Y

Yogi Tea Kruidenzeep

yogi tea kruidenzeep

Soms heb je opeens van die creatieve ingevingen. Omdat ik mijn vriend ging helpen met zijn eigen bedrijf, had ik een paar dagen vrij. Tijdens deze mid break wilde ik natuurlijk ook zeep maken. Ik liet mijn collega’s alvast weten dat het Yogi Tea Zeep zou worden. Mijn collega J. (ik gebruik Tina-achtige afkortingen voor namen) vond dat mijn mail alarmerende vragen opriep. Zeep en thee. Maar hoe dan?

Een verrassende nieuwe ontdekking toen ik net een jaar bezig was met zeep maken, was dat je ook thee kunt gebruiken voor zeep. Je kunt thee trekken en dat gebruiken in plaats van normaal kraanwater om de natriumhydroxide in op te lossen.

Dampende kop kruidenthee

Rozenthee (of eigenlijk rozenblaadjes), geeft bijvoorbeeld een hele subtiele rozengeur aan je zeep. Terug naar de Yogi Tea. En de vraag van mijn collega.

Ik antwoorde dat ik het theezakje in kokend water laat trekken en dat gebruik om de zeep mee te maken. En ook dat ik op de verpakking had gekeken welke kruiden er in de thee zitten. Daar bleken ook etherische oliën van te bestaan, dus zo zou ik geur van een dampende kop kruidenthee namaken. De kleur wordt waarschijnlijk rode klei.
It’s all in my head.

Weg dieprode kleikleur

Zoals dat wel eens vaker gaat met goede ideeën, is de werkelijkheid vaak weerbarstig. Zodra ik namelijk de kruidige etherische oliën bij het zeepmengsel goot, zag ik binnen enkele seconden de kleur veranderen. Deze etherische oliën hadden dus invloed op de kleur. Het werd eerder mauve, dan rood. Weg dieprode kleikleur in mijn hoofd. (Check de verpakking van de Yogi Tea Classic en je weet wat ik bedoel). Ook de geur was een tikkeltje anders dan de thee. Iets zoeter door de gember, en minder aanwezige kaneel.

Vrij pittige zeep

In de thee zit flink wat kaneel. Prima om op te drinken, maar voor je huid gelden andere regels. Bij kaneel etherische olie moet ik me houden aan de aanbevolen hoeveelheid etherische per pond (454 g) zeep. De Europese Unie heeft richtlijnen opgesteld voor veilig gebruik en ook om allergische reacties te voorkomen. Omdat deze zeep vrij pittig is voor je huid, raad ik aan om eerst een stukje zeep te proberen op een klein deel van je huid. Dat het natuurlijk is, betekent namelijk niet dat je er altijd tegen kunt. Mijn vriend kan bijvoorbeeld niet tegen kruidnagel etherische olie (zit ook in dit recept).

Omdat deze zeep vrij pittig is, raad ik aan om eerst een stukje zeep te proberen op een klein deel van de huid.

Dit recept is hoe dan ook lekker kruidig en verwarmend voor je lichaam, voor tijdens het gure herfstweer. De kleur, daar kun je mee experimenteren. Je kan ook twee theelepels cacao gebruiken voor een mooie bruine kleur. Dan weet je zeker dat het goedkomt :).

Goed, over naar het recept:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
yogi tea kruidenzeep

Yogi Tea Kruidenzeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 1u 45min.
 • Recept voor: 45 zeepjes 1x

Omschrijving

Dit recept is kruidig en verwarmend voor je lichaam. Perfect voor het gure herfstweer. De kleur, daar kun je mee experimenteren. Je kan in plaats van rode klei bijvoorbeeld ook twee theelepels biologische cacaopoeder gebruiken voor een mooie bruine kleur.


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Zet je zeepspullen klaar en zorg ervoor dat de thee helemaal is afgekoeld.
 2. Giet de thee in een loogemmertje of maatbeker. Zet deze op een stabiel ondergrond.
 3. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is. Als je geen afzuigkap hebt, dan kun je een raampje open zetten.
 4. Weeg de natriumhydroxide af in een kommetje. Voeg deze vervolgens lepel voor lepel door aan het theewater. Roer rustig door totdat de natriumhydroxide is opgelost.
 5. Voeg twee theelepels rode klei toe.
 6. Weeg de oliën en boters af en voeg deze toe aan een steelpannetje. Verwarm het mengsel op een laag pitje totdat alles volledig is gesmolten.
 7. Doe de gesmolten oliën en boters in een glazen mengkom. Wacht tot het loogmengsel dezelfde temperatuur heeft bereikt van tussen de 47 en 43 graden.
 8. Giet het loogmengsel erbij en mix met de staafmixer totdat je een trace hebt bereikt.
 9. Voeg de gember etherische olie, kaneel etherische olie, kardemom etherische olie, kruidnagel etherische olie en zwarte peper etherische olie toe. Roer even met de hand door, want het mengsel kan nu snel dik worden.
 10. Giet de vla in de zeepvorm en dek toe met een dekentje. Laat de zeep 48 uur met rust.
 11. Leg de zeepjes 6 weken te dragen. Hierna zijn ze klaar voor gebruik!

Tips & Tricks

Wil je de zeep makkelijker uit de vorm kunnen halen? Voeg dan een theelepel Sodium Lactaat toe (=vloeibaar zout) toe aan het loogmengsel. Dit doe je nadat de natriumhydroxide helemaal is opgelost.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: kruidenzeep, koude methode, yogi tea

yogi zeep

Heeft dit recept je geholpen? Trakteer me dan op een kop thee

CategorieënBeginner Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star