W

Welke olijfolie gebruik je voor zeep?

Maakt het eigenlijk uit welke olijfolie je gebruikt om zeep te maken? Als je net begint, zit je meestal vol vragen. Olijfolie is een ingrediënt dat je in vrijwel elk zeeprecept gebruikt, maar de kwaliteit is minder belangrijk dan je denkt. In dit blog vertel ik je welke olijfolie je het beste voor je zelfgemaakte zeepjes kunt gebruiken.

Heb je wel eens een paar zeeprecepten bestudeerd? Dan is het je vast opgevallen dat olijfolie tegenwoordig (na natriumhydroxide) het belangrijkste ingrediënt om zeep mee te maken. Sommige zeeprecepten, bestaan zelfs volledig uit olijfolie, zoals Marseille zeep. Ook in de Aleppozeep speelt dit ingrediënt een belangrijke rol. Olijfolie is mild en zorgt voor een mooi dicht schuim.

Maar welke olijfolie kun je nu het beste gebruiken om te verzepen? In de supermarkt zijn er verschillende soorten olijfolie te koop. Met alle soorten olijfolie kun je een prima stuk zeep maken, maar toch geef ik zelf de voorkeur aan de biologische, koudgeperste olijfolie.

De verschillen in de soorten olijfolie komen overeen met de fase van het extractie- en raffinageproces, en die verschillen zijn van invloed op het uiteindelijke zeepmaakproces.

Leer alles over zelf zeep maken

Wil je zeep maken maar weet je nog niet precies waar je moet beginnen? In mijn e-boek leer ik je alles wat je moet weten om te kunnen starten. Zo worden je eerste zeepjes gelijk een succes! Inmiddels zijn er meer dan 25 van verkocht.

Koudgeperste olijfolie

Laat ik beginnen met de olijven.

Olijven zijn een soort vrucht die steenvrucht wordt genoemd. Dit is in feite een soort vlezige vrucht met één harde pit/zaad in het midden. Eerst worden de olijven geplet en tot een pasta vermalen. Vervolgens wordt de olie op verschillende manieren van de pasta gescheiden.

De eerste olie die uit de eerste persing komt, is de “olijfolie van eerste persing”. Dit is de beste kwaliteit. Hier zitten de meeste actieve stoffen en vitamines in. Het is ook de olijfolie die ik zelf voor mijn zeep gebruik.

De pasta die overblijft na de eerste persing wordt “pulp” genoemd. De pulp bevat de gemalen schillen, pitten, vruchtvlees en een klein beetje olie.

Wat is nu geraffineerde olijfolie?

Geraffineerde olijfolie is de goedkoopste optie. Het zorgt er vooral voor dat de olijfolie langer houdbaar is. Het is vaak een mengsel van olijfolie van de eerste persing en geraffineerde oliën. Het raffinageproces ontneemt een deel van de vitaminen, voedingsstoffen en smaak van de olie, maar het mengen zorgt voor een meer stabiele, consistente olie. Geraffineerde olijfolie kun je prima gebruiken voor het maken van zeep. Het is één van de manieren om te besparen op je ingrediënten.

Welke olijfolie moet ik kiezen?


Maak je in het begin vooral niet te druk over de kwaliteit van je olijfolie. Alle soorten olijfolie hebben min of meer dezelfde vetzuursamenstelling. Dit betekent dat je ook met een goedkope olijfolie, een prima stuk zeep kunt maken. Deze olijfolie van Albert Heijn is prima om zeep te maken.

Daarnaast kun je ook een keuze maken op basis van duurzaamheid.

Als je het productproces belangrijk vindt en een eerlijke prijs wilt betalen, dan kun je biologische olijfolie kopen. Zelf verzeep ik het liefst koudgeperste, biologische olijfolie. Dit is over het algemeen wat duurder.

Daarnaast moet je rekening houden dat je de kleur van de olijfolie. De groenige kleur van de extra vergine olijfolie, kan je terug gaan zien in je zeep. Daarom gebruik ik meetal de milde olijfolie. Daarmee maak ik wittere zeepjes en kan ik ze ook weer makkelijker kleuren.

Het duurt langer voordat je trace bereikt

Hoe meer olijfolie, hoe langer het duurt voordat je trace bereikt. Het mengsel blijft langer vloeibaar en je bent dan ook langer aan het mixen voordat je een dunne trace bereikt. Dit kan te maken hebben met de grote hoeveelheid onverzeepbare bestanddelen in deze olie (die dus niet reageren met de loog), maar omdat ik geen chemicus ben, kan ik dit niet met zekerheid zeggen.

Wat wel zeker is: of je nu pure olijfzeep maakt of olijfolie gebruikt en mijn basis zeeprecept, olijfolie voegt milde, hydraterende eigenschappen toe aan je zeep en zal je dan vaak willen gebruiken in je recepten.

Wil je het samen doen? Doe dan mee met mijn kerstzeep workshop. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Wat doet olijfolie in zeep?

En dan nu de hamvraag: wat doet olijfolie in zeep?

Olijfolie is het hoofdbestanddeel in veel zelfgemaakte zepen en één van de weinige vetten die je kan gebruiken om zeep te maken (de andere is kokosolie), zonder dat je daar extra ingrediënten aan toe hoeft te voegen.

Olijfolie bestaat uit een lange keten vetzuren en voegt daarmee goede eigenschappen toe aan je zeep. Bovendien is het – net als kokosolie – gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. De eerste is de houdbaarheidsdatum van de olijfolie. Dit is vooral belangrijk als je 100% olijfoliezeep maakt. De houdbaarheidsdatum kan de houdbaarheid van de zeep dan aanzienlijk verkorten. Check dus altijd even de houdbaarheidsdatum, voordat je een fles olijfolie in je winkelmandje stopt.

Een andere overweging is de kleur. Extra virgin is erg groen. Dit is prima als je Aleppozeep maakt, maar minder handig als je witte, roze of lila zeepjes wilt maken. Kies in dat geval voor de lichtste kleur olijfolie die je kunt vinden: milde olijfolie.

Kan je dus olijfolie uit de supermarkt gebruik om zeep te maken? Jazeker.

Olijfolie bij het maken van zeep

Waarom olijfolie gebruiken bij het maken van zeep? De belangrijkste reden dat ik olijfolie gebruik is dat het een zacht en verzorgend gevoel aan je zeep geeft. Het is uitermate geschikt voor de rijpere huid of babyvelletjes. Olijfolie is vochtinbrengend en perfect voor gevoelige huiden. Deze voordelen komen met een aantal (vermeende) negatieven als je het gebruikt als een hoog percentage van uw recept.

Zijn er ook nadelen? Ja!

Olijfoliezeep schuimt niet zo goed en geeft geen grote bubbels. In plaats daarvan geeft het een meer lotionachtig, crèmig schuim voor een zachte reiniging.

Tegenwoordig heb ik een staafmixer met een goede motor. Toch duurt het nog steeds erg lang voordat een olijfoliezeep gaat tracen. Als je ziet dat de olijfolie en het loogwater goed zijn geëmulgeerd en niet meer van elkaar scheiden, hoef je op zich geen trace te zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het aleppo zeeprecept. Het verzepingsproces kan dan alsnog van start gaan. Wil je het liever op safe spelen? Wacht dan geduldig tot je een lichte trace hebt bereikt. Giet het vloeibare mengsel vervolgens in de vorm, leg er een handdoek overheen en laat de verzeping daar verder zijn werking doen.

CategorieënBeginner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *