N

Nazomerzeep met basilicum en citroengras

nazomerzeep met basilicum en citroengras

Groene vingers. Ik heb ze niet. Waarschijnlijk heeft het iets met zeep te maken, maar mensen denken vaak dat ik ook goed ben in tuinieren.  Tenminste, als ze niet weten dat ik  a. geen tuin heb b. meerdere keren mijn planten opnieuw tot leven heb weten te wekken. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet dol ben op mijn kamerplanten en het vijgenboompje op het balkon.

En kruiden dan? Er staat een verlept plantje basilicum op de vensterbank. Er zijn studenten die het met gemak in een lege colafles in leven houden weten te houden, maar dat is niet aan mij besteed. Planten vergeet ik gewoon. Vaak. Basilicum en salie zijn mijn favoriete verse kruiden, maar ze verwelken erg snel. Niet echt geschikt dus om in zeep te verwerken.

Beter koop ik het gewoon als etherische olie. Ha! En dan maak ik er zeep mee. Iedereen tevreden. De etherische olie ruikt zelfs een stuk beter dan de basilicumplant. De geur van basilicum laat zich moeilijk omschrijven (zoals wel eens vaker bij geuren het geval is, daarom zijn ze ook vluchtig). Het is een zoete geur, fris, kruidig, maar niet te aanwezig. Het gaat goed samen met de citroengras in dit recept.

Het helpt ook tegen insecten, wat wel praktisch is tijdens de nazomer. Zeker als je gaat kamperen. Of dat nu op een camping, je tuin of op je balkon is. Ik voegde ook nog een vleugje citronella toe aan de zeep, tegen de muggen. Ze weten me altijd te vinden. Ook met hermetisch afgesloten klamboe.

Kurkuma en ko

Dan het verrassingselement in deze zeep: kurkuma. Dit curry-ingrediënt is al jaren populair cosmetica-industrie. Geen idee wie er mee is begonnen. Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, kun je in zeep, crèmes, scrubs en maskers vinden. Een van de belangrijkste voordelen is het reinigende effect. Het helpt ontgiften. Kurkuma is uitermate geschikt voor de vette huid, omdat het het helpt de talgproductie te verminderen. Maar hoe dan? Het zit ‘m in de zogenaamde ‘curcumine’ stofjes. Dit ingrediënt kan helpen om je huid te kalmeren en irritatie en roodheid e verminderen. Vooral nuttig als je een gevoelige huid hebt. Gebruik met mate, vooral op je gezicht, want anders ga je geel uitslaan.

Heeft dit artikel geholpen? Giet me dan vol met kurkuma koffie. 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Nazomerzeep Basilicum en Citroengras
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
nazomerzeep recept

Nazomerzeep Basilicum en Citroengras


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 45 zeepjes 1x

Omschrijving

Deze zoetkruidige zeep is heerlijk tijdens de nazomer. Deze zeep helpt ook tegen insecten. Ik voegde ook nog een vleugje citronella toe aan de zeep, tegen de muggen. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Draag beschermende kleding, handschoenen en zet je veiligheidsbril op.
 2. Roer voorzichtig de natriumhydroxide korrels door het water. Als de vloeistof helder is, voeg je een theelepel kurkuma en een theelepel brandnetelpoeder toe. Roer nog even door.
 3. Laat het loogmengsel afkoelen tot ongeveer 43°C.
 4. Weeg de kokosolie, sheaboter en olijfolie af. Smelt het op een laag vuurtje totdat er geen wolken meer zichtbaar zijn.
 5. Doe de gesmolten oliën in een mengkom en voeg de castor olie toe.
 6. Haal met een pipetje de etherische olie uit de flesjes en weeg deze af. Voor dit recept heb je basilicum etherische olie, citroengras etherische olie en citronella etherische olie nodig. 
 7. Als het loogmengsel en de olien ongeveer dezelfde temperatuur van 43°Chebben bereikt (het mag een paar graden verschillen) giet je deze langzaam bij elkaar. 
 8. Zet je staafmixer op de bodem en mix tot je een lichte trace hebt.
 9. Voeg nu de etherische olie toe.
 10. Mix tot je een medium trace hebt en giet het zeepmengsel in de vorm.
 11. Haal de zeep na twee dagen uit de vorm en snijd eventueel in stukken. Leg de basilicumzeep vervolgens 6 weken te drogen.

Tips & Tricks

Versier je zeep met wat keukenkruiden. Ik heb er zelf wat nigellazaad en Himalayazout op gestrooid.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: nazomerzeep, zeeprecept, basilicum etherische olie, vegan, koude methode

nazomerzeep recept

CategorieënBeginner Zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating