I

Is natriumhydroxide een natuurlijk ingrediënt?

natriumhydroxide natuurlijk ingredient

Tijdens workshops krijg ik regelmatig de vraag of natriumhydroxide wel natuurlijk is? We willen liever niet met onnatuurlijke ingrediënten werken. De meeste mensen denken dat natronloog een giftige, chemische stof is. Maar is dat ook echt zo? Tijd voor een lesje scheikunde.

Misschien heb je wel eens een zeepetiket bestudeerd. Op de ingrediëntenlijst lees je dat er ‘verzeepte olijfolie’ of ‘verzeepte kokosolie’ in zit.

Verzeepte olie is niets anders dan een olie die is omgezet in zeep door natriummoleculen te laten reageren op plantaardige vetten, bijvoorbeeld in de vorm van olijf- of kokosolie. Het is een chemische reactie waarbij een zuur of base (olie) reageert met een alkali (loog) om zout (zeep) te maken.

In het eindproduct zit geen natriumhydroxide

Als je een zeepje in de winkel koopt, dan valt het je misschien op dat er geen natriumhydroxide op de ingrediëntenlijst staat. In het eindproduct zit dan ook geen natriumhydroxide meer.

Als je een goed zeeprecept uitkiest en op de juiste manier zeep maakt, dan zal alle natriumhydroxide na 4-6 weken zijn uitgereageerd. Je hebt dan genoeg natriumhydroxide toegevoegd, om de vetmoleculen om te zetten in zeepmoleculen.

Je hebt dan een zeep die reinigt, maar nog niet verzorgt. Daarom voeg je nog een beetje extra vet toe, dat vrij rond blijft zweven in de zeep. Dit noem je overvet. Een goed overvettingspercentage voor is 5-6%.

Zonder natriumhydroxide kun je geen zeep maken

Zonder natriumhydroxide kun je geen zeep maken. Alle zeep, biologisch of niet, maak je met natriumhydroxide (loog). Om de vette oliën om te zetten in reinigende zeep moet er een reactie met natriumhydroxide plaatsvinden. Loog, natronloog, natriumhydroxide verwijst allemaal naar hetzelfde spul.

.

Natriumhydroxide is een zout

Is natriumhydroxide een giftige chemische stof? Of is natriumhydroxide natuurlijk? Loog is natriumhydroxide (NaOH), dat in wordt gemaakt van natriumchloride, oftewel tafelzout.

Zout is een chemische verbinding die ontstaat door een zuur met een base te laten reageren. Keukenzout (NaCl, natriumchloride) is bijvoorbeeld het reactieproduct van Natronloog (NaOH) en zoutzuur (HCl) (Bron: https://www.encyclo.nl/)

Anders dan bij keukenzout, mag je natriumhydroxide absoluut niet binnen krijgen en moet het ook niet in aanraking komen met je huid.

natriumhydroxide natuurlijk ingredient

Is natriumhydroxide natuurlijk?

Ja, natriumhydroxide (NaOH) is een natuurlijk ingrediënt. Het is milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Het heeft alleen een slechte reputatie gekregen vanwege de hoge pH-waarde. Het is een extreem bijtend middel en daarom moet je er veilig mee werken.

De pH van natriumhydroxide is 14, neutrale pH (waar je lichaam op functioneert) is 7, en de pH van zoutzuur is nul. Dus net als zure dingen die een lage pH hebben, kunnen alkalische dingen ook de huid verbranden. Daarom is het belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn. Begin pas met zeep maken als je aan alle veiligheidsvoorschriften kunt voldoen.

Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen en een veiligheidsbril. In dit artikel geef ik je een aantal richtlijnen om er verstandig mee om te gaan.

Bij twijfel, kun je beter eerst een workshop natuurlijke zeep volgen bij mij of een andere zeepmaker in Nederland, België of Suriname.

Waarom zeep maken van houtas geen optie is

Soms stellen mensen me wel eens vragen over zeep maken met houtas. Mijn antwoord: doe het niet.

In de Middeleeuwen werd in Nederland zeep gemaakt van vet, as en water. Lees maar eens het boek De Heks van Limbricht van Susan Smit. Daarin vertelt het hoofdpersonage Entgen dat ze zeep maakt van as, varkensvet en dit kookt.

Waarom dat in de huidige tijd geen optie meer is? Omdat het supergevaarlijk is.

Je weet namelijk nooit hoeveel natriumhydroxide er in de uiteindelijk vloeistof zit als gevolg van het uitlogen van de houtas. Het kan te zwak zijn, en dat wordt er geen zeep van gemaakt of er kan juist veel te veel in zitten. Dat kan je huid weer verbranden!

Je kunt dus geen houtas gebruiken om zeep van te maken.

In plaats daarvan kies je voor natriumhydroxide die wél vooraf wordt gecheckt.

Gebruik zuivere natriumhydroxide voor je natuurlijke zeep

Als zeepmaker gebruik je altijd zuivere natriumhydroxide. De belangrijkste reden is dat de sterkte van deze natriumhydroxide altijd wordt gecontroleerd.

Vandaar dat je op de verpakking bijvoorbeeld 99% zuivere natriumhydroxide ziet staan.

Zo kun je milde zeeprecepten maken en weet je dat je genoeg natriumhydroxide gebruikt, om de (plantaardige) vetten in zeep om te kunnen zetten.

Natriumhydroxide
  • Geschikt om zeep mee te maken
  • Loogkorrels 
  • 99% zuiver
  • Snel in huis
CategorieënTips & Tricks FAQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.