3

3 staafmixers voor zeep waar ik blij van word

Ik ben Jolanda, maak zeep en ben gehecht aan mijn staafmixer.

Mijn zeepavontuur begon met een goedkope staafmixer. Voor 15 euro bij de Hema gekocht. Het was leuk. Je kon er mee mixen. Maar al bij de eerste keer begon de motor enorm te stinken.

De zeep rook trouwens heerlijk, maar bleef zacht en zompig. Je kon er mee kleien. Ook poging nummer twee zorgde niet voor een stevig stuk zeep. Ik heb mijn lesje geleerd. Het was kort, maar krachtig, goedkope staafmixer!

Een aantal weken later had ik het idee opgevat om dezelfde staafmixer te gaan kopen als die van Anne-Marie van Brambleberry.

Hij was roze (jeej!) en dan wist ik tenminste zeker dat het goed zat. Dacht ik.

In een paar klikken bestelde ik de stick blender via de Amazon. Een aantal weken later (nog verrassend snel voor het oversteken van een oceaan) kwam het pakket aan. Ik liet gelijk alles uit mijn handen vallen op mijn nieuwe staafmixer te bewonderen.

Toen ik de staafmixer uit de doos haalde, realiseerde ik me dat ik iets over het hoofd had gezien.

ZEEP & ZUS

Toen ik de staafmixer uit de doos haalde, realiseerde ik me dat ik iets over het hoofd had gezien: de staafmixer had een Amerikaanse stekker! Deze paste helemaal niet in het Nederlandse stopcontact. En kortsluiting in mijn kleine studio (ik woonde toen nog op 27 vierkante meter) leek me niet echt handig.

Wanhopig deed ik research naar omvormers, die minstens het driedubbele van de staafmixer kosten. En zelfs dat bood het geen garantie dat deze goed zou werken in een Nederlandse keuken. Het werd me zelfs door de verkopers afgeraden. Aj!

Na deze twee mislukte pogingen, besloot ik gelijk voor het echte werk te gaan. Een lange, stabiele, roestvrijstalen staafmixer met een flinke motor. En ik kan je vertellen: deze Cuisineart staafmixer is een beest. Ik maak er alweer vijf jaar goede zeep mee. (Tuurlijk gebruik ik hem niet dagelijks, dus ik hoop dat deze nog minstens tien jaar mee gaat).

3 staafmixers voor zeep waar ik blij van word

En die roze staafmixer? Uiteindelijk heb ik hem gedoneerd aan een Amerikaanse flatgenoot. Gelukkig kon zijn er wel één gebruiken. In mijn flat woonden namelijk veel expats en hij ging in de koffer mee terug naar waar hij thuishoorde: de States.

Dat was nummertje twee.

Op internet vond ik een foto van mijn oude vriend. Graag gedaan.

Roze, Amerikaanse staafmixer. De nummer twee. Merk: Cuisinart

En ik kan je vertellen: deze Proficook is een beest.

Zeep & ZUS

Terug naar mijn huidige staafmixer. Hij is zwaar, maar ik kan precies bepalen hoe krachtig ik wil mixen. Daarnaast maak ik hem makkelijk schoon en is het materiaal bestendig tegen het bijtende loogwater.

Nu wil je vast weten welke het is. En ik moet toegeven: deze is niet meer te koop in Nederland. Het is een Cuisineart staafmixer. De modelnaam ben ik even vergeten. Ook een Amerikaan, dat wel.

Voor mijn zeepworkshops heb ik mij opnieuw moeten verdiepen in de staafmixers. En er zijn ook twee betaalbaardere varianten die meer dan prima zijn om mee te beginnen. Mijn favoriet is de Proficook staafmixer.

Alle kenmerken lees je hieronder.

1. Proficook staafmixer

Degelijk Duits model

Dit is de Proficook staafmixer. Klinkt Amerikaans, maar het is een degelijke Duits model uit Kempen. Waarschijnlijk ben je ‘m al een paar keer tegen gekomen op mijn blog. Krachtige motor, roestvrijstaal en vooral betaalbaar. Een goed instapmodel als je net begint met zeep maken.

Deze staafmixer heeft een extra lange steel van ongeveer 27 cm. Ideaal voor beslagkommen of diepe pannen. Hij is ook geschikt om hete vloeistoffen te mixen en dat is belangrijk bij een zeephobby.

Daarnaast heeft de Proficook een duurzame “longlife” motor van 1000 Watt. Het beslag meng je dus sneller tot trace en misschien is het bijgeloof, maar ik maak echt betere zeep met een betere motor.

Voordelen:

 • Lange steel
 • Krachtige staafmixer
 • Duurzame “longlife” motor
 • Roestvrijstalen staaf
 • 5 snelheden
 • Snoerlengte 1 meter

Proficook staafmixer

Geschikt voor zeep maken en duurzame motor.

Waardering: 4 uit 5.

Voor maar €34,95

Bestel via Bol.com

2. Bosch Ergomixx staafmixer

Bosch Ergomix staafmixer voor zeep maken

Een treedje hoger, is de Bosch Ergomix MS6CB6110 staafmixer. Wel de krachtige motor, maar iets minder zwaar en gemakkelijker vast te houden. Net als de Proficook, heeft ook deze staafmixer een duurzame motor van 1000 watt. Als je snel last hebt van je handen of polsen, dan is dit model fijn omdat het van lichter materiaal is gemaakt dan de Proficook.

 • Licht in gewicht
 • Duurzame, krachtige motor
 • Roestvrijstalen staaf
 • Vaatwasserbestendig
 • 12 snelheden
 • 2 jaar garantie

Bosch Ergomixx staafmixer

De grote broer. Van lichter materiaal gemaakt.

Waardering: 4.5 uit 5.

Voor maar €59,99

Bestel via Bol.com

3. Draadloze staafmixer van Cuisinart

Cuisinart professionele staafmixer voor zeep maken.

Toegegeven: er is wel een nadeel aan al die staafmixers. Regelmatig blijft er wat zeepbeslag aan het snoer kleven. Ik mors nog wel eens op mijn aanrechtblad, en ja, daar houdt een snoer natuurlijk geen rekening mee.

Cuisinart heeft daar iets op gevonden: een draadloze staafmixer. Deze kun je net als je telefoon met een USB-kabel opladen. Er zit nergens meer een snoer in de weg.

Deze ultieme staafmixer voor zeep koop je voor 119,90 euro. Voordeel van deze staafmixer is dat je hem voor al je maak-het-zelf-projecten kunt inzetten. Je kunt havermout en kruiden fijnmalen voor je zeep in de hakmolen. Of er body butter mee kloppen.

Als je dus helemaal gek bent op je zeephobby, dan is het de investering meer dan waard. Je doet er heel erg lang mee en je zeepbeslag zal sneller het trace-stadium bereiken.

Nadeel is dat de staafmixer tussendoor wel opgeladen moet worden. Je kunt er een half uur mee mixen, maar dat moet meer dan genoeg zijn.

Voordelen

 • Veilig mixen tot 100°C
 • Roestvrijstalen staaf
 • 30 minuten draadloos mixen
 • Extra lange staaf
 • Vaatwasmachinebestendig (de opzetstukken dan)

Cuisineart Draadloze Pro staafmixer

Voor de professionele zeepmaker. Geen snoer dat in de weg zit.

Waardering: 5 uit 5.

Voor maar €119,90

Bestel via Bol.com

Hier moet je nog meer op letten bij het uitkiezen van een staafmixer voor zeep

Waar je verder nog op moet letten bij het aanschaffen van een staafmixer? Een krachtige motor (anders duurt het mengen veel langer) en een steel die niet van plastic is. (roestvrijstaal is bestend tegen de natriumhydroxide en hogere temperaturen).

Daarnaast moet de kop van je staafmixer meerdere openingen hebben. Een stuk of drie. Hoe opener de staaafmixer, hoe kleiner de kans dat er lucht in komt en dat je kleine luchtbelletjes in je uiteindelijke zeepjes krijgt.

Uitkiezen staafmixers voor zeep. Foto: Visual Stories – Micheile

Waarom dan geen plastic steel?

Een plastic steel kan niet goed tegen hoge temperaturen. Je hebt een staafmixer nodig die veilig genoeg is om met het bijtende loogwater te kunnen werken. Als je geen roesvrijstalen steel hebt, dan loop je he risico dat de staafmixer eerder kapot gaat, omdat er kleine, plastic deeltjes in de schacht terechtkomen.

Deze deeltjes kun je trouwens niet altijd met het blote oog zien. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat dit spul in je zeep terecht komt.

Luchtbellen? Nee, dank je

Als je de zeep gaat mengen, dan wil je zo min mogelijk luchtbellen in je beslag krijgen. De manier waarop de staafmixer is ontworpen, is een belangrijke factor om te kunnen bepalen of het apparaat veel lucht vast gaat houden of niet. Hoe opener de kop van de staafmixer, hoe kleiner de kans dat er lucht in komt. Goed om te weten.

Hoe opener de kop, hoe kleiner de kans dat er lucht in komt.

Zeep & ZUS

Makkelijk vasthouden

Zeep maken duurt vaak langer dan het pureren van soep. Daarom heb je iets nodig wat je gemakkelijk vast kunt houden.

Als je wat sneller en langzamer wilt mixen, bijvoorbeeld omdat je gaat tracen, dan wil je een staafmixer met minimaal twee snelheden. Je houdt dan meer controle over de dikte van het zeepbeslag.

Sommige staafmixers hebben maar één snelheid en dat is meestal de snelle. Dit is niet handig als je de snelheid van de trace wilt beïnvloeden. Dit is vooral belangrijk als je gaat swirlen en alleen een lichte trace wilt bereiken. In plaats daarvan is het meestal beter om de dikte van het zeepbeslag te vertragen als je met designs aan de slag wil, of juist te versnellen bij een Alleppo-of Marseille zeep.

Prijsverschil

Staafmixers verschillen in prijs, maar je hoeft niet de allerbeste staafmixer aan te schaffen voor het maken van zeep. Kies je voor een budgetoptie uit mijn lijstje, dan maak je sowieso een goede natuurzeep.

PS: heb jij een staafmixer waar je aan gehecht bent? Laat een reactie achter en laat het me weten – ik ben nog op zoek naar meer goede staafmixers om zeep mee te maken.

CategorieënSpullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *