Z

Zwoele zeepjes maken

zwoele zeepjes

De geur van deze zeepjes is heel erg lekker en daarom kon ik niet wachten om dit recept met jullie te delen. Vooral de vetiver etherische olie geeft deze zeep een lekkere twist. Ik heb actieve koolpoeder gebruikt om de zeepjes zwart te kleuren.

Wat is actieve kool?

Actieve kool is ultrafijn zwart poeder en ontzettend veelzijdig. Het wordt gemaakt van kokosnootschillen, of bamboe, door deze te verhitten bij hoge temperaturen. Hierna wordt er zuurstof aan toegevoegd. Omdat de afzonderlijke stukjes zo klein zijn, kan actieve kool honderderden verschillende stoffen uit je huid absorberen.

Je kunt het vergelijken met een spons. Het heeft een enorm absorberend vermogen.

Het kan inwendig worden gebruikt om giftige stoffen te absorberen en uit je lichaam te spoelen. Actieve houtskool wordt ook uitwendig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het is uitermate geschikt  voor de vette of acnegevoelige huid, hoewel alle huidtypes er in principe van kunnen profiteren.

Hoeveel houtskool doe je in zelfgemaakte zeep?

Naast de voordelen voor de huid,  ziet actieve houtskool er ook mooi uit in zeep. De kleur gaat van grijs tot zwart,  afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt. Mijn ervaring is dat je van actieve koolpoeder meer nodig hebt, dan van klei.

zeepjes maken

Het maakt ook uit of je zeep wel of niet door de gelfase heen gaan. Ook dat kan de kleur beïnvloeden. De gelfase verbetert de natuurlijke kleurstoffen. Onderstaande zeepjes gingen niet door de gelfase, omdat ik ze in kleine losse vormpjes zaten. De zeep koelt dan eerder af dan in een (kleine) cakevorm of een houten vorm.

Ik heb verschillende vragen gekregen over hoeveel houtskool je in zelfgemaakte zeep moet gebruiken. Het is vooral een kwestie van zelf uitproberen. In onderstaand recept gebruik ik 4 theelepels actieve koolpoeder. Dit zorgt voor een grijszwarte zeepkleur. In elk geval donker genoeg :).

Wanneer voeg je actieve koolpoeder toe aan de zeep?

Als je een mooie, egale kleur wilt, dan voeg je de actieve kool toe aan je gesmolten oliën en boters en meng je deze met de staafmixer. Dit doe je vlak voordat je de loogoplossing toevoegt.

Als je een zeep maakt met meerdere kleuren, dan kun je de houtskool mengen met een kleine hoeveelheid olie uit het recept (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en dan mengen door een portie zeepbeslag.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zwoele zeepjes recept


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 1,5 uur
 • Recept voor: 12 gastenzeepjes 1x

Omschrijving

Actieve koolpoeder kleurt deze zeep mooi zwart. De geur van deze zeepjes is heel erg lekker en daarom kon ik niet wachten om dit zeeprecept te delen. Vooral de vetiver etherische olie geeft deze zeep een lekkere twist. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Weeg het water af in een loogmaatbeker en zet deze op een stabiele ondergrond.
 2. Draag je veiligheidsuitrusting, weeg de natriumhydroxide in een kommetje af en voeg deze vervolgens beetje voor beetje toe aan het water.
 3. Laat de loogoplossing afkoelen tot ongeveer 43 graden Celsius.
 4. Weeg ondertussen de olijfolie, kokosolie, sheaboter en castor olie af en smelt deze in een steelpan om een laag vuurtje. Zorg ervoor dat het mengsel niet warmer wordt dan 70 graden.
 5. Giet het mengsel over in een mengkom.  Roer de actieve koolpoeder door de gesmolten vetten heen. Mix even kort met de staafmixer.
 6. Weeg de de vetiver etherische olie, salie etherische olie, ylang ylang etherische olie en zoete sinaasappel etherische olie af in een kleine, glazen maatbeker. Zet deze apart.
 7. Wacht tot de gesmolten vetten en het loogmengsel ongeveer dezelfde temperatuur hebben bereikt. Het mag een paar graden verschillen.
 8. Giet het loogmengsel voorzichtig bij de vetten. Roer even door met een pannenlikker. Pak de staafmixer en mix het mengsel tot een lichte trace.
 9. Voeg nu de etherische oliën door. Roer even door met de hand en mix dan nog even een minuutje verder met de staafmixer. Zorg ervoor dat het mengsel niet te dik wordt, omdat je het anders niet meer de rozenvorm kan aannemen.
 10. Giet het mengsel in de roosjesvorm. Laat een klein beetje ruimte over aan de bovenkant. Spray de bovenkant in met cosmetische alcohol. Leg er een bakpapiertje overheen en vervolgens een handdoek.
 11. Laat de zeepjes twee dagen uitharden. Druk ze vervolgens uit de vorm en laat ze zes weken rijpen in een oude schoenendoos.

Tips & Tricks

Voor dit recept heb ik een 2:1 ratio water tot loog gebruikt, zodat de kleur beter naar voren komt. En dat is hard nodig bij actieve kool. Je hebt er ook meer van nodig dan bij kleipoeder, om een donkere kleur te krijgen. Vandaar de vier theelepels.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: recept zeepjes, actieve koolpoeder, vegan, winter

zeepjes met actieve kool

Heeft dit recept je geholpen? Trakteer me dan op een kopje koffie.

CategorieënWinter Beginner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star