M

Mijn favoriete zeepspullen voor biologische zeep

favoriete spullen biologische zeep maken

Als je net als ik verslaafd ben aan biologische zeep maken, dan heb je vast heel wat spullen in de kast liggen. Zo heb ik bijvoorbeeld heel veel verschillende zeepvormen. Toch zijn er maar een paar benodigdheden die ik gebruik tijdens het zeepzieden. Een aantal raad ik aan voor als deze hobby echt een blijvertje is en andere zijn best goedkoop. Die kun je dus het beste gelijk aanschaffen. Hieronder deel ik mijn tien favoriete zeepspullen met je.

1. Staafmixer

Je beste vriend. Hier kan ik kort over zijn: een staafmixer is voor een zeepmaker als een schaar voor een kapper. Onmisbaar.

Roeren met de hand klinkt romantisch, maar het duurt vrij lang. Voordat je het weet ben je zo een uur verder. Net als met een staafmixer, zul je namelijk moeten blijven roeren tot je de trace-fase hebt bereikt. En dan heb je nog geen garantie dat de zeep ook daadwerkelijk gelukt is.

Zeep maken zonder staafmixer is dus geen goed idee. Lees maar.

Een staafmixer waar ik erg tevreden mee ben is deze van Proficook. Duurzaam en met een stevige motor. Betaalbaar en heeft hij een lang snoer. Bovendien is het materiaal (roestvrij staal) bestand tegen natriumhydroxide.

Deze gebruiken cursisten tijdens mijn workshops. Bovendien is hij niet zo zwaar om vast te houden.

Als je net als ik vaak zeep maakt, dan kan ik een staafmixer met een nog betere motor aanbevelen. Je verzeept dan nog sneller.

Het duurt dan letterlijk een minuutje voordat je de trace-fase hebt bereikt. Daarvoor gebruik ik eentje van Cuisinart.

Meer weten? In dit blog lees je welke staafmixers geschikt zijn voor zeep maken.

Staafmixer

Een staafmixer waar ik erg tevreden mee ben. Duurzaam en met een stevige motor.

favoriete staafmixer zeep maken
Mijn favoriete staafmixer voor zeep maken.

2. Weegschaal

Een net zo onmisbare tool als je staafmixer, is een digitale keukenweegschaal. Bij voorkeur eentje die twee geallen na de komma laat zien. Door je ingrediënten zo nauwkeurig mogelijk af te wegen, maak je betere zeep. En misschien nog wel belangrijker: bruikbare zeep.

Kies een weegschaal uit die breed genoeg is om je kommen op neer te kunnen zetten. Én eentje die er niet 10 seconden over doet om het gewicht bij te stellen.

Deze keukenweegschaal is perfect voor beginnende zeepmakers. De weegschaal gaat tot 6 kilogram en is gemakkelijk schoon te maken.

Maak je bijna elk weekend zeep? Dan wil je misschien investeren in een duurdere weegschaal, die nog accurater is. Ik maak zelf alweer 7 jaar goede zeep met deze KD8000 bakkersweegschaal. En in al die jaren heb ik maar één keer de batterijen hoeven te wisselen. Als dat niet duurzaam is!

Weegschaal

Op deze weegschaal kun je grote kommen afwegen. 

Kies een weegschaal die breed genoeg is om je kommen op neer te kunnen zetten

Zeep & Zus

3. Pyrex maatbeker 1 liter

Je hebt meerdere kommen nodig om je loogoplossing, boters en oliën in te mengen. En het is vooral handig om iets te hebben waar je uit kunt schenken, dat je kunt vasthouden terwijl je mengt en dat gemakkelijk schoon kunt maken.

Zorg ervoor dat je je zeepbeslag niet mengt in een kom gemaakt van aluminium of met een anti-aanbaklaag. Dit gaat reageren met de natriumhydroxide. Hetzelfde geldt voor je keukengerei waarmee je mengt.

Plastic raad ik ook af, want het is lastiger schoon te maken. Het zeepbeslag laat een vettig laagje achter op het plastic. Hittebestendig glas is wat mij betreft het beste materiaal om in de mixen.

De Pyrex maatbeker van 1 liter is mijn favorieten beslagkom. Hij heeft het vele mixen overleefd. Nu zit er wel hier en daar een krasje en een heel klein barstje, maar dat is bijna niet met het blote oog te zien.

Op de foto sta ik met een andere kom, omdat ik niet alle spullen mee kon nemen naar de fotograaf. Maar in mijn zeeprecepten zul je ‘m vaak voorbij zien komen.

Ik kan deze maatbeker in de magnetron zetten, om bijvoorbeeld kokosolie te smelten. Maar evengoed in de koelkast als ik een bepaalde vloeistof af wil laten koelen.

Het voordeel van glas is dat het stevig is, makkelijker schoon te maken is dan plastic en dat je met deze maatbeker het beslag gemakkelijk in de vorm kan gieten.

Je koopt deze maatbeker annex mengkom o.a. bij Dille & Kamille of de Blokker. Je kunt ook een maatbekerset kopen, dan ben je in één keer klaar.

Mengkom

Beslagkom van 1 liter om in te mixen en vervolgens in de zeepvorm te gieten. Geschikt voor kleine hoeveelheden. 

Pin dit artikel

4. Thermometers

Als je eenmaal de basis van het zeep maken onder de knie hebt, dan weet je hoe belangrijk temperatuur is in het zeepmaakpeoces. Je hoeft niet gelijk een dure aan te schaffen, een keukenthermometer (ofwel vleesthermometer) is prima voor je hobby.

Je hebt twee thermometers nodig: eentje om in je loogoplossing te steken en eentje om de temperatuur van de verwarmde boters en oliën te meten. Deze handige digitale thermometer gaat je helpen bij het maken van natuurlijke zeep.

Lees hier waarom je een thermometer nodig hebt om zeep te maken. En welke thermometer voor zeep maken geschikt is.

Digitale keukenthermometer

 

  • makkelijk in gebruik
  • nauwkeurige meting
  • geschikt voor zeep

5. Precisieweegschaal

Precies. Deze gadget heb je nodig. Handig voor de DIY-projecten en om de etherische oliën nauwkeurig af te wegen. Het weegschaaltje meet heel nauwkeurig twee cijfers achter de komma. Hij is echt klein. Dus ik moet vaak een toets met het midden van mijn nagel indrukken, maar ik vind het de moeite waard, omdat dat ene extra druppeltje etherische olie weer scheelt in de portomonee.

Precisieweegschaal

Om de etherische oliën nauwkeurig af te wegen. Twee decimalen na de komma. 

6. Klein bekerglas

Dit kleine bekerglas van 50 ml gebruik ik om mijn etherische oliemengsel in af te wegen. Het is klein en past precies op de precisieweegschaal. Bovendien schenk ik het geurmengsel zo bij de zeepvla.

In tegenstelling tot plastic, kan de geur niet in het glas trekken.

Dat wil alleen niet zeggen dat het glas niet naar de etherische olie blijft ruiken. Daarom raad ik je aan om het na afloop twee keer af te wassen.

Klein bekerglas

Dit bekerglas van 50 ml pas perfect op de precisieweegschaal. Je kunt er je etherische oliën in afwegen en vervolgens toevoegen tijdens de trace. 

7. Spatels

Je kunt vast wel de uitspraak: ‘Don’t lick te spoon’. Bij cakebeslag is het prima, maar bij zeepbeslag is het natuurlijk een ander verhaal.

Desalniettemin kun je als zeepmaker nooit genoeg spatels hebben.

Deze zwarte spatels komen goed van pas bij verschillende onderdelen van het zeepmaakproces. Of je nu opgewarmde olie en boter mengt, natriumhydroxide door je kraanwater roert, het laatste restje zeepbeslag uit je kom schraapt of golvende patronen wil maken op de bovenkant van je zeep: je zult je spatels vaak gaan gebruiken.

Spatels

Als zeepmaker kun je nooit genoeg spatels hebben. Deze zwarte spatels komen goed van pas bij verschillende onderdelen van het zeepmaakproces.

8. Mini mixer

De mini handmixer gebruik ik om kleurmengsels te mengen. Past in je hand. Het mixen zorgt ervoor dat je minder spikkeltjes of klontjes in je uiteindelijke zeep hebt.

Deze kleine handmixer is niet superstevig. Het is krachtig genoeg om klein in water te mixen, of een natuurlijke kleurstof in olie, maar ik raad het af voor dikkere mengsels zoals zeep of de luchtige body lotion die je wilt gaan maken.

Mini mixer

De mini mixer gebruik ik om kleurmengsels te mixen. Zo krijg je minder spikkels in je zeep. 

9. Maatbekers met schenktuit

Ik gebruik deze maatbekers om mijn loogoplossing in te maken én tijdens het swirlen. Hier heb ik er drie van, maar een vierde zou zeker welkom zijn.

Ze zijn namelijk perfect vloeistoffen mee te schenken.

Je kunt er namelijk veel nauwkeuriger zeep mee gieten. Deze maatbekers zijn ideaal om het zeepbeslag in kleinere mallen te gieten (bijvoorbeeld voor gastenzeepjes) of bij het maken van swirls of een zeep met meerdere kleuren. Of allebei. Mag ook.

Maatbeker met schenktuit

Deze maatbeker is ideaal om je beslag in kleine vormpjes te gieten of om zeep met meerdere kleuren te maken. Je kunt 'm ook gebruiken om je loogoplossing in te maken. 

biologische zeep in de vorm gieten
Biologische zeep in de vorm gieten.

10. Zeepvormen

Dit is een minder voor de handliggende tool. In de zeepmal giet je het zeepbeslag en inmiddels heb ik een hele lade vol.

Kijk ook eens in kookwinkels of het Marokkaanse winkeltje om de hoek.

Als je er iets in kunt bakken, dan kun je het meestal ook gebruiken om zeep in te gieten. Je kunt het houden bij een klassieke cakevorm, en zelf je zeepjes op maat snijden, maar van mij mag het allemaal wat minder serieus.

Ik ben dol op rozen-, zonnebloemen-, kubussen-, hamsa- en andere siliconen vormen.

Deze roze zeepvorm is ideaal voor beginners, omdat elke zeeprecept van mij er precies in past. Het is redelijk makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar.

Je kunt de vorm in de vaatwasser doen, maar ik raad je aan om deze met de hand af te wassen.

De kleur vervaagt snel na een paar wasbeurten en al je mokken en servies ruiken en smaken naar… juist ja… de etherishe olie in je zeep. In dit artikel deel ik mijn favoriete siliconen zeepvormen.

Zeepvormen set

Met deze set ben je gelijk klaar. Al mijn recepten passen in de zeepvorm met 6 vakken. Daarnaast krijg je 6 losse vormpjes waarmee je kunt variëren. 

Wat is jouw favoriete tool om zeep mee te maken? Laat het me weten via de reacties.

CategorieënBeginner Spullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *