herfstzeep maken

De eerste kou komt als een schok na de zomer.  Het is nog maar even geleden dat het vijfentwintig graden was. Nu zestien. Ik ben net begonnen aan een nieuwe baan. Moe, maar voldaan. Toch besluit ik een nieuw zeeprecept uit te proberen.

Laatste update: 7 oktober 2022

Mijn spieren spannen aan als reactie op de kou, maar ook van de zenuwen. Best spannend zo’n eerste werkdag. Eenmaal thuis besluit ik dat van het weekend herfstzeep ga maken. Zo kan ik even ontspannen. Het weer is toch guur.

Voor deze zeep koos ik verwarmende etherische olie uit. Gember warmt op en stimuleert de bloedomsloop. Het laat het bloed weer goed stromen door je lichaam. Het is ook een antiviraal kruid om te gebruiken als voorbereiding op het aankomende verkoudheids- en griepseizoen.

Gember warmt op en stimuleert de bloedsomloop.

Goed voor jezelf zorgen kan het herstellen van een verkoudheid versnellen. Kruidige etherische oliën, waaronder eucalyptus en kaneelschors, komen hierbij goed van pas. Eerder deelde ik tips voor het ophangen van verse eucalyptus onder de douche. Ik zou het zelfs het hele jaar door aanraden. De diepbruine kleur komt van cacaopoeder. Blij mee.

herfstzeep recept
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
herfstzeep maken

Herfstzeep


  • Schrijver: Jolanda
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 56 zeepjes 1x

Omschrijving

Voor deze herfstzeep koos ik verwarmende etherische olie uit. Gember warmt op en stimuleert de bloedsomloop. Het laat het bloed weer goed stromen door je lichaam. Het is ook een antiviraal kruid om te gebruiken als voorbereiding op het aankomende verkoudheids- en griepseizoen.


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

  1. Draag beschermende kleding, trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
  2. Voeg langzaam de natriumhydroxide aan het water toe en roer rustig door. In dit artikel vertel ik waar je het beste je loogmengsel in kunt maken.
  3. Voeg nu twee theelepels cacaopoeder toe. Roer nogmaals goed door en laat het mengsel op een veilige plek afkoelen.
  4. Weeg ondertussen de olijf-, kokosolie en cacaoboter af.
  5. Smelt het in een steelpannetje op een laag pitje.
  6. Haal het gesmolten mengsel van het vuur en giet het in een grote mengkom.
  7. Voeg de zonnebloem- en castor olie toe.
  8. Weeg in een kleine, glazen maatbeker de etherische kaneelblad-, eucalpyptus en gemberolie af.
  9. Als zowel het loogmengsel als de gesmolten oliën een temperatuur van rond de 43°C hebben bereikt, giet je voorzichtig de loog door een roestvrijstalen zeef bij de oliën.
  10. Er zal wat cacao achterblijven, maar dat is geen probleem. Gooi deze prut direct in de prullenbak.
  11. Mix met een staafmixer tot je een lichte trace hebt bereikt.
  12. Voeg de etherische olie toe en mix nog even goed door.
  13. Het mengsel zal nu snel dik worden, dus houd je zeepvorm bij de hand.
  14. Giet de zeepvla in de vorm en bedek deze met een handdoek.
  15. Laat de zeep drie tot vier dagen in de vorm zitten. Bij de cilindervorm duurt het wat langer, voordat de zeep hard is. Ook regenachtig weer kan dit proces vertragen.
  16. Haal de zeep uit de vorm en snijd deze in plakken van 2,5-3 cm dik. Leg de zeepjes vervolgens 6 weken te drogen en keer ze een paar keer per week om, zodat ze mooi uitharden.
  • Rijpingstijd: 6 weken
  • Categorie: Zeep
  • Methode: Koude

Trefwoorden: herfstzeep, zeeprecept, koude methode, vegan, zeep met kruiden

Bewaar dit recept op Pinterest.

Heeft dit recept je geholpen? Warm me dan op met een kop koffie.

Buy me a coffeeBuy me a coffee

CategorieënHerfst Beginner
  1. Pingback:Smaakvolle chocoladezeep maken | Zeep en Zus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star