D

Denneboom zeep maken

kerstboomzeep maken

Vorig jaar kocht ik een onwijs leuke zeepvorm. Goed het waren er twee. Afgelopen week had ik last van een typische herfstdip. Ik had voor de tweede keer in een maand tijd griep, buiten was het donker en guur en binnen was ík niet te genieten. Misschien was ik weer te streng voor mezelf geweest. Ik nam me voor om weer vaker leuke dingen te gaan doen. Zonder doel. Het maken van deze dennenzeep beurde me weer wat op.

Laatste update: 3 oktober 2022

En ik weet dat het nog even duurt, maar in zeepland staan de kerstdagen alweer bijna voor de deur. Je moet namelijk een tijd van tevoren zeepzieden.

Regelmatig kijk ik op Etsy om inspiratie op te doen voor leuke zeepvormen. Vorig jaar kwam ik daar al een kerstboom zeepvorm tegen. Ik kocht er twee, zodat ik wat extra zeepjes kon maken. De kleur pakte, zoals wel eens vaker, iets anders uit dan ik van tevoren had bedacht.

Welke kleur ik wilde? Donkerblauw. Welke kleur het werd: pastelgroen. Voor sommige mensen grijs. Daarom heb ik de zeep opgeleukt met biologisch afbreekbare glitters.

Daarnaast ben ik flink aan de slag gegaan met winterse geuren. Ik heb heel veel combinaties uitgeprobeerd en eentje paste wat mij betreft precies bij de kerstdagen. Daarom heb ik de geur “Denneboom” van “Oh, Denneboom” genoemd.

De winkels liggen vol met kerstgeuren (denk aan de Action), maar de meeste zijn helaas parfum en niet natuurlijk. Ik probeer in plaats daarvan natuurlijke geuren te gebruiken en daarom houd ik het bij etherische oliën. Gelukkig is één van de bekendste kerstgeuren dennen. Lekker aards en verfrissend.

Hoewel de winkels vol liggen met kerstgeuren, zijn de meeste parfum en niet natuurlijk.

Zeep & ZUS

Ik merk vaak dat geurcombinaties met drie verschillende geuren langer blijven hangen. Vorig jaar gebruikte ik alleen grove den etherische olie en deze geur vervaagde vrij snel in de zeep.

Daarom kies ik in dit recept voor drie geuren die elkaar versterken: rozemarijn-, pepermunt- en grove den etherische olie. Je kunt ook spar etherische olie gebruiken.

Als je deze denneboomzeep hebt gemaakt, dan moet je hem minimaal een maand laten uitharden. Daarna kun je het op een milieuvriendelijke manier inpakken. De zeepjes zijn leuke kleinigheidjes om cadeau te doen aan vrienden en collega’s.

Met mijn recept maak je 9 stukken zeep, maar als je meer wilt maken, dan kun je het recept gerust opschalen.

Heel veel zeepplezier en laat me even weten hoe het ging!

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
dennezeep maken

Denneboom zeeprecept


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 454 gram zeep 1x

Omschrijving

Heerlijk geurende kerstzeep om cadeau te doen aan je vrienden en collega’s. Maak het jezelf makkelijk door de zeep in een kerstboomvorm te gieten. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Zet alle zeepspullen en ingrediënten klaar. 
 2. Bind je haren vast, trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
 3. Mix met behulp van een mini handmixer 2 theelepels indigpoeder met 36 g water. Voeg daarna de rest van het water toe. (78 g) 
 4. Weeg de natriumhydroxide af in een kommetje en voeg deze toe aan het water. 
 5. Roer rustig door met een roestvrijstallen lepel. Af en toe kun je weer even opnieuw door het mengsel roeren, zodat het indigopoeder goed oplost in het loogwater. 
 6. Giet de olijfolie, koolzaadolie en avocado olie in een roestvrijstalen steelpannetje.
 7. Weeg de boters af in een kommetje en voeg deze met een lepel toe aan de inhoud van het pannetje.
 8. Smelt alles op een laag pitje. De laatste wolkjes cacaoboter kun je oplossen door de pan van het vuur te halen en te blijven roeren.
 9. Weeg de etherische oliën af en zet alvast klaar in een kleine glazen maatbeker. 
 10. Wacht totdat beide mengsels zijn afgekoeld tot ongeveer 43 °C. Check de temperatuur regelmatig met een thermometer. 
 11. Giet het loogwater bij de gesmolten oliën en boters. Roer rustig door met een lepel.
 12. Voeg de etherische oliën toe. Dit doe je dit keer niet tijdens de trace, omdat het mengsel dan te dik kan worden. 
 13. Mix kort met een staafmixer 20-30 seconden totdat je een hele lichte trace hebt bereikt. Het zeepmengsel lijkt dan op honing of magere yoghurt. 
 14. Giet het zeepmengsel in de koekemannetje zeepvorm en leg er een vel bakpapier overheen. Dek de zeepvorm toe met twee dekentjes, zodat deze goed warm blijft in de winter. Zo heb je een grotere kans dat de zeep door de gelfase heengaat en de kleur beter uitkomt.
 15. Haal de zeep na twee dagen uit de vorm en leg deze 4-6 weken te drogen. Pak de zeepjes in en doe ze cadeau. 

Tips & Tricks

Je kunt de zeep ook kleuren met twee theelepels brandnetelpoeder. Voor een mooie, groene kleur.

Besproei met isopropyl alcohol en plak er biologische afbreekbare glitters op. Dit kun je doen nadat je de zeep uit de vorm hebt gehaald. 

 • Methode: Koude
CategorieënBeginner Winter
 1. wim somers says:

  Hey,

  Leuke website :). mijn dochter heeft nogal eczeem (atopische huid). Ik zou dan ook een deel neemolie willen gebruiken. Waar moet ik mee rekening houden? Is er een recept van neemzeep?

  groetjes

  1. Jolanda says:

   Dank je wel! Dat is inderdaad een hele goede olie bij eczeem. Op dit moment heb ik nog geen recept. Je zou wel bovenstaand recept kunnen aanpassen. Bij neemolie moet je er op letten dat je zeeprecept voor maximaal 6% uit neemolie mag bestaan. Bij eczeem is het beste om een milde zeep te maken die ongeparfumeerd is. Je zou dan de koolzaadolie weg kunnen laten en het olijfoliegehalte kunnen verhogen. De zeep kun je dan weer wat vetter en vochtinbrengender maken door de neemolie, avocado olie en wat meer cacaoboter. Van reinigende oliën, zoals kokososolie (die de huid in hogere percentages weer kunnen uitdrogen), kun je dan beter wat minder gebruiken (26%). Ik heb je een voorbeeldrecept toegestuurd.

   Succes en groetjes,

   Jolanda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star