Het warme zomerweer is een goede aanleiding om eens te kijken hoe je jouw etherische olie bewaart. Hieronder geef ik tips om ervoor te zorgen dat je etherische olie langer meegaat. Ook in je zeep.
Misschien heb je een keer gelezen dat etherische oliën niet over de datum kunnen gaan, omdat het een natuurlijk ingrediënt is. Dat is helaas niet waar. Etherische oliën kunnen gelukkig aardig wat hebben, omdat ze een bederfwerende werking hebben. Bacteriën en schimmels krijgen dus geen kans, maar ze kunnen wel degelijk over de datum heen gaan.
Dit is de oorzaak van het achteruit gaan van je etherische olie
De oorzaak van het op den duur achteruit gaan van de kwaliteit van een etherische olie is zuurstof.
Een etherische olie kan gaan oxideren. Hierbij gaat de olie een verbinding aan met de zuurstof waardoor de geur, kleur en werking verminderen en op den duur weinig meer weg heeft van een verse olie.
Ik vind het altijd moeilijk op te bepalen of een geur achteruit is gegaan. Dat ik meestal pas als ik aan een flesje ruik dat ik al een tijdje gebruik en vervolgens aan een nieuwe. Je moet dan natuurlijk wel precies dezelfde geur hebben, bijvoorbeeld zoete sinaasappel of lavendel.
Zodra je het flesje hebt geopend, komt deze in aanraking met zuurstof. De meeste etherische oliën blijven dan nog minstens een jaar goed.
Maar wat gebeurt er in de tussentijd?
De etherische olie oxideert, verliest de effectiviteit en mag je na de houdbaarheidsdatum niet meer in je zeep gebruiken.

Waar staat de houdbaarheidsdatum?
De webshop waar je de etherische olie verkoopt, is verantwoordelijk voor een juiste etikettering. Vaak staat het er in Nederland niet op en dat is jammer.
Op de flesjes van Jojoli staat een THT aangegeven op de zijkant. Je kunt dan zien tot welke maand de etherische olie houdbaar is.
Als het niet aangegeven staat op de verpakking, dan kunnen deze tips helpen:
Hoe weet ik of de etherische olie niet meer goed is?
Heb je geen houdbaarheidsdatum op je flesje staan? Dan kun je aan de hand van de volgende signalen bepalen of de etherische olie geoxideerd, afgebroken of over de datum is:
- Geur: de beste raadgever is je neus. Geoxideerde of verlopen etherische oliën zijn minder aromatisch of ruiken minder sterk. Het kan wel lastig zijn om het verschil te bepalen, tenzij je een verse etherische olie hebt om mee te vergelijken (een flesje dat je net voor het eerste geopend hebt) of veel verstand hebt van etherische oliën. Dat laatste is meestal alleen aan parfumiers voorbehouden.
- Troebel: Sommige etherische oliën hebben de neiging om zich af te scheiden en troebel te worden als ze oxideren of over de datum heen zijn, vooral bij citrusoliën. Check de kleur en helderheid van de etherische oliën door een paar druppeltjes op een wattenschuifje of een wit vel papier te laten vallen.
Hoe kan ik mijn etherische olie het beste bewaren?
Omdat natuurzuivere etherische oliën geen conserveermiddelen bevatten, kun je deze het beste koel, droog en donker te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld achter kastdeuren of in lades.
De meeste flesjes zijn amberkleurig of van blauw glas. Dit houdt al heel veel zonlicht tegen.
Stel de olie niet teveel bloot aan temperatuurwisselingen en zonlicht.
Afgelopen week was het 27 graden in mijn apparement. Mijn slaapkamer, waarin ik ook mijn hobbykast heeft staan, heeft dan vrijwel dezelfde temperatuur als buiten.
De etherische oliën heb ik toen maar in de logeerkamer gezet. Wat sowieso geen slecht idee is, aangezien deze kamer op het noorden is. Er staat in elk geval geen zonlicht op dit kamertje.

Wat is de ideale kamertemperatuur?
Voor je zeephobby zijn amberkleurige flesjes voldoende om te etherische olie te verduisteren. Je kunt ze prima op kamertemperatuur bewaren. De ideale kamertemperatuur is voor etherische olie tussen de 14 en 18 graden Celcius.
Je mag de etherische olie niet in de zon zetten (dus vensterbanken zijn geen goed) en je kunt ze beter niet bewaren op een plek waar het flink heet kan worden. Denk aan een benauwde zolderkamer of een houten tuinhuisje dat flink opwarmt in de zomer.
Dat is niet brandveilig.
Daarnaast moet je ze altijd veilig buiten het bereik van kinderen en huisdieren opbergen.
Daarnaast is de chemische samenstelling en destillatietechniek van invloed op de houdbaarheid. Bepaalde bestanddelen van etherische oliën zijn vluchtiger en zullen sneller verdampen.
Met het op de juiste manier bewaren, kun je de goede eigenschappen van etherische oliën zo lang mogelijk behouden.
De ene etherische olie is de andere niet
De houdbaarheid van de etherische oliën heeft vooral te maken met oxidatie. Het gaat eigenlijk om het oxiedatieproces. Dat is de reactie van de etherische olie met zuurstof.
Sommige etherische oliën kunnen als ze in contact komen met zuurstof rijpen, zoals een een goede stuk kaas of wijn, maar de meeste zullen bederven, net als voedsel dat je buiten de koelkast bewaard. Bestudeer eens het flesje etherische olie dat je net hebt aangeschaft.
Is deze tot de rand gevuld? Of is er ruimte over tussen de etherische olie en de dop?
Oxidatie zal eerder optreden bij een kleine hoeveelheid olie in een grote fles met veel zuurstof dan in een tot de rand toe gevulde fles met olie waar weinig ruimte is voor zuurstof.
Om die reden is het aan te raden om restjes etherische olie als eerste op te maken.
Wees creatief en probeer eens een nieuwe geurcombinatie uit! Wil je een aantal fijne geurcombinaties hebben? Koop dan deze geurgids.
Hoe lang is etherische olie houdbaar?
Dat hangt af van welke etherische olie je in huis hebt.
Smmige etherische oliën kun je het beste vergelijken met en goede wijn. Denk bijvoorbeeld aan kostbare etherische oliën als roos, jasmijn, patchouli en vetiver. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie en de geur wordt na verloop van tijd juist beter.
De gemiddelde etherische olie blijft twee jaar goed.
Citrusoliën blijven tot een jaar na opening veilig om te gebruiken. Hierna kun je de olie niet meer veilig op de huid gebruiken, maar is deze nog wel geschikt om te verdampen in een aromabrander. De gemiddelde etherische olie is tenminste houdbaar tot 1 jaar na opening en veilig te gebruiken in zeep.
Na 2 jaar is het beter om de etherische olie niet meer voor je zeep te gebruiken. Verdampen in een aromalamp kan nog wel.

Conclusie
In dit artikel heb ik je geleerd dat houdbaarheidsdatum per etherische olie kan verschillen. De etherische olie kun je het beste op kamertemperatuur bewaren en 18 graden Celcius. Bewaar je flesjes op een koele, droge plek buiten zonlicht. Zo gaat je etherische olie langer mee.
Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden:
♦ Citrusvruchten, wierook, citroengras, neroli, sparren, tea tree en dennen etherische oliën kunnen 1 jaar meegaan.
♦ Kostbare oliën, waaronder roos, jasmijn, patchouli en vetiver etherische olie gaan 4 tot 8 jaar mee.
♦ De meeste andere etherische oliën blijven maximaal 2 jaar goed.
Waar bewaar jij je etherische olie? Laat het me weten via de reacties.