D

Deze 7 boeken over zeep moet je écht lezen

Boeken over zelf zeep maken

Heb jij al een boek over zeep in de kast staan? Zeep maken begon bij mij met het lezen van blogs enboeken. In dit artikel vertel ik welke boeken ik niet had willen missen. In de hoop dat ze hetzelfde doen voor jou! En ja, ik deel ook de boeken die ik tegen vond vallen. Kwestie van smaak.

Eén van de eerste zeeprecepten die ik maakte, was van Jan Berry (alias The Nerdy Farm Wife). De recepten van Brambleberry vond ik namelijk te ingewikkeld. In die tijd waren er nog geen boeken over zeep in het Nederlands.

Op de website van The Nerdy Farm Wife kon ik een receptenboekje downloaden. Dat was het begin van vele zepen, zoals Bergamot en Earl Grey thee (één van mijn eerste creaties). De aloë vera rozenzeep kan ik me ook nog herinneren.

Jan Berry is nog steeds een inspiratiebron van mij. Ik houd van de eenvoud van haar recepten.

Maar de afgelopen jaren zijn er ook een paar nieuwe zeepboeken bijgekomen. Hieronder heb ik een handige boekenlijst voor je samengesteld. In dit artikel besteed ik ook aandacht aan de boeken die wat tegen vond vallen. Hopelijk maakt dat je zoektocht makkelijker.

1. Thuis zeep maken van Jolanda (that’s me)

Meer informatie over dit boek

Als je net begint met zeep maken, pak dan mijn e-boek erbij! Dit duidelijke e-book is een goed startpunt om je zeepavontuur mee te beginnen.

In het boek staat waardevolle informatie, goede instructies en handige tips. Met 8 zeeprecepten en onderwerpen als de verschillende stadia van trace, natuurlijke kleurstoffen en een pleidooi voor kleine hoeveelheden zeep, zal zowel beginnende als doorgewinterde zeepmakers even zoet zijn.

Het e-book kun je bekijken op je laptop, de iPad of afdrukken en in een mapje stopppen.

Dit boek is voor jou als je:

 • In korte tijd veel wilt leren over zeep
 • Kleine porties zeep wilt maken
 • Een handig naslagwerk wilt hebben
 • Graag mijn blog wilt steunen

Dit boek is niet voor jou als je:

 • Zeep zonder loog wilt maken, bijvoorbeeld gietzeep
 • Nieuwe zeeptechnieken wilt uitproberen (volgens de koude methode)
 • Palmolie in je recepten wilt gebruiken
 • Je zeep graag kleurt met mica’s en andere kunstmatige kleurstoffen, zoals oxides.

Thuis zeep maken

Thuis zeep maken

E-book

Waardering: 4.5 uit 5.

In mijn winkelwagen

2. Zeepboek van Evelien van Zonneveld

Mijn eerste zeep maakte ik in het zeepatelier van Werfzeep. Nu is er ook een boek waar inmiddels meer dan 3000 exemplaren van zijn verkocht.

Het is geschreven door Evelien van Zonneveld die al jaren geleden haar eigen zeepbedrijf startte in Utrecht. Ik kan het boek van harte aanbevelen aan iedereen die eerlijke wilt maken.

Dit boek is een beetje de Ottolenghi van de Nederlandse zeepboeken. Er is nog iets waarin dit boek verschilt met de rest in dit lijstje (en daarom vijf sterren verdient!): de vormgeving is erg mooi en stijlvol. Een must have voor iedereen die van mooie boeken houdt.

De recepten zijn in principe tijdloos. Enig nadeel is dat er wel wat ingrediënten bij zitten die soms lastig verkrijgbaar zijn. Je zult dus water beter je best moeten doen!

Tot slot is dit ook een heel leuk boek om cadeau te doen.

Dit boek is voor jou als je:

 • Zin hebt om aan de slag te gaan met natuurlijke zeep
 • Mooie vormgeving en fotografie wel kunt waarderen
 • Tijdloos boek wilt met duidelijke uitleg en fijne recepten
 • Op zoek bent naar een leuk boek om cadeau te doen

Dit boek is niet voor jou:

 • Je geen zin hebt om zoveel mogelijk alles zelf te maken
 • Niet op zoek wilt gaan naar wat moeilijker verkrijgbare ingrediënten
 • Een boek over zeep wilt dat je gemakkelijk vast kunt houden
 • Parfumolie in je recepten wilt gebruiken
Zeep Boek

Zeepboek

de keuken van Werfzeep

Waardering: 5 uit 5.

Bestel via Bol.com

3. Simple Natural Soapmaking van Jan Berry

Dit boek is een andere grote favoriet van mij. Mijn grootste inspiratiebron is Jan Berry (beter bekend als The Nerdy Farmwife). Ik kocht ooit één van mijn eerste e-books bij haar. Toen er ook een écht boek verscheen, heb ik deze direct uit Amerika laten overkomen.

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik vrijwel elk recept uit dit boek heb gemaakt. De recepten zijn natuurlijk, eenvoudig en de foto’s geven mij het gevoel dat ik zelf op de boerderij verblijf.

Natural Soapmaking gaat over het gebruik van natuurlijke ingrediënten, waaronder kruiden, klei en etherische olie, om zeep mee te maken. Er staan veel verschillende zeeprecepten in om uit te proberen. Jan Berry haalt een deel van de ingrediënten gewoon uit haar eigen tuin en verzint telkens weer wat nieuws.

De toegankelijke schrijfstijl en eenvoudige zeeprecepten maken dit een van de beste boeken over zeep maken. Deze heeft dan ook een mooi plekje in de kast gekregen.

Dit boek is voor jou als je:

 • Natuurlijke zeeprecepten wil maken zonder poespas.
 • Veel verschillende recepten uit wilt uitproberen.
 • Een eigen moesttuin hebt en deze ingrediënten wilt gebruiken.

Dit boek is niet voor jou als je:

 • Als je alleen kleine porties zeep wilt maken (of nog niet weet hoe je een zeeprecept kunt aanpassen).
 • De uitleg en recepten liever in het Nederlands wil hebben.
 • Morgen al een boek over zeep maken in huis wilt hebben (de levertijd duurt zeker een week. Geloof me, het is het wachten waard).

Simple Natural Soapmaking

Create 100% Pure and Beautiful Soaps with The Nerdy Farm Wife’s Easy Recipes and Techniques

Waardering: 4 uit 5.

Bestel via Bol.com

4. ‘Zeep’ van Marta Tarallo

Dit boek mag niet aan je boekenkast ontbreken. Zoals je aan deze post kunt merken, heb ik meerdere boeken over zeep en DIY-beautyproducten in de kast liggen. Alleen had geen één goede recepten met voor shampoo bars. Tot dit boek. Lees maar.

Sindsdien ben ik er ook echt mee aan de slag gegaan.

Het boek is goed ingedeeld, geeft genoeg uitleg en heeft overal mooie foto’s. Op mijn blog schreef ik er een uitgebreide review over.

De schrijfster geeft veel informatie over de ingrediënten (wat ze zijn, hoe ze werken en waar je ze kunt kopen), zonder dat het té wetenschappelijk wordt.

Omdat ik al een aantal jaren zeep maak, waren de eerste paar hoofdstukken minder interessant. Als ervaren zeepmaker kun je deze gerust overslaan. De maak-het-zelf recepten, zijn ook voor meer ervaren zeepmaker leuk om te maken. Van deodorant tot make-up blokjes. 

zeep marta tarallo

Zeep

Zelf natuurlijke zeep, shampoo en beautyproducten maken

Waardering: 4 uit 5.

Bestel via Bol.com

5. Smellgoods van Kenna Cote

Net als jij – heb ik me ook vaak afgevraagd hoeveel etherische olie je in zeep mag doen. Dit boekje gebruik ik als naslagwerk, ook al zijn de hoeveelheden toegestane etherische olie in cosmetica wat ruimer in Amerika. Het geeft me een goed beeld van bij welke etherische oliën ik extra op moet letten qua hoeveelheden en allergische reacties.

Dus wil je etherische olie gaan gebruiken in je zeep, maar weet je niet waar je moet beginnen? En heb je wat inspiratie nodig voor geurcombinaties? Dan is deze kleine gids iets voor jou.

Kenna Cote (bekend van Modern Soapmaking) leert je niet alleen alles wat je moet weten over etherische olie toevoegen aan zeep en huidverzorgingsproducten, maar geeft je ook meer dan 40 etherische oliemengsels om zelf te proberen.

Met meer dan een decennium ervaring in het zeepvak geeft ze goede inzichten in de wereld van natuurlijke geuren.

Dit boek is voor jou als je:

 • Alles wilt leren over etherische olie in zeep en
 • Je eigen, natuurlijke geurcombinaties wilt samenstellen
 • Een mooie aanvulling wilt op je zeepboekencollectie

Dit boek is niet voor jou als je:

 • Als je precies wilt weten wat de toegestande hoeveelheden in de EU zijn. (Check hiervoor hun website).
 • Liever de uitleg in het Nederlands wilt hebben.
 • Snel een boek in huis wilt hebben (de levertijd van dit boek is best lang)

PS: toen ik foto’s ging maken van de boeken, was Smellgoods opeens nergens meer te bekennen. Deze houd je nog van me tegoed.

smellgoods

Smellgoods

How to Use & Blend Essential Oils in Handmade Soap & Skincare

Waardering: 3.5 uit 5.

Bestel via Bol.com

6. Pure Soapmaking

Dit is het tweede zeepboek wat ik kocht. Toch verscheen het alweer snel in de kast.

Mijn grootste bezwaar?

De recepten zijn te ingewikkeld als je net begint. De informatie voorin het boek vond ik interessant, maar zodra ik dacht klaar te zijn voor het echte werk, vond ik de recepten a little too much. Het schrikt een beetje af dat er zoveel stappen en ingrediënten nodig zijn om zeep te maken.

Ik ging de uitdaging aan, maar veel swirls zagen er een stuk minder strak uit dan in het boek.

Je kunt dit boek dan ook beter kopen als je al wat zeeprecepten hebt gemaakt. Of als je een natuurtalent blijkt te zijn in swirlen en nieuwe zeeptechnieken wilt leren.

Daarnaast zijn de Amerikaanse maateenheden in het boek verre van ideaal. Het boek werkt met ounces. Dit kun je oplossen door je weegschaal ook op ounces te zetten of alles om te rekenen naar grammen.

Met een enorme lijst van 32 recepten en stap-voor-stap instructies zou ik zeggen dat Pure Soapmaking een van de meest complexe boeken van dit lijstje is. Het is een vrij dik boek met 240 pagina’s en behandelt verschillende zeepstijlen, geuren en kleuren.

Dit boek is voor jou als je:

 • Uitdagende zeepprojecten nodig hebt
 • Verschillende zeeptechnieken uit wilt proberen
 • Mooie afbeeldingen en illustraties wil
 • Goed bent in swirltechnieken en hier meer mee wilt oefenen.

Dit boek is niet voor jou als je:

 • Net begint met zeep maken.
 • Geen waslijst aan ingrediënten en benodigheden wilt aanschaffen (recepten kunnen duur uitvallen)
 • Palmolievrije zeeprecepten wilt (een aantal recepten zijn met palmolie)
 • Geen weegschaal hebt die in ounces kan wegen of het zelf om wilt rekenen naar grammen.
pure soapmaking

Pure soapmaking

How to Create Nourishing, Natural Skin Care Soaps

Waardering: 3 uit 5.

Bestel via Bol.com

7. Scientific Soapmaking van Kevin Dunn

Dit boek mag niet aan het lijstje ontbreken, omdat het anders is dan anders. Het is geen doorsnee zeepboek met recepten en mooie plaatjes. Het leest meer als een scheikundeboek en is voor alle zeepmakers die meer op wetenschappelijk niveau zeep willen maken.

Voor zover ik weet, is dit ook de enige man die een boek over zeep heeft geschreven. Toch even het vermelden waard.

Ik zou dit boek aanraden aan een meer ervaren zeepmaker die zijn vaardigheid en begrip van het zeepzieden naar een hoger niveau wil tillen. Dit boek gebruik ik soms als naslagwerk voor wat ingewikkeldere kwesties. Het voorziet me van harde wetenschappelijke feiten waar ik iets mee kan.

Of ik er ook een betere zeepmaker door ben geworden? Ik geloof van niet.

Zelf vond ik het best droge kost en hier en daar ook wel gedateerd. Het boek stamt uit 2010, dus je kunt je voorstellen dat er in de loop van de tijd wel wat is veranderd.

Ik ben zelf meer van het doen, dan terug de schoolbanken in.

Voor wie is dit boek dan wel? Als je zeker wilt weten dat iets klopt, gepassioneerd en serieus ben over zeepzieden, dan hoort dit boek thuis in je boekenkast.

Dit boek is voor jou als je:

 • Spijt hebt dat je niet goed hebt opgelet tijdens scheikunde
 • Meer wetenschappelijke kennis over zeep maken wilt vergaren
 • Goed bent in wiskunde en wilt kunnen uitrekenen hoeveel zeep er in je vorm past
 • Thuis experimenteren wilt uitvoeren om meer over zeep te leren

Dit boek is niet voor jou als je:

 • Meer een doener bent en volgens het principe ‘learning by doing’ werkt
 • Visueel bent ingesteld, want er staan weinig plaatjes in
 • Een boek met recepten wil
 • Geen wetenschappelijke informatie in het Engels wilt lezen (dat is namelijk best pittig)
scientific soapmaking

Scientific soapmaking

The Chemistry of the Cold Process

Waardering: 2.5 uit 5.

Bestel via Bol.com


CategorieënTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.