S

Stressvrije feesdagen: 8 tips voor je zeepbedrijf

stressvrije feestdagen als zeepmaker

Voor de meeste zeepmakers, zijn de feestdagen behoorlijk hectisch. Je wilt ervoor zorgen dat jouw zeepcreaties bovenaan het verlanglijstje staan. Aan de andere kant wil je ook meer tijd met je familie en vrienden doorbrengen. Het najaar zit vol snelle beslissingen, snelle marketing en het maken en verkopen van jou zeep. Dit gebeurt in een korte periode van twee maanden. Om stressvrij de feestdagen door te komen, deel ik een aantal tips met je. Zodat je ook gewoon Love Actually op de bank kunt kijken. Laten we beginnen en ervoor zorgen dat jouw zeepbedrijf dit seizoen succesvol schuimt!

1. Begin op tijd met plannen (Ja, echt!)

Het is nooit te vroeg om te beginnen met plannen voor de feestdagen. Tegenwoordig doen veel mensen al hun kerstinkopen in november (we hebben allemaal wel eens een cadeau gehad dat niet op tijd aankwam).

Zorg er daarom voor dat je er op tijd bij bent!

Maak een actieplan met deadlines voor taken zoals het maken van seizoensgebonden zeep, het bestellen van benodigde ingrediënten, materialen en het opstellen van marketingacties.

2. Manage je verwachtingen en wees realistisch

Je bent maar één persoon: je kunt niet op vijf plekken tegelijk zijn en je kunt niet 50+ uur per week werken.

Stel geen gigantisch hoge doelen op en plannen die je realistisch gezien niet kunt bereiken. Kijk naar wat je wel kunt doen en leg de lat iets hoger om jezelf uit te dagen (10-20%).

Hoger dan dat? Dan vraag je te veel.

Lanceer een seizoenszeep

3. Leer vaker ‘nee’ te zeggen

Leer vaker ‘nee’ te zeggen: het is oké om soms nee te zeggen tegen nieuwe opdrachten of verzoeken als je het gevoel hebt dat er nog veel aan zit te komen. Of als je jouw focus wilt behouden.

In augustus en september stroomt mijn inbox altijd vol met verzoeken en samenwerkingen. Meestal bedank ik vriendelijk, omdat ik weet dat er een heel druk seizoen aan zit te komen.

4. Wees vaker online zichtbaar (en vergeet niet om te douchen)

Je online zichtbaarheid is cruciaal, maar vergeet niet om af en toe uit de online bubbel te stappen en te douchen. Klanten houden van frisse zeepmakers!

Gebruik sociale media om je producten te promoten, maar zorg ervoor dat je niet eindeloos blijft scrollen op je Insta feed.

Ik plan bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje in om content te maken voor Instagram. Misschien heb jij aan een kwartier wel genoeg.

Wat bij werkt: eerst iets posten en als er dan nog tijd over is, naar Story’s van anderen kijken.

people using a smartphone

5. Bied speciale acties aan (zeepzachte kortingen!)

Trek de aandacht met grappige aanbiedingen. Denk aan “Koop 3 stukken zeep, krijg een stuk cadeau – omdat je dit jaar al genoeg hebt uitgegeven aan kerstcadeaus!”

Wees creatief en laat je klanten glimlachen terwijl ze winkelen.

6. Vraag om hulp, wanneer je het nodig hebt

Het is geen zwakbod om hulp te vragen, vooral tijdens drukke feestdagen. Vraag bijvoorbeeld vrienden of familie om te helpen bij het inpakken en verzenden van de producten. Als de bestellingen zich opstapelen, kan je partner of kinderen misschien ook een handje helpen. Of je buurvrouw.

Gratis e-book

Dit krijg je cadeau:

  • Voordelen eigen zeepbedrijf runnen.
  • Inzicht in Europese cosmetica regelgeving.
  • Praktische tips voor een slimme verpakking.
  • Tijdbesparing met een duidelijke aanpak.
  • Inspiratie om je zeepdroom waar te maken.

7. Vergeet niet dat je meer bent dan alleen een zeepmaker

Tijdens de feestdagen is het verleidelijk om je volledig op je bedrijf te richten, maar vergeet niet dat je ook een persoon bent met andere rollen en verantwoordelijkheden.

Neem de tijd om van de feestdagen te genieten met familie en vrienden.

De bestellingen kunnen nog steeds wachten om ingepakt te worden na een gezellig kerstdiner. Die e-mails kun je later wel beantwoorden, terwijl je samen met je partner van een Love Actually geniet.

Laat je website-updates even wachten terwijl je een kerstmarkt bezoekt.

Niets zal in de soep lopen als je af en toe even vrij neemt.

8. Zorg voor jezelf (ja, jezelf, niet alleen voor je zeep)

Last but not least, zorg voor jezelf!

Tijdens het feestseizoen kan het gemakkelijk zijn om jezelf te vergeten in de zeepbubbel. Het is verleidelijk om maar door te gaan als de bestellingen zich opstapelen, maar dit is juist het moment om extra goed voor jezelf te zorgen.

Zet dagelijks een blok van een uur (of langer) in je agenda om te onstpannen.

Of het nu gaat om een wandeling, gewichtheffen, een goed boek of om te mediteren op je kussen. Je bent het meer dan waard!

Alvast veel schuim en vrolijke feestdagen gewenst! 🧼🎄

8 tips feestdagen zeepbedrijf
CategorieënHerfst Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *