Toen ik net begon met zeep maken, werden mijn creaties een keer geliked door Anne-Marie Faiola. Hét boegbeeld van Bramble Berry.
Ik volgde haar al een tijdje en was door het dolle heen. Dit beschouwde ik als een teken om nog meer zeep te gaan maken. Voor het gemak vergat ik even dat er natuurlijk ook een commerciële intentie achter haar reactie schuilging. Want ja een leven lang spulletjes kopen bij Bramble Berry, fan, merkambassadeur zijn, kom maar door. Nog steeds is Anne-Marie Faiola – beter bekend als Soapqueen (ze lijkt deze term uit te hebben gevonden) een heldin. Ze heeft namelijk een keer 10.000 dollar geleend en een heel bedrijf uit de grond gestampt. Heel Amerika en ook ver daar buiten voorziet ze in hun zeephobby. En ze kan dingen met swirls, die ik niet kan. Nog steeds niet trouwens. Je kunt ontzettend veel van haar leren op YouTube en ze heeft ook een bekende blog.
Het was dan ook niet zo gek dat ik al snel haar boek in de kast had liggen. Er staan best pittige recepten in. Het merendeel is bij mij mislukt. Alleen de makkelijke recepten, voorin het boek, gaan me goed af. Marseille zeep maken is kinderlijk eenvoudig. En het ziet er ook nog eens ontzettend origineel uit.
Dat receptenboek heeft trouwens wel een nadeel: alles staat in ounces (Amerikaanse maten) aangegeven. Alleen een echte zeepkoningen (of koning) heeft dat er voor over. Daarom heb ik het rekenwerk maar alvast voor je gedaan. Ook heb ik in het recept wat minder etherische olie gebruikt, omdat zwarte peperolie meestal peperduur is.
Alle zeepspullen voor dit recept (op de etherische peperolie na), kun je bij Youwish kopen. Lekker makkelijk.
Marseille zeep maken
Ben je er nog na dit lang intro? Mooi! Dan wil ik nog even kort wat toelichten over Marseille zeep. In het boek Pure Soap making worden Castille en Marseille zeep door elkaar gehaald. Castille komt uit Spanje (naar Syrisch recept) . Niet alleen Spaanse kruisvaarders namen de zeep mee en probeerden het tot vervelens toe na te maken, ook de Franse kruisvaarders namen een stukje beschaving mee uit het Midden-Oosten. Hier werden immers nog wat minder vaak de oksels gewassen.
De Fransen namen de Aleppozeep mee naar Marseille en probeerden het na te maken. Wel voegden ze er wat zeewater aan toe in plaats van water uit de put. Dat maakt Marseillezeep dan weer uniek. Daarmee was de Savon de Marseille geboren. Marseillezeep kun je in wit en groen krijgen. Aan de witte zeep is meestal palmolie toegevoegd en aan de groene olijfolie.
Onderstaand recept is palmolievrij. Het bestaat slechts uit milde olijfolie, zeezout en water.
Heb je nog niet eerder zeep gemaakt? Volg dan mijn gratis cursus zeep maken.

Marseille zeepblokken maken
Tijd: 2,5 uur
Recept voor: 9 zeepjes 1x
Omschrijving
Zeep die uitblinkt in zijn eenvoud. Heerlijk zacht voor kinderen en de rijpere huid.
Ingrediënten
Schaal
- 1 eetlepel zeezout
- 309 g water
- 119 g natriumhydroxide
- 936 g milde olijfolie
- 22 g zoete sinaasappel etherische olie
- 11 g zwarte peper etherische olie
- siliconen gietmal 9 kubussen
- zeepstempel savon de marseille
Bereiding
- Weeg de juiste hoeveelheid water af. Voeg er een lepel zeezout aan toe en roer totdat het is opgelost.
- Voeg de natriumhydroxide toe aan het water (en nooit andersom!) en roer rustig door. Zet het loogmengsel weg en laat het afkoelen, totdat het helder is.
- Doe de olijfolie in een grote kom, die groot genoeg is om zowel de olie als het loogmengsel in te mixen.
- Voeg het loogwater toe wanneer de temperatuur beneden de 57 graden is gedaald. Giet het langzaam bij de olijfolie via een spatel of via de staafmixer om zo min mogelijk luchtbellen te veroorzaken.
- Tik een keer met de staafmixer op de bodem van de kom om de laatste luchtbellen naar boven de laten komen.
- Mix totdat je een lichte trace hebt bereikt.
- Giet er voorzichtig de zoete sinaasappelolie e.o. en zwarte peperolie e.o. bij en roer totdat het volledig in het mengsel is opgenomen.
- Giet het zeepmengsel in de siliconen mal. Vul elke kubus voor driekwart.
- Doe vershoudfolie over de vorm en leg er vervolgens een fleecedeken overheen.
- Laat het mengsel twee tot drie dagen in de vorm zitten.
- haal ze uit de vorm en druk eventueel een zeepstempel op de kubus. Je hoeft niet hard te drukken: 1 mm diep is voldoende om een mooie afdruk te maken.
- Laat de zeepjes in een goed geventileerde ruimte 6 weken rijpen, voordat je ze gaat gebruiken. Draai de kubussen om de paar dagen om, zodat ze aan beide kanten evenveel drogen.
Tips & Tricks
In dit recept koos ik voor milde olijfolie. Zo krijg je een maagdelijk witte kleur. Liever roomwit? Kies dan voor extra vierge olijfolie. C’est tout!
- Categorie: Zeep
- Methode: Koude
Trefwoorden: marseille zeep, zelf zeep maken, simpel zeeprecept, vegan
Hi Jolanda, heb vandaag jouw Marseille zeep gemaakt. Heb al eerder zeep gemaakt en zoek nu een recept voor zeep waar ik ook wasmiddel van kan maken dus dacht dat Marseille zeep daar goed voor zou kunnen zijn. Heb alles goed afgewogen en het recept gevolgd, maar vond t heel veel olijfolie en toen ik het mengde met de loog bleef t vrij dun, ookal heb ik lang gemixd en niet eens alle olijfolie gebruikt. Overmorgen maar eens kijken hoe t eruit ziet, maar normaal gesproken wordt de substantie tijdens t mixen veel dikker. Misschien toch iets fout gedaan? Groetjes, Birgit
Hi Birgit, dit is inderdaad een zeeprecept waarmee je ook wasmiddel kan maken (een andere optie is allepozeep of kokoszeep).
Marseillezeep lijkt in eerste instantie een makkelijk zeeprecept om te maken, maar er komen wel een paar uitdagingen bij kijken. Een zeeprecept dat alleen uit olijfolie bestaat, zal vrij langzaam bewegende oliën hebben en het zal langer duren voordat je de juiste dikte hebt bereikt met je staafmixer. In dit geval zal je niet gauw verder komen dan een dunne trace. Langer mixen dus, zoals jij dat ook hebt Daarnaast maakt de olijfolie de zeep zacht en kan het wat lastiger zijn om de zeep uit de vorm te krijgen. (Het is wat brokkeliger). Daarom voeg je de zeezout toe. Een andere optie is sodium lactaat (1-2 tl per pond zeep). Dit maakt de zeep net wat steviger. Veel succes met experimenteren!
Hoi Jolanda,
Ik heb dit recept gevolgd en deed mijn zeepmengsel in een langwerpige vorm. Een soort cakevorm, wanneer ik het blok na anderhalve dag uit de vorm haalde voelde deze erg hard aan. Door de hardheid van de zeep kon ik er geen vorm meer in drukken, waardoor het al snel duidelijk was dat dit blok niet goed was gelukt. Zoals je benoemd kan de zeep ook wat brokkelig zijn. Wanneer ik de zeep in porties sneed brokkelde de zeep in stukken. Ik heb geen milde maar juist een wat sterkere olijfolie gebruikt omdat ik een meer groene kleur wilde bereiken. Tips voor wat ik mogelijk fout heb gedaan?
Groetjes!
Ha Ellis,
Ik denk eerlijk gezegd niet dat je iets fout hebt gedaan, als ik je verhaal lees. Het maakt niet uit of je extra vierge of milde olijfolie gebruikt. Alleen voor je huid en zoals je zelf al aangeeft: de kleur. Wel zou ik de volgende keer voor een andere vorm kiezen. Ik gebruik voor Marseille- en zoutzepen altijd een vorm met afzonderlijke vakken. Dan kun je de zeep gemakkelijk uit de vorm drukken, want deze brokkelt snel af. Dat is omdat deze zeep maar uit één ingrediënt bestaat: olijfolie en een beetje zout.
Mocht je het wel in een cakevorm willen doen, dan moet je het er al vrij snel uithalen. De zeep zal waarschijnlijk hard genoeg zijn om binnen 2 tot 4 uur uit de vorm te halen. Dan is het nog net zacht genoeg om in stukken te snijden. Hetzelfde geldt voor het stempelen.
Draag daarbij wel handschoenen, want nog niet alle natriumhydroxide is uitgereageerd. De zeep kan je huid irriteren of uitdrogen, ook als je het maar even hebt vastgehouden om het in stukken te snijden. Hoop dat dit helpt. En dat je nog meer zeeprecepten gaat uitproberen!
PS: de zeep is dus gewoon te gebruiken na 4-6 weken.
Groetjes, Jolanda.