Z

Zelf olijfzeep maken

Olijfolie is een basisingrediënt in natuurlijke zeep. Dat komt omdat het betaalbaar is en veel voedende eigenschappen heeft. Olijfolie kun je ook gebruiken als lichaamsolie, scrubs of in shampoo. In dit blog vertel ik meer over de olijfzeep en hoe je deze zelf kan maken.

Het maakt je huid soepel en beschermt je haar. Hoewel olijfolie betaalbaar is, zijn er veel verschillende soorten op de markt. Van goede tot minder goede kwaliteit. Vanuit ethisch oogpunt kun je het beste biologische olijfolie kopen. Daarnaast is de eerste persing beter, dan de tweede.

Olijfolie helpt tegen een droge huid, omdat de vochtinbrengde eigenschappen de huid verzachten, vocht vasthouden en de huid voeden zonder de natuurlijke balans te verstoren.

Is olijfzeep goed voor je huid?

Olijfoliezeep is een geschikte natuurlijke body wash voor mensen met een gevoelige of droge huid, omdat het een lagere pH heeft dan de meeste fabriekszepen die gemaakt zijn van schuimmiddelen en petroleumolie. Deze kunnen je huid uitdrogen en irriteren.

Olijfolie is één van de mildste zepen die je kunt maken.

Olijfolie is een natuurlijk en gezond ingrediënt dat geschikt is voor elk huidtype. Van baby’s tot ouderen, iedereen kan profiteren van de voordelen van natuurlijke olijfzeep. Dat komt omdat deze zeep zeer mild is en daarmee ook op een gevoelige of broze huid gebruikt kan worden.

Olijfolie is rijk aan vitamine E en A en kan helpen om je huid er beter uit te laten zien. Het gehalte aan bètacaroteen kan ook bijdragen aan de de groei van nieuwe cellen, waardoor je huid er glanzender jonger uitziet.

Welke olijfolie voor zeep?

Welke olijfolie voor zeep? In principe is elke olijfolie geschikt voor zeep. Geraffineerde olijfolie maakt je zeep net wat langer houdbaar, terwijl in koudgeperste olijfolie meer voedingsstoffen bevat.

Als het puur om de huidverzorging gaat, dan kun je het beste biologische extra vierge olijfolie gebruiken. Deze olijfolie bevat een hoge concentratie vitamenen en antioxidanten, waardoor je het meeste uit de olijfolie haalt.

Vanuit esthetisch oogpunt, vind ik milde olijfolie het mooist, omdat je dan een roomwit zeepje krijgt.

Olijfzeep schuimt bijna niet

Te mooi om waard te zijn? Bijna. Er kleeft ook een nadeel aan olijfzeep: het schuimt bijna niet.

Meestal denk je dat als iets veel schuimt, dat het dan extra goed schoonmaakt. Maar dat is helaas niet waar. Sterker nog, veel schrobben en veel verzorgingsproducten aan brengen, maakt je huid vaak slechter.

Een huid die na het wassen trekkerig aanvoelt, is in feite een teken dat er vocht uit je huid is onttrokken. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor verzorgingsproducten met zachte, vochtinbrengende ingrediënten en een licht zure pH-waarde. Olijfzeep dus.

Olijfzeep schuimt niet zozeer, maar voelt romig aan, zodat huid en handen nog steeds schoon aanvoelen. Vooral in de winter, kan dit helpen voorkomen dat de huid droog en schraal wordt.

Hamsa handzeep van milde olijfolie

Afdrukken

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelf olijfzeep maken



  • Schrijver:
    Jolanda

  • Tijd:
    90 min.

  • Recept voor:
    454 g (6 zepen) 1x

Omschrijving

Een milde, romige zeep. Geschikt voor alle huidtypes. Geen schuim, wel een zachte zeep. 


Ingrediënten


Schaal


Bereiding

  1. Werk in een goed geventileerde ruimte. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
  2. Weeg het kraanwater af in een hittebestendige maatbeker en plaats op een stabiele ondergrond.
  3. Weeg de natriumhydroxide af in een kommetje en schep voorzichtig bij het water.
  4. Roer rustig door met een roestvrijstalen lepel totdat de vloeistof helder is.
  5. Doe er twee theelepels sodium lactaat bij en laat de loogoplossing afkoelen.
  6. Ga ondertussen verder met de andere ingrediënten. Weeg de milde olijfolie af in een hittebestendige kom. olijfolie afwegen
  7. Verwarm 2,5 minuut in de magnetron op de hoogste stand.
  8. Meet de etherische oliën af met behulp van een pipetje. Deze ga je tijdens de trace-fase toevoegen. Kijk hier voor meer geurcombinaties voor zeep
  9. Wacht totdat beide mengsel een temperatuur van rond de 47°C hebben bereikt.
  10. Giet de loogoplossing bij de warme olijfolie. Roer even door met de hand.
  11. Mix een paar minuten met de staafmixer totdat je een dunne trace hebt bereikt. Giet er de etherische oliën bij. 
  12. Mix totdat je een trace-fase hebt die tussen een dunne en gemiddelde trace in zit. Zo kun je het mengsel nog steeds makkelijk gieten.
  13. Giet de zeepvla in de vorm, doe er een velletje bakpapier en een deken omheen.
  14. Haal de zeep na 2-3 dagen uit de vorm of totdat deze niet meer plakkerig is. 
  15. Leg de zeep 4-6 weken te drogen in een schoenendoos. Keer de zeep om de paar dagen om, zodat deze aan beide kanten goed droogt. 

Tips & Tricks

Om de zeep sneller in te laten dikken, pas je een waterreductie van 25% toe. Daarnaast verzeep je de olijfolie op een hogere temperatuur: 47°C.

De sodium lactaat zorgt ervoor dat de zeep harder wordt en dat je deze gemakkelijker uit de vorm krijgt. 

Milde olijfolie zorgt voor een witte kleur, maar je mag ook extra vierge gebruiken. 

Ik heb gemerkt dat veel geuren razendsnel vervliegen in olijfzeep. Daarom raad ik je aan om citroengras etherische olie te gebruiken. 

  • Categorie: Ervaren
  • Methode: Koude



  1. Ineke says:

    Hoi,
    Leuke blog heb je. Ik kijk er regelmatig op en heb al verschillende zepen gemaakt.
    Ik heb een vraagje over sodium lactate. Is dit een natuurlijk ingredient?
    Ik wil namelijk alleen natuurlijke producten in mijn zepen verwerken. Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Ineke

    1. Jolanda says:

      Ha Ineke,

      Bedankt. Leuk om te horen dat je wat aan mijn blog hebt! Sodium lactaat is een natuurlijk ingrediënt. Het is zout van melkzuur (plantaardig, veganistisch) dat wordt gemaakt door het laten gisten van koolhydraten uit bijvoorbeeld bieten of maïs.Het zit vaak in natuurcosmetica, maar wordt ook als conserveermiddel toegevoegd aan voedsel.

      In zeep zorgt sodium lactaat ervoor dat deze harder wordt langer houdbaar is. Je kunt 2 theelepels per 500 gram zeep toevoegen (gewicht van oliën/boters).

      Groetjes,

      Jolanda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating