Honing is een geneeskrachtig ingrediënt, want het remt de groei van bacteriën en schimmels. Daarom werkt het bijvoorbeeld goed tegen keelpijn, het genezen van wondjes en huidproblemen. Daarnaast zit in honing veel mineralen, magnesium en ijzer die je huidcellen versterken. Hoog tijd dus om hier een keer zeep te maken met honing.
Bijna alle zeeprecepten op mijn blog zijn vegan, behalve het bijenwas zeeprecept en deze heerlijke honingzeep. Ik maakte de zeep van biologische honing uit Spanje, die ik kocht tijdens mijn vakantie en waarmee ik nu al een hele winter doe. Misschien ken jij wel een imker waar je honing kunt kopen. Dit zeeprecept is parfumvrij. De zeep zacht, lichtzoetig.
Met dit recept maak je zes romige zeepjes. Het is een kleine hoeveelheid van 275 gram, maar past precies in deze siliconen zeepvorm. Het recept is voor ervaren zeepmakers, maar je kunt het ook als beginner maken, zolang je je aan het recept houdt.

Honing in zeeprecepten
Honing is goed voor je huid en een heerlijke toevoeging voor je zelfgemaakte zeep. Het heeft een lichte, warme, zoete geur. Honing bestaat vrijwel helemaal uit suiker. (Bron: Voedingscentrum) Het suikergehaalte zorgt voor meer schuim op je zeep. Je kunt maximaal twee eetlepels per pond zeep (gewicht van oliën en boters), toevoegen.
Persoonlijk ben ik van mening dat je het niet aan elk zeeprecept moet toevoegen, omdat het je zeep bruin kan kleuren, maar daarover later meer.
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het volledig in het zeepmengsel is opgenomen, voordat het te dik wordt. Honing kan een lichtbruine kleur aan de zeep geven, maar dit hoeft niet. Dit hangt af van de hoeveelheid, maar ook van hoe sterk je zeep opwarmt in de vorm. Dit komt, net als bij het gebruik van melk in zeep, door de chemische reactie met de extra suiker in de zeep.
Ben je nog niet klaar voor het echte werk? Op internet kun je ook gietzeep vinden met honing.

Zeep maken met honing
Honing is net zo lastig te verzepen als bijenwas. Je mag namelijk niet te veel in je zeeprecept gebruiken en je moet ook op de temperatuur letten.
Honing is een plantaardige suiker, en net als alle andere suiker, zal je zeep opwarmen nadat je het in de vorm hebt gegoten. Als er te veel honing in je recept zit, of de temperatuur te hoog oploopt, dan kan dit er niet alleen voor zorgen dat de kleur verandert, maar ook leiden tot brokkelige zeep. Je zeep kan bruin worden, omdat opgewarmde suiker kan karameliseren, net als in de pan. Als de suiker helemaal doorschroeit, dan kan de kleur er minder fraai uitzien en zal de zeep ook niet zo lekker ruiken.
Daarnaast is het belangrijk dat je honing volledig vloeibaar is. Daarom meng je het eerst met water.

Een goede honingzeep bevat een kleine hoeveelheid honing en je gaat bewust om met de temperatuur. Ik gebruik niet meer dan 40 gram (2 eetlepels) per 454 gram zeep. Als je het helemaal safe wilt spelen, dan kun je ook voor de helft gaan of voor theelepels kiezen. Probeer het vooral uit.
Op de foto zie je een lichtgele zeep. Dit krijg je door de temperatuur waarop je verzeept zo laag mogelijk te houden. In de zomer zou je de zeep zelfs even in de koelkast kunnen zetten, direct nadat je de zeep in de vorm hebt gegoten.
Honingzeep zelf maken
Tijd: 90 min.
Recept voor: 227 g (3–6 zepen) 1x
Omschrijving
Aan dit zeeprecept voeg je een kleine hoeveelheid zeep toe. Honing heeft van nature neiging om de zeep donkerder te kleuren. Een ruime hoeveelheid sheaboter en zoete amandelolie hydrateren en voeden de huid. De olijfolie in dit recept vervang ik deels door koolzaadolie. Het produceert een evenwichtige bar met romig schuim. De zes zepen passen precies in deze bijen zeepvorm met 6 vakken.
Ingrediënten
Schaal
- 66 g water
- 32 natriumhydroxide (NaOH)
- 66 g kokosolie
- 32 g sheaboter
- 80 g olijfolie
- 25 g zoete amandelolie
- 25 g koolzaadolie
- 20 gram honing (1 eetlepel)
Bereiding
Voorbereiding
- Meng 20 gram honing (1 eetlepel) met warm water. Dit kan met een vork of mini handmixer.
Bereiding
- Bind je haren vast, doe je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
- Weeg het water af in een hittebestendige maatbeker en zet op een stabiele ondergrond neer.
- Weeg de natriumhydroxide af en voeg deze toe aan het water. Roer rustig door totdat je een heldere vloeistof overhoudt.
- Laat de loogoplossing afkoelen tot 38-40 °C.
- Weeg ondertussen de olijfolie, zoete amandelolie en koolzaadolie af.
- Smelt de kokosolie- en sheaboter. Dit kan in een steelpannetje of 3 minuten in de magnetron.
- Voeg deze aan de andere oliën toe. Laat de temperatuur dalen tot 38-40 °C.
- Giet de loogoplossing bij de warme oliën.
- Voeg vervolgens het honingmengsel toe.
- Mix de zeep tot je een lichte tot medium trace hebt bereikt.
- Giet het zeepbeslag in de vorm. Vul elke vakje tot driekwart vol met zeepvla. Dek het af met een velletje bakpapier en een handdoek.
- Druk de zepen na twee dagen uit de vorm. Laat de honingzeep 6 weken uitharden op bakpapier in een schoenendoos. Daarna is de zoete honingzeep klaar voor gebruik.
Tips & Tricks
Het is aan te raden om bij dit recept iets langer te mixen, omdat de zeep anders te plakkerig uit de vorm kan komen.
Je kunt ook je zeepvorm bekleden met nopjesfolie om een honinggraat patroon in je zeep te krijgen. Be(e) creative!
- Voorbereiding: 5 min.
- Categorie: Ervaren
- Methode: Koude

Ik heb het recept gedaan volgens de beschrijving, het stollen duurd langer en ik heb een bruine kleur van de zeep, wat heb ik verkeerd gedaan? 🤔
Hi, hi, dat kan verschillende oorzaken hebben. De bruine kleur betekent in elk geval dat de suikers in de honing zijn verbrand.
M.a.w. dat het zeepmengsel te warm is geworden. Het heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de zeep, alleen op hoe het eruit ziet.
Dat het stollen langer duurde kan ook weer aan verschillende dingen liggen. Hoe krachtig de motor van je staafmixer is, maar ook op welke temperatuur je verzeept, het weer (bij een hogere luchtvochtigheid en lagere buitentemperatuur, duurt het langer).
Als je helemaal op safe wilt spelen, dan kun je de zeep de volgende keer gelijk in de koelkast zetten als je deze in de vorm hebt gegoten. Dan kan deze sowieso niet te veel opwarmen in de vorm.