M

Marseille zeep maken

marseille zeep maken

Toen ik net begon met zeep maken, werden mijn creaties een keer geliked door Anne-Marie Faiola. Hét boegbeeld van Bramble Berry.

Ik volgde haar al een tijdje en was door het dolle heen. Dit beschouwde ik als een teken om nog meer zeep te gaan maken. Voor het gemak vergat ik even dat er natuurlijk ook een commerciële intentie achter haar reactie schuilging. Want ja een leven lang spulletjes kopen bij Bramble Berry, fan, merkambassadeur zijn, kom maar door. Nog steeds is Anne-Marie Faiola – beter bekend als Soapqueen (ze lijkt deze term uit te hebben gevonden) een heldin. Ze heeft namelijk een keer 10.000 dollar geleend en een heel bedrijf uit de grond gestampt.  Heel Amerika en ook ver daar buiten voorziet ze in hun zeephobby. En ze kan dingen met swirls, die ik niet kan. Nog steeds niet trouwens. Je kunt ontzettend veel van haar leren op YouTube en ze heeft ook een bekende blog.

Het was dan ook niet zo gek dat ik al snel haar boek in de kast had liggen. Er staan best pittige recepten in. Het merendeel is bij mij mislukt.  Alleen de makkelijke recepten, voorin het boek, gaan me goed af. Marseille zeep maken is kinderlijk eenvoudig. En het ziet er ook nog eens ontzettend origineel uit.

Dat receptenboek heeft trouwens wel een nadeel: alles staat in ounces (Amerikaanse maten) aangegeven. Alleen een echte zeepkoningen (of koning) heeft dat er voor over. Daarom heb ik het rekenwerk maar alvast voor je gedaan.  Ook heb ik in het recept wat minder etherische olie gebruikt, omdat zwarte peperolie meestal peperduur is.

Alle zeepspullen voor dit recept (op de etherische peperolie na),  kun je bij Youwish kopen. Lekker makkelijk.

Marseille zeep maken

Ben je er nog na dit lang intro? Mooi! Dan wil ik nog even kort wat toelichten over Marseille zeep. In het boek Pure Soap making worden Castille en Marseille zeep door elkaar gehaald. Castille komt uit Spanje (naar Syrisch recept) . Niet alleen Spaanse kruisvaarders namen de zeep mee en probeerden het tot vervelens toe na te maken, ook de Franse kruisvaarders namen een stukje beschaving mee uit het Midden-Oosten. Hier werden immers nog wat minder vaak de oksels gewassen.

De Fransen namen de Aleppozeep mee naar Marseille en probeerden het na te maken. Wel voegden ze er wat zeewater aan toe in plaats van water uit de put. Dat maakt Marseillezeep dan weer uniek. Daarmee was de Savon de Marseille geboren. Marseillezeep kun je in wit en groen krijgen. Aan de witte zeep is meestal palmolie toegevoegd en aan de groene olijfolie.

Onderstaand recept is palmolievrij. Het bestaat slechts uit milde olijfolie, zeezout en water.

marseille zeep maken recept

Marseille zeepblokken maken

  • Aantal: 9 zeepjes
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Marseillezeep wordt al honderden jaren in Frankrijk gemaakt. Maak een beproefd recept. 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zeezout
  • 309 g water
  • 119 g natriumhydroxide
  • 936 g  milde olijfolie
  • 22 g zoete sinaasappel etherische olie
  • 11 g zwarte peper etherische olie
  • siliconen gietmal 9 kubussen
  • zeepstempel savon de marseille

Bereiding

  1. Weeg de juiste hoeveelheid water af. Voeg er een lepel zeezout aan toe en roer totdat het is opgelost.
  2. Voeg de natriumhydroxide toe aan het water (en nooit andersom!) en roer rustig door. Zet het loogmengsel weg en laat het afkoelen, totdat het helder is.
  3. Doe de olijfolie in een grote kom, die groot genoeg is om zowel de olie als het loogmengsel in te mixen.
  4. Voeg het loogwater toe wanneer de temperatuur beneden de 57 graden is gedaald. Giet het langzaam bij de olijfolie via een spatel of via de staafmixer om zo min mogelijk luchtbellen te veroorzaken. Tik een keer met de staafmixer op de bodem van de kom om de laatste luchtbellen naar boven de laten komen.
  5. Mix totdat je een lichte trace hebt bereikt.
  6. Giet er voorzichtig de zoete sinaasappelolie e.o. en zwarte peperolie e.o. bij en roer totdat het volledig in het mengsel is opgenomen.
  7. Giet het zeepmengsel in de siliconen mal. Vul elke kubus voor driekwart.
  8. Doe vershoudfolie over de vorm en leg er vervolgens een fleecedeken overheen.
  9. Laat het mengsel twee tot drie dagen in de vorm zitten.
  10. haal ze uit de vorm en druk eventueel een zeepstempel op de kubus. Je hoeft niet hard te drukken: 1 mm diep is voldoende om een mooie afdruk te maken.
  11. Laat de zeepjes in een goed geventileerde ruimte 6 weken rijpen, voordat je ze gaat gebruiken. Draai de kubussen om de paar dagen om, zodat ze aan beide kanten evenveel drogen.

Tips & Tricks: In dit recept koos ik voor milde olijfolie. Zo krijg je een maagdelijk witte kleur. Liever roomwit? Kies dan voor extra vierge olijfolie. C’est tout!

 


Heb je iets aan dit recept gehad? Trakeer me dan op een Franse koffie. 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *