D

Deze zeep brengt je tot rust

De laatste keer dat ik naar een feestje ben geweest lijkt eeuwen geleden. In werkelijkheid is het een jaar terug. Waar ik tijdens de eerste lockdown nog allerlei creatieve vondsten had en het niet erg vond om er de schouders onder te zetten, piep ik nu wel anders. Ik voel me daas. Kan zeep me weer tot rust brengen?

Wederom was het een week waarin ik niet even een winkel binnen kon lopen om ‘iets’ te kopen (visioenen van de Action doemen nu op), met een vriendin wat kan gaan drinken in een café, naar een offline yogales of weer een weekend zonder activiteiten waar je niet superblij van wordt. En hoewel ik nu meer tijd heb om zeep te maken, gebeurt zelfs dat niet. In plaats daarvan loop ik ’s avonds een rondje met een vriendin of hang ik op de bank. Ik heb nog een hele stapel half gelezen boeken liggen, maar meestal zit ik te zappen tussen het eindeloze NPO- en Netflix aanbod. Om vervolgens de conclusie te trekken dat er niets is waar ik echt trek in heb. Maar nog vaker raak ik afgeleid door mijn telefoon, waardoor ik een paar uur aan het appen ben of apathisch alle nieuwsartikelen lees. Inmiddels twee kranten per dag. Verwend? Ja. Vermoeiend? Dat ook. Dat levendige wat ik eerst had, om eindelijk alle achterstallige klusjes in huis aan te pakken, is inmiddels wel verdwenen. Alle kasten zijn nu wel opgeruimd, schoongemaakt en alle troep naar de kringloop of het grofvuil.

Waar krijg jij energie van tijdens de lockdown? Laat het me weten. Tips zijn welkom. 

Mijn tijd uitzitten

Het voelt soms meer alsof ik mijn tijd aan het uitzitten ben, totdat er weer wat meer mag. Zo ga ik pas met mijn beste vriend eten, zodra de avondklok voorbij is. Dan kunnen we lekker tafelen, zonder de hele tijd op de klok te kijken.

Ik mis vooral de spontaniteit. De mensen om me heen. Om een slechte kantoorgrap lachen.

Om toch een beetje te proberen te ontspannen (of ben ik misschien tè ontspannen?) heb ik dit zeeprecept gemaakt. De geur is friskruidig.

En zoals dat met recepten gaat, pakte het net iets anders uit dan ik van tevoren dacht. Ook ik kan me wel eens vergapen aan zeepmakers die met gemak de meest waanzinnige patronen gieten.

Tijgerstreep

De tijgerstreep techniek is wat makkelijker. En past daarom prima bij mij.

In dit recept zitten langzaam bewegende oliën, waaronder avocado olie. Toch wordt het mengsel nog redelijk snel dik. Dat komt door de rozemarijn etherische olie. Elke kruiden etherische olie die je aan een zeeprecept toevoegt, versnelt de trace. In het ideale geval heb je voor het maken van deze tijgerstrepen een lichte trace, maar bij mij pakte dat anders uit. Toch ben ik best tevreden over het resultaat.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rustgevende zeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 2 uur
 • Recept voor: 454 gram 1x

Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Doe je veiligheidstenue aan. Weeg het water af en zet deze op een stabiele ondergrond.
 2. Voeg er al roerend de natriumhydroxide aan toe. Steek er een thermometer in en laat het loogmengsel afkoelen.
 3. Weeg de olijfolie af en voeg deze, samen met de boters, toe aan een steelpannetje.
 4. Laat het mengsel op een laag vuurtje smelten.
 5. Giet de goudgele vloeistof in een kom en voeg er de castor olie en avocado olie aan toe. 
 6. Meet de pepermunt etherische olie, rozemarijn etherische olie en lavendel etherische olie af in een glazen mok of een kleine glazen maatbeker. Zet het in de hoek van het aanrecht.
 7. Laat de vetten en het loogmengsel afkoelen tot 43 graden Celsius. Giet nu het loogmengsel bij de gesmolten oliën en boters (en nooit andersom!).
 8. Roer ongeveer een halve minuut duur met een spatel en pak er nu de staafmixer bij. Mix – telkens met tussenpozen – steeds 20 seconden, totdat je een lichte trace hebt bereikt.
 9. Verdeel het mengsel in twee gelijke delen. Het hoeft niet precies te zijn.
 10. Voeg aan de ene maatbeker twee theelepels groene klei toe en mix even goed door.
 11. Giet er de helft van de etherische oliën bij. Voeg aan de andere maatbeker ook de helft van de etherische olie toe. Mix nog 20 seconden met de staafmixer.
 12. Je gaat nu om en om het zeepmengsel in de kleine cakevorm gieten. Begin met de lichte kleur. Bedek de bodem en giet dan in het midden er de groene kleur overheen. Vervolgens in het midden weer het witte mengsel.
 13. Ga zo door tot alles op is. Maak eventueel met een satéprikker een leuk patroon op de bovenkant van je zeep. Of zet streepjes of golven met een vork.
 14. Leg er een stukje bakpapier op en wikkel de vorm in een handdoek. Laat de zeep minimaal 24 uur met rust. Snijd de zeep na één of twee dagen in stukken. Ik geef zelf de voorkeur aan twee, omdat het dan net wat harder is.
 15. Leg de zeepjes vervolgens te drogen. Na zes weken kun je ze gebruiken.

Tips & Tricks

Vervang de rozemarijn door zoete sinaasappel etherische olie. Dat is ook een heerlijk rustgevende geurcombinatie. Bovendien gaat de trace dan minder snel, waardoor de tijgerstrepen nog beter uit de verf komen.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: rustgevende zeep, cold process zeep, vegan zeeprecept


Heeft dit recept je geholpen? Trakteer me dan op een kopje koffie.

CategorieënBeginner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star