H

Hier maak je veilig de loogoplossing in

loogoplossing in maken

Waar maak je veilig de loogoplossing in voor je zeep? Als je net begint met zeep maken, is het belangrijk om de juiste maatbekers en emmertjes uit te kiezen. De belangrijkste vuistregel is dat het geen aluminium mag zijn. Dit reageert namelijk slecht op natriumhydroxide. Maar wat is dan wel veilig om de loog in te maken?  Hieronder geef ik een aantal tips.

Ik geef het maar gelijk toe: ik heb jaren een hittebestendige maatbeker gebruikt om loog in te maken. De reden: ik dacht dat het hittebestendig moest zijn. Maar behalve hittebestendig, moet het materiaal ook tegen het basische natriumhydroxide bestand zijn.

Op ten duur kan natriumhydroxide het glas aantasten. Geen slimme keuze dus, weet ik nu. De gouden tip kreeg ik van een naamgenoot (ook hobbyzeepmaker): Je kunt de loogoplossing het beste in een kunststof emmertje gebruiken.  Kies voor een plastic emmertje van PP05. De PP-aanduiding staat meestal op de onderkant.

Pro tip: Kijk naar de driehoek met de nummer 5. De plastic code #5 betekent namelijk dat de maatbeker gemaakt is van polypropyleen. Het stevig en kan tegen een stootje.

Zeep maken zonder loog is helaas niet mogelijk. Wel kun je door de juiste maatregelen te treffen op een verantwoorde manier je hobby uitoefenen. Neem vooraf de veiligheidsregels voor zeep door.

Dan nu de tips:

Handig: #1 Plastic maatbekers PP05

Deze maatbeker is er niet alleen om mee te swirlen, maar ook prima om de loogoplossing in te maken. Zo kun je voorzicht de loogoplossing bij de gesmolten olien gieten. Ik heb deze schenkmaatbeker via Youwish gekocht. De onderste maatbeker kun je gewoon bij de Blokker kopen. Check wel even de onderkant.

schenkmaatbeker loog
maatbeker loog

Goedkoop: #2 Verfmengbak PP05

Een schilder als vriend, heeft zo zijn voordelen. Hij gebruikt namelijk vrij vaak een verfmengbak. Daar zag ik wel wat in. Of vooral in de driehoek met de nummer 5. Je kunt onderstaand bakje  vinden op de verfafdeling van bouwmarkt. De kleine bakjes zijn prima voor het mengen van de loogoplossing. Na verloop van tijd kan het plastic een beetje slap worden en is deze aan vervanging toe.

verfmengbak loog

Gratis: #3 Plastic emmertje

Emmers zijn fijn om zowel loog als zeep in te maken. Je krijgt waarschijnlijk wat van je grondstoffen geleverd in emmers. Zo kun je een emmer waar kokosolie of cacaoboter in heeft gezeten, recyclen.  Zie de foto hieronder. 

loogoplossing in maken

Waar meng je de zeep in?

Waar kun je de zeeppasta in mengen? Het zeepmengsel kun je met gerust hart in een glazen beslagkom maken. Ook een plastic emmer is hiervoor geschikt. Hierin meng je de gesmolten vetten met de loogoplossing.

Ook een roestvrijstalen pan is geschikt om zeep in te maken. Loog reageert namelijk niet op roestvrijstaal. Wanneer je grote partijen (batches) zeep gaat maken, biedt een roestvrijstalen pan uitkomst. Zorg dat de pannen van roestvrijstaal zijn en niet van aluminium of een antiaanbaklaag hebben. That’s it!

Etherische olie afmeten

Iets doe ik dan al wel weer jaren goed. Je kunt de etherische oliën afmeten in glas of roestvrijstaal. Ik gebruik hiervoor het liefst een kleine maatbeker van Pyrex.  Geuroliën en etherische oliën kunnen kunnen namelijk in plastic trekken. Ik vind het vooral zonde, omdat etherische olie  best duur is. Een glazen theemok (mits je er niet meer uit drinkt) is ook een prima optie.

glazen maatbeker klein

CategorieënTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *