M

Magische muntzeep maken

muntzeep maken

Elke zomer maak ik muntzeep. Het voelt pittig en verfrissend. Na het douchen voel je de koele tinteling op je huid. Nog beter als er een briesje wind langsgaat. In dit recept leer ik je hoe je een magische muntzeep maakt met munt etherische olie.

Munt kun je op veel verschillende manieren gebruiken: in eten, drinken, huidverzorgend of tegen wondjes of als aftersun, verdund met een draagolie.

Je kunt kunt gemakkelijk een pot munt op je balkon neerzetten of als je meer ruimte hebt: plant het in je tuin.

Munt is een veel voorkomend ingrediënt in verzorgingsproducten, waaronder zeep. Deze bloeiende plant heeft een enorm verkoelend effect. Het zit boordevol menthol met sterk antibacteriële eigenschappen.

Hoe maak je thuis muntzeep?

Met dit zeeprecept volgens de koude methode, leer je stap voor stap een eenvoudige pepermunt zeep maken. Het recept is geschikt voor zes stukken zeep (454 gram) die 6 weken nadat je ze gemaakt hebt, klaar zijn voor gebruik.

De zepen zijn mintgroen gekleurd met Cambrische blauwe kleipoeder. De olie-absorberende eigenschappen zijn goed voor als je een vette huid hebt of als je de vettige zonnemelk van je lichaam wilt spoelen.

Voordelen van muntzeep

Pepermunt etherische olie is sterk en herken je meteen. De geur kan zowel verfrissend als kalmerend zijn. Een groot voordeel is dat pepermunt etherische olie lang meegaat in zeep. Lees meer over deze meest verkoelende etherische olie.

Deze magische muntzeep is reinigend, vochtingbrengend en een tonic in één. Het is rijk aan menthol en anti-bacteriële eigenschappen. Muntzeep kan roodheid verminderen en helpt ook tegen puistjes.

De pepermunt etherische olie werkt als een verfrissende huidtonic die je huid verkoelt en jeuk en irritatie verlicht. De zuiverende en samentrekkende eigenschap van pepermunt opent en reinigt je poriën diep.

Pro-tip: Heb je een hele gevoelige huid? Vervang de etherische pepermunt olie dan door kruizemunt etherische olie. Deze is geschikt voor de gevoelige huid.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
muntzeep maken

Magische muntzeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 454 gram zeep (6 zepen) 1x

Omschrijving

Deze magische muntzeep is reinigend, vochtingbrengend en een tonic in één. Dit recept is geschikt voor zes stukken zeep (454 gram) die 6 weken nadat je ze gemaakt hebt, klaar zijn voor gebruik. Wil je meer van dit soort recepten leren maken? Volg dan mijn online cursus.


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
 2. Weeg het water af in een hittebestendige maatbeker en zet op een stabiele ondergrond neer.
 3. Weeg de natriumhydroxide af in een kommetje en schep deze voorzichtig bij het water.
 4. Roer rustig door totdat de vloeistof helder is. Voeg er een theelepel sodium lactaat aan toe. 
 5. Doe er 3 theelepels blauwe cambrian klei bij. Roer even door. Laat de lepel in de maatbeker zitten. Deze heb je straks weer nodig.
 6. Laat het loogmengsel afkoelen en ga verder met de andere ingrediënten.
 7. Weeg de kokosolie samen met de sheaboter af in een hittebestendige kom.
 8. Warm 3,5 minuut op in de magnetron op de hoogste stand. 
 9. Weeg de olijf- en castor olie af en giet deze bij de gesmolten boters.
 10. Weeg de etherische pepermunt olie af en zet alvast klaar.
 11. Laat het loogmengsel en de warme oliën afkoelen tot ongeveer 43°C. De klei zal het zeepmengsel snel dik maken. Daarom verzeep je het beste verzepen op een iets lagere temperatuur.
 12. Roer het loogwater nog een keer door met de lepel, zodat de klei beter oplost. Giet het dan bij de warme oliën. Afhankelijk van hoe krachtig jouw staafmixer is, zil je merken dat je al na 10 seconden tellen tegen een dunne trace aanzit.
 13. Doe er nu de pepermunt etherische olie bij. Mix nog even een paar seconden goed door.
 14. Giet de zeepvla in de vorm. Haal de zepen na 2-3 dagen uit de vorm en laat ze 4-6 weken drogen.
 15. Hierna is je verkoelende muntzeep klaar voor gebruik.

Tips & Tricks

Variatie: vervang de cambrian blauwe klei door 2 theelepels groene klei.

 • Rijpingstijd: 6 weken
 • Categorie: Ervaren
 • Methode: Koude
Leer hoe je muntzeep maakt met dit recept.
CategorieënGemiddeld Zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star