5

5x badderen met epsomzout voor extra magnesium

Badderen in bitterzout, is al een tijdje populair. Ook ik ben sinds kort fan, want zo’n mineraalbadje is een zeer effectieve manier om je magnesiumspiegel aan te vullen. Daarmee kan het klachten van vermoeidheid en spierkrampen verlichten.

Geniet ook van de voordelen van epsomzout, in een ontspannend bad. Het zal niet alleen je huid laten stralen, maar ook je gezondheid verbeteren. In dit blog leg ik uit wat magnesium doet en deel ik 5 recepten om Epsom badzout te maken. 

Wat doet bitterzout? 

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Het is een stof die je niet zelf kunt aanmaken, maar uit voeding moet halen. Magnesium is bij veel lichaamsprocessen betrokken, waaronder de botopbouw sen bij de overdracht van prikkels in ons zenuwstelsel. Ook is magnesiumsulfaat belangrijk voor een goede spierwerking. Zelfs bij de grootste spier: het hart. Daarnaast reguleert het mineraal de bloeddruk en draagt het bij aan de werking van het immuunsysteem. Magnesium zorgt er in feite voor het ontspannen van de spieren en de hersenen.  So far so good.

Magnesium ontspant de spieren.

Magnesiumsulfaat

Je kunt magnesium binnen krijgen via veel voeding. Het zit onder andere in volkorenbrood, spinazie, pinda’s, melk en kipfilet. (bron: Voedingscentrum

Magnesium is een voedingsstof die essentieel is in meer dan 300 enzymsystemen die betrokken zijn bij de productie van energie en andere stofwisselingsprocessen. In de afgelopen eeuw is de hoeveelheid magnesium die we via onze voeding binnenkrijgen echter volgens deskundigen met zo’n 60% gedaald.

Wij halen magnesium van nature uit voedsel dat in magnesiumrijke grond groeit, maar onze grond raakt steeds meer uitgeput van magnesium (en andere mineralen) als gevolg van de huidige landbouwpraktijken. 

Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM blijkt dat circa 22 procent van de volwassen vrouwen en 27 procent van de volwassen mannen minder magnesium binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Bij jongeren tussen 14 en 18 jaar gaat het zelfs om 60 Ć  75 procent.

Een goede en goedkope manier om je magnesiumpijl aan te vullen, is door te badderen in bitterzout.

Foto: Florencia Potter

Voordelen epsomzout

Er zijn veel voordelen aan het weken in bad: het kan helpen tegen stress en pijnlijke spieren. De ingrediĆ«nten in onderstaande badzout recepten helpen allemaal om  pijnlijke, vermoeide
spieren te verlichten, een verkoudheid te verlichten en je lichaam te ontgiften.


Epsomzout is rijk aan magnesium en sulfaten, die beide gemakkelijk door de huid worden opgenomen.

In de supermarkt kun je allerlei voedingssupplementen kopen om je mineralen op peil te houden. Behalve dat ze duur zijn, wordt het vaak ook minder goed door het lichaam opgenomen (als de middelen werken met magnesiumoxide). In plaats van slikken kun je ook gaan badderen met epsomzout. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in zoutvlokken heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.Ā 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bitterzout gebruik

Voeg een 0,5 tot 2 kopjes Epsomzout toe aan het water in een badkuip van normale grootte (verdubbel dit voor grotere badkuipen). Laat je lichaam minstens 20 minuten in het bad weken. Je mag maximaal drie keer per week een zoutbad nemen. 

Om jezelf extra te verwennen kun je een paar druppels etherische olie aan het badzout toevoegen voor een kalmerende geur. 

1. Basisrecept voor badzout

Bereiding: Roer de ingrediƫnten door elkaar. Giet 2 kopjes onder warm, stromend badwater en laat 20 minuten weken.

2. Herstellend badzout met Himalayazout

Gebruik mineraalrijk Himalayazout om vermoeide spieren te laten herstellen en de mineralen in je lichaam te helpen aanvullen. Oppeppende bergamot en wierook etherische olie bevorderen het evenwicht en helpen bij het verlichten van stress.

Combineer de etherische oliƫn met de zoete amandelolie en roer dit door de zouten. Giet 1-2 kopjes onder warm, stromend badwater en laat 20 minuten intrekken.

3. Recept badzout met lavendel en kamille

Hier het recept dat ik vaak zelf maak (en helemaal niet zo duur is). En daar zijn een aantal goede redenen voor. Bitterzout zit bomvol sulfaten die belangrijk zijn voor de hersenen, gewrichten en ontgifting. Baking soda kan helpen de zuurgraad van de huid te neutraliseren en de afvoer van gifstoffen bevorderen.  Lavendel etherische olie kan je slaap bevorderen en werkt ontspannen. Ook kan het hoofdpijn verlichten. Kamille wordt ook wel een “kruiden aspirine” genoemd omdat het al eeuwen een populair huismiddeltje is tegenpijn te verlichten. Een ideale combinatie dus. 

4. Verzachtend badzout met sheaboter

Een verzachtende soak met sheaboter en amandelolie om pijnlijke spieren te verzachten en de huid te hydrateren. Aan deze extra rijke huidverzorgende formule zijn natuurlijke essentiƫle oliƫn toegevoegd, die bekend staan om hun vermogen de zintuigen te helpen kalmeren en de geest te verhelderen.

Smelt sheaboter en voeg etherische oliĆ«n en zoete amandelolie toe. Voeg de zouten toe aan de oliĆ«n en roer goed door elkaar met een lepel.  Giet 0,5-2 kopjes in het warme badwater en laat je lichaam twintig minuten weken. Wees voorzichtig als je uit het bad stapt, want het kan glad zijn.

5. Verkoelend badzout met eucalyptus

Een verkoelend bad om je te helpen rustig te ademen, het lichaam te herstellen en de geest te verhelderen.

Combineer de etherische olie met de draagolie en roer dit door de overige ingrediƫnten. Giet 0,5-2 kopjes bij het warme, stromende badwater en laat 20 minuten intrekken.


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
CategorieƫnLichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *