
Voorbeelden van natuurlijke oppervlakteactieve stoffen zijn cocamidopropyl betaïne (ook wel kokosbetaïne genoemd) en coco-glucoside. De laatste gebruik ik ook in mijn recept.
Tijdens het reinigen nemen oppervlakteactieve stoffen ook een deel van het natuurlijke laagje vet van je huid. Ze zien namelijk geen verschil tussen natuurlijk vet en vettig vuil. Je huid kan hierdoor uitdrogen. Om dit tegen te gaan, voeg je een vochtinbrengend middel toe aan de douchegel. Een voorbeeld hiervan is natuurlijke glycerine of plantaardige olie.
Dit zorgt ervoor dat het water in de buitenste laag van je huid wordt vastgehouden en dat deze soepel blijft.
Welke stoffen gaan er in doucheschuim?
Net als in douchegel, kom je in douche foam vaak deze ingrediënten tegen:
- Geurstoffen: Geurstoffen in douchegel zorgen voor een aantrekkelijke geur. Zo kan douchegel bijvoorbeeld naar bloemen, planten of vruchten ruiken. Hier worden vaak extracten van en/of oliën van bloemen, vruchten en planten voor gebruikt.
- Bewaarmiddelen: Bewaarmiddelen zorgen ervoor dat de douchefoam langer houdbaar blijft en dat er geen bacteriën en schimmels in groeien.
- Schuimvormers: Schuimvormers laten douche foam schuimen. Dit maakt douchen met doucheschuim een fijne ervaring. De schuimstoffen hebben verder geen reinigende functie. Het is een fabeltje dat hoe meer douchegel schuimt, hoe beter deze reinigt.
Bron: Waar Zit Wat In
Drijfgassen in reinigingsschuim
In commerciële reinigingsschuim, zoals die van Rituals, zitten daarnaast ook nog drijfgassen die ervoor zorgen dat het douchegel naar buiten kan worden geperst. Bij normaal gebruik is douchegel met drijfgas erin veilig.
Waarom is de douche foam die je in de winkel koopt of misschien wel cadeau niet echt duurzaam?
De drijfgassen in spuitbussen (ook die van deodorant) zijn schadelijk omdat ze bijdragen het vormen van smog.
Hetzelfde geldt trouwens voor producten waarin veel oplosmiddelen zijn verwerkt, zoals nagellak, parfum en aftershave.
In verschillende verzorgingsproducten komen dus drijfgassen en oplosmiddelen voor. Dit zijn vluchtige organische stoffen (VOS) die medeverantwoordelijk zijn voor smogvorming: vervuilde lucht die als een mist over stad en land kan liggen. Smog kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen.
Wist je dat 6,5 procent van de totale uitstoot van VOS in Nederland komt van verzorgingsproducten? (Bron: Milieu centraal)
Ik ook niet.
Daarom vind ik het ook zo leuk om te bloggen: ook ik leer elke keer weer wat bij.
Het voordeel van zelf doucheschuim maken, is dat je er bewust voor kunt kiezen om dit soort ingrediënten achterwege te laten. Op deze manier draag je, hoe klein ook, een steentje bij aan het milieu.
Zelf doucheschuim maken recept
Onderstaand recept is afkomstig van Druantia. Ik heb het recept aangepast door het bloesemwater te vevangen door gedemineraliseerd water en er etherische olie aan toe te voegen voor een fijne geur. Aan dit recept mag je max. 1,5 procent etherische olie toevoegen.
Voor het slagen van het recept is een fles met speciale schuimpop cruciaal. Je kunt deze fles trouwens meerdere keren gebruiken, zolang je deze maar goed schoonmaakt, voordat je er weer een nieuwe hoeveelheid zelfgemaakte douchegel in giet.
De bergamot essence komt uit Italië en ruikt heel erg verfijnd. Het beurt ook op. Deze etherische olie maakt het reinigingsschuim een beetje geel, waardoor het doet denken aan zeeschuim.
Als je een andere geur gebruikt, dan krijg je waarschijnlijk een andere kleur.
Ingrediënten doucheschuim




bergamot etherische olie (biologisch)
Buy Now →
Zelf doucheschuim maken
- Tijd: 20 min.
- Recept voor: flesje van 150 ml 1x
Omschrijving
Met dit recept maak je een kleine hoeveelheid doucheschuim. Genoeg om mee te nemen in je handbagage. Bij mij viel de fles groter uit dan verwacht. In dat geval kun je het recept hieronder opschalen naar x2 of x3. Houd er wel rekening mee dat deze douchefoam minder lang houdbaar is.
Houdbaarheid
3 maanden in een flesje met pomp. Gebruik altijd een conserveermiddel.
Bewaarmiddel
Bij zelfgemaakte verzorgingsproducten met water moet je altijd rekening houden dat er schimmels, gisten en bacteriën in kunnen gaan groeien. Dit komt voor in álle producten die water bevatten en heeft invloed op de houdbaarheidsdatum van je zelfgemaakte douchegel. Met een geschikt bewaarmiddel, zoals Leucidal SF Compleet, voorkom je microbieel bederf. Zonder conserveermiddel zijn verzorgingsproducten op waterbasis maximaal één week houdbaar.
Ingrediënten
- 114 g gedemineraliseerd water
- 15 glycerine
- 15 g coco glucoside
- 6 g Leucidal SF Compleet
- 12 druppels citroenzuuroplossing
- 1,5 gram bergamot etherische olie
Bereiding
1. Zet alle benodigdheden klaar.
2. Maak de citroenzuuroplossing door 1 tl citroenzuur met 1 tl gedemineraliseerd water te mengen. Zet apart.
3. Weeg het water af.
4. Weeg vervolgens de glycerine en coco glucoside af. Dit kan in een kleine, glazen maatbeker.
5. Voeg er het bewaarmiddel leucidal sf complete aan toe.
6. Giet alles bij elkaar. Druppel er met een pipet de citroenzuuroplossing over.
7. Voeg 30 druppels bergamot etherische olie toe.
8. Meng rustig door met een plastic spatel en giet het mengsel vervolgens in de schuim pompfles. Je reinigingsschuim is nu klaar om te gebruiken.
Tips & Tricks
- 1,5 gram bergamot etherische olie is ongeveer 30 druppels
- Gedemineraliseerd water vind je bij de schoonmaakmiddelen in de supermarkt.
- Een pipet kan goed van pas komen om de juiste hoeveelheid water af te meten.
Meer van dit soort recepten?
Wil je meer van dit soort recepten maken? Dan kan ik je de volgende artikelen aanbevelen:
- Zelf vloeibare handzeep maken: maak in 5 minuten je eigen vloeibare handzeep. Kies zelf de geur en de plantaardige olie die je toe wilt voegen.
- Zelf douchegel maken: maak zelf douchegel met vloeibare castillezeep en kokosolie. (Zo heb je nadien geen body lotion meer nodig).
- Badderen met epsomzout: 5 recepten om zelf badzout te maken. Geniet van de voordelen van epsomzout in een ontspannend bad.