Toen ik bij Natural Heroes paara maïspoeder in de schappen zag liggen, wist ik gelijk dat ik er wat mee wilde doen. Zou dit dan eindelijk de perfect paarse zeep opleveren, waar we allemaal van dromen?
Om er zeker van te zijn deed ik een extra lepeltje in mijn zeep. Maar al dezelfde dag wist ik het zeker: paars werd het niet. Wel een soort oranjebruin met spikkels. Zoals je misschien wel begrijpt, heeft dit recept de blog niet gehaald.
Poging twee kwam nadat ik een opblaasbad had gekocht. Dit was het ideale excuus om een nieuw DIY recept uit te proberen. Dit keer zonder zout.
Lavendel haverbad: een echte klassieker
Omdat ik nog wat haverpoeder had liggen, ging ik op onderzoek uit. Een echte klassieker is een lavendel haverbad. Ik heb er al vaker over gelezen, maar er nog nooit wat mee gedaan.
Tot ik nogal enthousiast word na het maken van een paar haverzepen deze winter.
Bleef die geur niet opeens veel langer hangen?
Het volgende experiment diende zich dan ook snel aan: een lavendel haverbad mét paars maïspoeder. Ik heb nog niemand dit zien doen, dus ik ben benieuwd.
En ik moet zeggen: dit poeder kun je prima gebruiken om je natuurlijke cosmetica mee te kleuren. Het geeft een lilakleur en makkelijker verkrijgbaar dan paarse, Braziliaanse klei.
Paars maïspoeder
Het is een bijzonder soort maïs dat alleen in Peru groeit. Het komt uit het Andesgebied en was een belangrijk voedingsmiddel voor de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, waaronder de Azteken. (En ja, het is glutenvrij). Behalve dat je het kunt eten, kun je het ook als natuurlijke kleurstof gebruiken.
Paars maïspoeder bevat, net als blauwe bessen en rode kool, veel anthocyaninen, het antioxidant dat voor een paarse kleur zorgt. Je vrolijkt er je zelgemaakte cosmetica, denk aan een body lotion of body scrub mee op.
Boordevol antioxidanten
Ik moet zeggen dat ik me hier nooit zo goed een voorstel bij kan maken, maar op de site van Natural Heroes lees ik dat het geen toeval is dat dit maïs paars is.
Dat komt door de weerbarstige omstandigheden van de Andes op zo’n drie tot vijf kilometer hoogte. Om te overlegen heeft dit maïs een sterk immuumsysteem nodig, waardoor het grote hoeveelheden antioxidanten produceert.
Zodra je de paarse maïs in een ander gebied zaait, verliest het zijn paarse kleur, omdat het produceren van antioxidanten dan niet meer nodig is.
Magisch paars tintje
Verder lees ik dat als je dit toverpoeder in de keuken of in je natuurlijke verzorgingsproducten stopt, jij ook profiteert van de extra antioxidanten die de maïs heeft geproduceerd. Het zou je lichaam, volgens Natural Heroes, dan ook beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Nu ben ik nog meer benieuwd. Ik roer een lepel door mijn yoghurt en het geeft inderdaad een magisch paars tintje. De smaak laat zich moeilijk omschrijven.
Maar goed. Ik had het dan ook gekocht voor de verzorgingsproducten.
3 toppers in dit recept

Lavendel haverbad recept
- Tijd: 15 min.
- Recept voor: 160 gram 1x
Omschrijving
Haver heeft verzachtende, kalmerende en vochtherstellende eigenschappen. Het is vooral geschikt voor de droge of gevoelige huid. Neem een ontspannend bad met kalmerende lavendel. Ideaal voor het slapengaan.
Ingrediënten
- 100 g haverpoeder
- 30 g baking soda
- 30 g paars maïsmeel
- 1 tl amandelolie
- 4 el lavendelbloemen
- 50 druppels lavendel etherische olie (2,5 g)
Bereiding
- Weeg de baking soda af in een kommetje en doe er een theelepel amandelolie bij.
- Druppel er voorzichtig de etherische olie over en meng goed met een vork.
- Weeg het haverpoeder– en de lavendelpoeder af in een grote kom.
- Roer er de fijngeprakte baking soda door. Meng tot een homogeen geheel.
- Strooi er de lavendelbloemen overheen en roer nog een paar keer goed door.
- Schep in een luchtdicht afsluitbare pot. Ik deed het in een jampotje van de Action.
- Voeg 3 tot 4 eetlepetls toe aan het badwater. Als je last hebt van eczeem, dan kun je het beste een lauwwarm bad nemen.
Tips & Tricks
Voor dit recept heb je twee opties: met of ‘zonder’ bloemen.
Als je geen zin hebt in drijvende bloemetjes in je bad, dan kun je lavendel ook fijnmalen in een koffie- of hakmolen. Ik vind het zelf juist wel vrolijk staan, ook in de pot.
- Categorie: Beginner
- Methode: DIY
