Droomzeep met salie

Goed slapen is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als het weer zo lelijk is. Gelukkig slaap je na deze heerlijk geurende zeep als een roos. Vooral de salie is zalig rustgevend. Ik heb deze zeep dan ook dit najaar al vaak cadeau gedaan. Hieronder deel ik het recept met je. Het swirlen maakt het maken van deze zeep wat ingewikkelder. Het vergt wat meer geduld, maar het is zeker de moeite waard. Elk zeepje heeft een ander patroon en dat maakt het zo uniek.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Droomzeep met salie

Droomzeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 2 uur
 • Recept voor: 46 zeepjes 1x

Omschrijving

Deze geurcombinatie werkt uitstekend om in slaap te vallen. De swirl maakt elk zeepje uniek.


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Weeg de olijfolie, rijstolie, zoete amandelolie, kokosolie en de cacaoboter af.
 2. Verwarm de olie en boters in een steelpannetje op een laag pitje tot ongeveer vijftig, zestig graden.
 3. Giet het mengsel via de spatel in een glazen mengkom.
 4. Draag je veiligheidstenue. Trek je handschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en zorg ervoor dat de afzuigkap op de hoogste stand staat.
 5. Weeg het water af en vervolgens de loog in een apart kommetje.
 6. Voeg de natriumhydroxide lepel voor lepel toe aan het water. Roer voorzichtig totdat je een heldere vloeistof overhoudt.
 7. Voeg de loog lepel voor lepel toe aan het water. Roer voorzichtig totdat je een heldere vloeistof overhoudt. Laat afkoelen.
 8. Weeg de etherische olie af en zet deze apart.
 9. Laat het loogmengsel afkoelen tot 38-43°C. We gaan straks swirlen en bij een lagere temperatuur, wordt het zeepmengsel minder snel dik.
 10. Als zowel het loogmengsel als de gesmolten vetten dezelfde temperatuur hebben bereikt, giet je voorzichtig het loogwater erbij.
 11. Mix het geheel met de staafmixer totdat je een lichte trace hebt bereikt.
 12. Voeg de citroengras-, salie- en lavendel etherische olie toe. Roer even goed met een siliconen lepel door.
 13. Verdeel het mengsel in twee gelijke delen in giet het in de maatbekers.
 14. Voeg aan één maatbeker de theelepel indigopoeder toe en mix even goed door.
 15. Nu ga je om en om een laag zeeppasta in de vorm gieten. In totaal krijg je vier lagen. Begin met de donkere kleur, vervolgens de lichte kleur, dan weer donker en dan weer licht.
 16. Steek aan de zijkant van de vorm de swirl tool in de zeepvla tot je de bodem hebt bereik. Trek de tool ongeveer een centimeter over de bodem naar je toe en dan weer omhoog. Dan ga je weer naar beden en herhaal je hetzelfde patroon. Weer een centimeter naar je toe trekken en omhoog. Doe dit totdat je de rand hebt bereikt en haal de tool er weer voorzichtig uit.
 17. Maak eventueel nog een leuk patroon op de bovenkant met een satéprikker. Dek de bovenkant af met een stukje vershoudfolie.
 18. Houd de vorm 24-48 uur warm met een handdoek of dekentje.
 19. Haal de zeepcake uit de vorm en snijdt deze in stukken. Leg de zeepjes zes weken te drogen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik. Heerlijk om ’s avonds mee te douchen.

Tips & Tricks

Swirlen is een kwestie van oefenen. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Dit recept is goed voor een halve kilo zeep. Probeer twee keer dezelfde swirl te maken met verschillende recepten.

 • Categorie: Zeep
 • Methode: Koude

Trefwoorden: swirl, droomzeep, koude methode, winter

Droomzeepjes
CategorieënHerfst Zeepkoningin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star