Z

Zelf lavendelzeep maken

lavendelzeep recept

In de loop der jaren heb ik heel wat lavendelzeep gemaakt. Het merendeel mislukte. Het bleef zompig of de kleur was niet precies wat ik ervan verwacht had. Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat het aan het recept lag en vooruit ook een beetje aan mezelf. Want: te veel water. Of: niet lang genoeg gemixt. Met onderstaand recept maak je wel een stevige lavendelzeep, dankzij de cacaoboter.

Lavendel komt van het Latijnse woord lavare, wat “wassen” betekent. De oude Romeinen gebruikten de plant om hun badwater mee te parfumeren en geloofden dat lavendel geneeskrachtige eigenschappen had. De oude Grieken gebruikten het ook als parfum. Ze noemden lavendel “nardus” of “nard” naar de Syrische stad Naarda, waar vaak lavendel werd verkocht. Ook de Egyptenaren gebruikten het voor balseming en cosmetica, waaronder massage-olie.

Vandaag de dag is lavendel nog steeds één van de populairste geuren. Het wordt gebruikt in was- en schoonmaakmiddelen, potpourri, om te verdampen en in verzorgingsproducten. En wat is er nu beter dan genieten van deze geur in zelfgemaakte lavendelzeep? Aards, bloemig en kruidig.

Wat is lavendelzeep?

Lavendelzeep is een vrij breed begrip. Onder lavendelzeep wordt over het algemeen verstaan: zeep dat naar lavendel ruikt. Vaak vind ik het helemaal niet naar lavendel ruiken, maar naar goedkope wc-verfrisser. Niet te vergelijken met natuurlijke zeep gemaakt met lavendel etherische olie. Het is diepe geur en heeft heilzame eigenschappen voor lichaam en geest.

Wanneer je lavendelolie voor recepten gaat aanschaffen, moet je er rekening mee houden dat er verschillende etherische oliën zijn. Het land van herkomst, de oogst en de destillatiemethode zijn van invloed op de geur.  Lavendelbloemolie, met de Latijnse naam Lavandula angustifolia (lavendel) bloemenolie, komt het meest voor. Het oorspronkelijke land van herkomst is Frankrijk. Je neus zegt meestal genoeg. Ik vind de lavendel etherische olie uit de Mont Blanc verreweg het lekkerste ruiken. Alsof ik op een veld vol lavendelbloemen sta.

De Bulgaarse lavendelolie (Lavandula Angustifolia) is ook prima en vind ik prettig om in zelfgemaakte cosmetica te gebruiken. 

Lavendel zeep maken

Lavendelzeep maken

Heb je nog niet eerder zeep gemaakt? Check dan mijn handleiding zeep maken voor beginners

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
lavendelzeep kleiner

Lavendelzeep maken


  • Schrijver: Jolanda
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 46 zepen 1x

Omschrijving

Lavendel is een geneeskrachtig kruid waar al eeuwenlang zeep van wordt gemaakt. Het verzacht en reinigt. Daarnaast heeft lavendel een heerlijk ontspannende geur. Met dit recept maak je – met dank aan de cacaoboter – een stevig blok zeep. Het zit boordevol etherische- en plantaardige oliën die wonderen doen voor je huid.


Ingrediënten

Schaal
  • 112 g water
  • 56 g natriumhydroxide 
  • 150 g olijfolie 
  • 120 g kokosolie
  • 55 g zonnebloemolie
  • 50 g cacaoboter
  • 25 g castor olie
  • 14 g lavendel etherische olie
  • ½ tl paarse, Braziliaanse klei
  • ½  tl witte klei 

Bereiding

  1. Weeg het water af en voeg al roerend lepel voor lepel de natriumhydroxide toe. Laat het loogwater afkoelen.
  2. Meng 3 eetlepels water met de halve theelepel witte- en paarse klei. 
  3. Weeg ondertussen de olijf-, zonnebloem- en castorolie af en giet in een steelpannetje. 
  4. Voeg er de kokosolie- en cacaoboter aan toe. Smelt samen op een laag pitje.
  5. Giet de gesmolten oliën en vetten in een kom.
  6. Als beide mengsel zijn afgekoeld tot ongeveer 43 °C, giet je voorzichtig de loogoplossing bij de vetten.
  7. Mix met een staafmixer tot een lichte trace.
  8. Voeg de etherische lavendelolie en het kleimengsel toe. Meng tot medium trace en giet het zeepmengsel in de vorm. 
  9. Haal de zeepjes na twee dagen uit de vorm. Leg de lavendelzeep 6 weken te drogen. Hierna is deze klaar voor gebruik.
  • Categorie: Zeep
  • Methode: Koude

Trefwoorden: lavendelzeep, vegan, rustgevend

Meer zeeprecepten

Deze lavendelzeep komt uit mijn e-boek Thuis zeep maken. Hierin staat alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

Zeep boek met recepten.

Hoeveel lavendel etherische olie in zeep?

In afwasbare huidproducten zoals zeep, mag je maximaal 3-5% lavendel etherische olie per 454 gram (Engelse pond) gebruiken. Deze richtlijn is er om je te beschermen tegen allergische reacties. Lavendel etherische olie is, zoals alle etherische oliën, niet ‘puur lavendel’. Het is een complex mengsel van natuurlijke fotochemicaliën waaronder linalool en linalylacetaat. Sommige mensen  kunnen allergisch zijn voor de etherische olie en daarom raad ik aan om 3% etherische olie in zeep te gebruiken.

Voor een portie van 454g, zoals in het recept dat ik hieronder deel, mag je 13,62 gram lavendel etherische olie gebruiken. (Rekensom: 0,03*454=13,62).

Lavendelzeep paars kleuren

De kleur van de zeep hangt in eerste instantie af van de oliën die je gebruikt. Met extra vergine olijfolie krijg je een groenige zeep en daarom gebruik ik zelf meestal milde olijfolie. Dit zorgt voor een neutrale kleur. Zo heb je meer controle over de gewenste kleur van de zeep.

Voor een authentieke look, hoef je de zeep helemaal niet te kleuren. Met milde olijfolie krijg je een witte, mooi ingetogen zeep. Als je de zeep wilt afstemmen op de lavendelgeur, dan kun je verschillende ingrediënten gebruiken, bijvoorbeeld alkanetwortelpoeder.

Alkanetwortel kun je het beste al aan het loogmengsel toevoegen, omdat het er anders korrelig uit kan komen te zien. Ik vind paarse Braziliaanse klei makkelijker in het gebruik. Het zorgt voor een lila kleur.

lavendelzeep kleiner

Lavendelbloemen in zeep

Wil je lavendelbloemen door de zeep doen? Think again. Ze kunnen namelijk snel bruin worden. Het lijken dan net muizenkeutels. Meng je ze door het zeepmengsel, voordat je het in de vorm giet, dan zal het zeker bruin worden. Ook als je de bloemen over de zeep strooit, kunnen ze bruin worden. Ik heb wel twee tips om dit te voorkomen:

  • Optie 1: Druk de lavendelbloempjes heel voorzichtig in de zeep, ongeveer 5 minuten nadat je de zeep in de vorm hebt gegoten. Zorg ervoor dat alleen de onderste rand de zeep daadwerkelijk aanraakt én pak je zeep niet in met een dekentje. Door de hitte zullen de bloemen namelijk ook bruin worden.
  • Optie 2: Een andere optie is om je zeep eerst 24-48 uur te laten drogen. Spuit vervolgens op de bovenkant wat cosmetische alcohol, strooi er wat lavendelbloemen overheen en spray opnieuw. Door de alcohol blijft de lavendelplakken.

Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een kopje koffie.

Buy me a coffeeBuy me a coffee

CategorieënBeginner Lavendel
  1. Sella says:

    Hi Jolanda , zo leuk he zeep maken. Ik heb sinds een par jaar deze hobby. Ik heb zelf lavendel in mijn tuin en doe de bloemetjes een maand of 2 in de olijfolie voor dat ik er zeep van maak.
    De geur blijft wonderwel aan de zeep zitten heerlijk! Ik vond het zo jammer dat de meeste geuren na het maken van de zeep verdwijnen .Maar op deze manier niet.

    Overigens moet je wel de ¨goede¨ soort lavendel hebben. Ze geuren niet allemaal even sterk.
    Ik heb om er een kleurtje aan te geven een blauwe ( voor voedsel geschikte ) kleurstof aan toe gevoegd,en dat gaf een mooie rose / lila kleur aan de zeep.

    1. Jolanda says:

      Hi Sella, wat leuk dat je ook al een paar jaar zeep maakt. En ook wat geavanceerder dan ik, met je eigen maceraat. Dan heb je vast een zonnige tuin of balkon. Ik vind het wel een goed tip. Lavendel etherische olie kan inderdaad snel vervliegen in zeep. Ik voeg als truc wel eens een milliliter cederhout etherische olie toe. Wat vind je een goede lavendel etherische olie? En mag ik je tip gebruiken op mijn blogartikel te updaten. Ik denk dat er wel meer lezers zijn die hun eigen lavendelbloemen in olijfolie willen laten trekken. Dat is echt een mooie manier om gebruik te maken van de natuur in je zelfgemaakte zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating