K

Koekemannetje zeep maken

koekemannetje zeep maken

Ieder jaar maak ik een heerlijke kruidenzeep. En ja, deze geur is na een jaar nog steeds aanwezig.. Vorig jaar was dat de Yogi Tea kruidenzeep (écht pittig) en dit jaar ben ik voor het koekemannetje gegaan. Iets zachter, zoeter, door de gember. Deze ga ik met kerst cadeau geven aan de fam.

Zeepzieden met warme kruiden etherische oliën, kan een uitdaging zijn. Tegenwoordig werk ik daarom in een andere volgorde en meng ik het beslag zoveel mogelijk met de hand. Ik voeg in een vroeger stadium de etherische olie toe, dan bij de trace. Eerlijk gezegd merk ik niets van dat een deel van de geur dan verdampt. Zou dit een mythe zijn?

In het recept heb ik er in elk geval wel rekening mee gehouden. Ongeveer de helft van het mengsel bestaat uit olijfolie en daarnaast voegde ik ook een paar andere langzaambewegend oliën toe. Zo kun je toch nog egale zeepjes, mits je de zeep ook op een wat lagere temperatuur maakt.

De vrolijke zeepjesvorm vond ik op Etsy, maar is vast ook nog wel ergens anders te koop. Voor dit recept heb je er twee nodig. Als je minder zeep wilt maken, dan kan dat ook. Vergeet dan niet het recept opnieuw door een loogberekenaar te halen. Het overvettingspercentage is 6% voor een verzorgende zeep en ik gebruik een loogwaterratio van 28%. Zo blijft het mengsel wat langer vloeibaar.

Ik heb nog wel een tip: leg deze zeep apart van je andere zeepjes. Ik heb gemerkt dat andere zeep de geur deels kan overnemen, vooral bij kardemom. Dan ruikt opeens je andere zeep ook een beetje naar een scherpe kruidengeur.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
koekemannetje zeep maken

Koekemannetje zeeprecept


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 454 gram zeep (9 zeepjes) 1x

Omschrijving

Een zeeprecept om vrolijk van te worden. Het koekemannetje ruikt heerlijk naar gember en warme keukenkruiden. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Zorg ervoor dat je aanrechtblad schoon en opgeruimd is. Zet alle spullen klaar. 
 2. Doe je veiligheidsbril op en trek je schoonmaakhandschoenen aan. 
 3. Meng 36 g water met behulp van een mini handmixer met twee theelepels rode kleipoeder. Voeg daarna de rest van het water toe: 78 gram. Zo krijg je een egalere kleur. 
 4. Weeg met een keukenweegschaal het water af in een hittebestendige maatbeker. Zet het op een stabiele ondergrond neer. 
 5. Voeg vervolgens de natriumhydroxide toe aan het water. Roer rustig door met een roestvrijstalen lepel totdat de lookristallen volledig zijn opgelost. 
 6. Giet de vloeibare oliën in een steelpan. 
 7. Weeg vervolgens de kokosolie- en sheaboter af in een kommetje deze toe aan het steelpannetje.
 8. Smelt alles op een laag vuurtje, terwijl je blijft roeren en giet de gesmolten oliën en boters vervolgens in een hittebestendige kom. 
 9. Weeg nu één voor één de etherische oliën af in een kleine glazen maatbeker. Zet deze alvast klaar op je aanrecht. 
 10. Wacht totdat beide mengsels zijn afgekoeld tot ongeveer 38-43°C. Je zeept dit keer op een wat lagere temperatuur, omdat het mengsel snel dik wordt door de kruiden etherische oliën.
 11. Giet het loogwater bij de gesmolten vetten en roer rustig door. Voeg er gelijk de etherische oliën aan toe.
 12. Mix met een staafmixer 20-30 seconden of totdat je ziet dat het mengsel begint te lijken op vloeibare honing of magere yoghurt. zeepbeslag magere yoghurt
 13. Giet de zeepvla in de vorm en leg er een velletje bakpapier overheen. Dek vervolgens toe met twee dekentjes in de winter. zeepbeslag in vorm
 14. Laat de zeep 48 uur in de mal zitten; de zeep heeft deze tijd nodig om het grootste deel van de verzeping te voltooien en hard te worden. Daarna heeft de zeep de consistentie van jonge kaas en kun je de zeepjes uit de vorm drukken.  
 15. Wanneer de zeep na 4-6 weken volledig is uitgehard, kunt je hem gaan gebruiken en aan anderen cadeau geven. Probeer deze creatieve manieren om zeep in te pakken voor de kerstdagen. 

Tips & Tricks

In dit zeeprecept zitten veel kruiden etherische oliën. Samen met de rode klei zorgt dit ervoor dat het mengsel snel dik wordt. Daarom roer je het mengsel zoveel mogelijk met de hand, totdat je een lichte trace hebt bereikt. Het mengsel lijkt dan op vloeibare honing en je kunt het dan nog gemakkelijk in de vorm gieten. 

Voor deze zeep kocht ik twee zeepvormen (10 vakjes). Met dit recept maak je 9 zeepjes.  halen. Het overvetpercentage is 6%. 

Kruiden etherische oliën zijn zeer krachtig. Om allergische reacties te voorkomen, mag je maar 2 gram per 454 gram zeep aan je recept toevoegen. 

 • Methode: Koude
CategorieënGemiddeld Herfst Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star