1

10x olie om zeep mee te maken

Als je door mijn recepten bladert, dan valt het je misschien op da ik een aantal favoriete, plantaardige oliën heb om zeep mee te maken. Hieronder geef ik wat meer informatie over het gebruik van de oliën, waarom ze geschikt zijn voor zeep maken en of je ze door een ander olie kunt vervangen.  Vergeet niet dat als je een olie in het recept vervangt, dan je het hele recept dan opnieuw door een rekentool moeten halen om de juiste hoeveelheid natriumhydroxide uit te rekenen.

Eén van de leukste aspecten van zeep maken is dat je op een gegeven moment zelf je recepten kunt gaan formuleren. Of inmiddels zoveel ervaring hebt, dan je weet hoe je de ene olie door de ander kunt vervangen. Er zijn oneindig veel combinaties van geur, kleur, textuur en technieken. Daarom begint het niet snel te vervelen.

Een van de belangrijkste aspecten van elk recept zijn de oliën en boters die je kiest. Kies deze zorgvuldig uit. Ze beïnvloeden namelijk de vochtinbrengende eigenschappen, hoe goed de repen schuimen en de ontwerpen die je kunt maken.

De twee superhelden van zeep maken zijn kokosolie en olijfolie. Ik gebruik beide oliën in vrijwel elk recept dat ik maak, en ben daarin zeker niet de enige.

1. Olijfolie

Houdbaarheid: 2 jaar
Hoeveelheid: Tot 100%

Olijfolie is ontzettend verzorgend en mild. Het heeft een laag reinigend vermogen en produceert geen schuim. Recepten met veel olijfolie zijn geschikt  voor de huid die een milde reiniging nodig heeft, zoals de babyhuid, rijpere of gevoelige huid. De Marseille zeep op dit blog bestaat voor 99% uit olijfolie.

Gebruik: tot 100% van de basisoliën. Ik gebruik 32-45%, maar een hoger percentage voor babyzeep en andere mild reinigende zepen.

Vervangen door: abrikozenpitolie, rijstkiemolie, zonnebloemolie, saffloer olie, zoete amandel olie. Deze plantaardige oliën harden niet zo goed uit als olijfolie, dus gebruik ze nooit als 100% vervanging voor olijfolie.

10x olie voor zeep

2. Kokosolie

Kokosolie zorgt voor een heerlijke hoeveelheid schuim. Het heeft een sterk reinigend vermogen en kan de huid uitdrogen, wanneer er te veel van wordt gebruikt. Je kunt dit in evenwicht brengen door een royale hoeveelheid olijfolie of andere vochtinbrengende oliën of boters (met een hoger vetgehalte) toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat er een grotere hoeveelheid niet-verzeepte oliën in de zeep achterblijft/ blijft zweven. Beter bekend als overvet.

Gebruik: tot 40% van de basisoliën in een recept. Ik gebruik meestal 33-40%.

Houdbaarheid: 1,5 jaar
Hoeveelheid: max. 40%

3. Zonnebloemolie

Houdbaarheid: 6 maanden
Hoeveelheid: max. 15%

Zonnebloemolie is een voordelige, aanvullende olie voor zeep en cosmetica. Het zit boordevol vetzuren en vitamine E, waardoor het vochtingbrengend aanvoelt. Het is perfect voor de droge huid, omdat het een lichtgewicht olie is, maar niet te snel intrekt. Ik gebruik maximaal 12-14%, omdat de zeep anders te plakkerig wordt.

Nadeel van zonnebloemolie is dat het niet zo lang houdbaar is. Zonnebloemolie kan gaan oxideren en moet daarom koel, donker, en niet langer dan 6 maanden bewaard worden. Natuurlijke zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte (high oleic) is langer houdbaar. Het wordt vaak als bakolie verkocht, omdat het tegen zeer hoge temperaturen kan.

4. Castor olie

Houdbaarheid: 2 jaar
Hoeveelheid: max. 2-5% aanbevolen 

Onderstaande oliën (zoete amandelolie, avocade olie, jojoba olie) zijn allemaal oliën die voedende en verzorgende eigenschappen aan de zeep geven. Ze kunnen grotendeels door elkaar worden gebruikt. Probeer verschillende recepten uit om te kijken wat het beste bij je huid past. Als je de ene olie door een andere vervangt, moet je het recept opnieuw door een loog rekentool halen om de nieuwe hoeveelheid loog vast te stellen.

5. Zoete amandelolie

Houdbaarheid: 1 jaar
Hoeveelheid: max. 20%

Vrijwel elke (hobby)zeepmaker heeft wel een flesje zoete amandelolie op de plank staan. Meestal wordt het gebruikt in de wat luxere zeeprecepten. Het zit vol met vetzuren en heeft een lichte en vocht inbrengende samenstelling.  Je kan max. 20% zoete amandelolie gebruiken in zeep volgens de koude methode.

6. Avocado olie

Houdbaarheid: 1 jaar
Hoeveelheid: max. 20%

Avocade-olie is een goede toevoeging aan je zelfgemaakte zeep. Het bevat veel vitamine E en andere voedingsstoffen. Het is mild en reinigt weinig, dus helpt het om een ​zeep te maken die zacht is voor de huid. Ik gebruik deze olie ook vaak voor swirls, omdat het een langzaam bewegende olie is.

7. Jojoba olie

Houdbaarheid: 2 jaar
Hoeveelheid: max. 10%

Eigenlijk is dit geen olie, maar natuurlijke was. Het draagt bij aan een stevig blok zeep. Meestal wordt jojoba olie gebruikt in recepten voor haarzeep. Bij zeep volgens de koude methode kun je het beste 10% of minder jojoba olie in het recept gebruiken. Als je er meer doorheen doet, dan zal de zeep minder gaan schuimen.

8. Koolzaadolie

Houdbaarheid: 1 jaar
Hoeveelheid: max. 40%

Een goede vervanger voor olijfolie. Koolzaadolie is een betaalbare olie om zeep mee te maken. Het zorgt voor een stuk zeep met romig schuim. Meestal gebruik ik deze olie als ik een lichte trace wil.

9. Abrikozenpitolie

Houdbaarheid: 1 jaar
Hoeveelheid: max. 15%

Deze lichtgewicht olie is rijk an linolzuur (omega-6 vetzuur). Abrikozenpitolie is verzorgend en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. Daarom gebruik ik ‘m graag in gezichtszeep. Ik raad je aan om 15% of minder te gebruiken in zeep. Zo worden je zeepjes niet te zacht en gaan ze langer mee onder de douche.

10. Rozenbottelolie

Houdbaarheid: 1 jaar
Hoeveelheid: max. 10%

Dit is echt een luxe olie voor zeep. Ik gebruik het dan ook hooguit 1x per jaar. Rozenbottelolie gaat huidveroudering tegen en is uitermate geschikt voor een droge of rijpe huid. Het bevordert de celvernieuwing in de opperhuid. Daarnaast is deze olie rijk aan vitamine A en C en is vochtinbrengend. Het heeft een lichte en niet-vette samenstelling. Omdat rozenbottelolie erg gevoelig is voor temperatuurschommelingen en licht, bewaar ik mijn flesje altijd in de koelkast. Koudgeperste rozenbotelolie heeft een beperkte houdbaarheid. Gebruik max. 10% rozenbottelolie in je natuurzeep.


Heb ik je goed op weg geholpen? Tof! Trakteer me dan op een kop koffie. 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

CategorieënIngrediënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *