Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelf olijfzeep maken


  • Schrijver: Jolanda
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 454 g (6 zepen) 1x

Omschrijving

Een milde, romige zeep. Geschikt voor alle huidtypes. Geen schuim, wel een zachte zeep. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

  1. Werk in een goed geventileerde ruimte. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
  2. Weeg het kraanwater af in een hittebestendige maatbeker en plaats op een stabiele ondergrond.
  3. Weeg de natriumhydroxide af in een kommetje en schep voorzichtig bij het water.
  4. Roer rustig door met een roestvrijstalen lepel totdat de vloeistof helder is.
  5. Doe er twee theelepels sodium lactaat bij en laat de loogoplossing afkoelen.
  6. Ga ondertussen verder met de andere ingrediënten. Weeg de milde olijfolie af in een hittebestendige kom. olijfolie afwegen
  7. Verwarm 2,5 minuut in de magnetron op de hoogste stand.
  8. Meet de etherische oliën af met behulp van een pipetje. Deze ga je tijdens de trace-fase toevoegen. Kijk hier voor meer geurcombinaties voor zeep
  9. Wacht totdat beide mengsel een temperatuur van rond de 47°C hebben bereikt.
  10. Giet de loogoplossing bij de warme olijfolie. Roer even door met de hand.
  11. Mix een paar minuten met de staafmixer totdat je een dunne trace hebt bereikt. Giet er de etherische oliën bij. 
  12. Mix totdat je een trace-fase hebt die tussen een dunne en gemiddelde trace in zit. Zo kun je het mengsel nog steeds makkelijk gieten.
  13. Giet de zeepvla in de vorm, doe er een velletje bakpapier en een deken omheen.
  14. Haal de zeep na 2-3 dagen uit de vorm of totdat deze niet meer plakkerig is. 
  15. Leg de zeep 4-6 weken te drogen in een schoenendoos. Keer de zeep om de paar dagen om, zodat deze aan beide kanten goed droogt. 

Tips & Tricks

Om de zeep sneller in te laten dikken, pas je een waterreductie van 25% toe. Daarnaast verzeep je de olijfolie op een hogere temperatuur: 47°C.

De sodium lactaat zorgt ervoor dat de zeep harder wordt en dat je deze gemakkelijker uit de vorm krijgt. 

Milde olijfolie zorgt voor een witte kleur, maar je mag ook extra vierge gebruiken. 

Ik heb gemerkt dat veel geuren razendsnel vervliegen in olijfzeep. Daarom raad ik je aan om citroengras etherische olie te gebruiken. 

  • Categorie: Ervaren
  • Methode: Koude