L

Lavendelzeep maken

lavendelzeep recept

In de loop der jaren heb ik heel wat lavendelzeep gemaakt. Het merendeel mislukte. Het bleef zompig of de kleur was niet precies wat ik ervan verwacht had. Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat het aan het recept lag en vooruit ook een beetje aan mezelf. Want: te veel water. Of: niet lang genoeg gemixt. Met onderstaand recept maak je wel een stevige lavendelzeep, dankzij de cacaoboter.

Lavendel komt van het Latijnse woord lavare, wat “wassen” betekent. De oude Romeinen gebruikten de plant om hun badwater mee te parfumeren en geloofden dat lavendel geneeskrachtige eigenschappen had. De oude Grieken gebruikten het ook als parfum. Ze noemden lavendel “nardus” of “nard” naar de Syrische stad Naarda, waar vaak lavendel werd verkocht. Ook de Egyptenaren gebruikten het voor balseming en cosmetica, waaronder massage-olie.

Vandaag de dag is lavendel nog steeds één van de populairste geuren. Het wordt gebruikt in was- en schoonmaakmiddelen, potpourri, om te verdampen en in verzorgingsproducten. En wat is er nu beter dan genieten van deze geur in zelfgemaakte lavendelzeep? Aards, bloemig en kruidig.

Wat is lavendelzeep?

Lavendelzeep is een vrij breed begrip. Onder lavendelzeep wordt over het algemeen verstaan: zeep dat naar lavendel ruikt. Vaak vind ik het helemaal niet naar lavendel ruiken, maar naar goedkope wc-verfrisser. Niet te vergelijken met natuurlijke zeep gemaakt met lavendel etherische olie. Het is diepe geur en heeft heilzame eigenschappen voor lichaam en geest.

Wanneer je lavendelolie voor recepten gaat aanschaffen, moet je er rekening mee houden dat er verschillende etherische oliën zijn. Het land van herkomst, de oogst en de destillatiemethode zijn van invloed op de geur.  Lavendelbloemolie, met de Latijnse naam Lavandula angustifolia (lavendel) bloemenolie, komt het meest voor. Het oorspronkelijke land van herkomst is Frankrijk. Je neus zegt meestal genoeg. Ik vind de lavendel etherische olie uit de Mont Blanc verreweg het lekkerste ruiken. Alsof ik op een veld vol lavendelbloemen sta.

De Bulgaarse lavendelolie (Lavandula Angustifolia) is ook prima en vind ik prettig om in zelfgemaakte cosmetica te gebruiken. 

Lavendel zeep maken

Lavendelzeep maken

Heb je nog niet eerder zeep gemaakt? Check dan mijn handleiding zeep maken voor beginners

Lavendelzeep voor beginners

 • Aantal: 4-5 zeepjes
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
 • Afdrukken

Ingrediënten

 • 112 g water
 • 56 g natriumhydroxide (NaOh)
 • 120 g kokosolie
 • 50 g cacaoboter
 • 150 g olijfolie
 • 25 g castor olie
 • 55 g zonnebloemolie
 • 14 g lavendel etherische olie
 • 1/2 theelepel paarse Braziliaanse klei
 • 1/2 theelepel witte kaoline klei

Bereiding

 1. Weeg het water af in een PP05 maatbeker of kommetje. Zet het neer op een stabiele ondergrond.
 2. Voeg lepel voor lepel de natriumhydroxide bij het water.
 3. Roer rustig door totdat je een heldere vloeistof overhoudt. Steek een thermometer in het loogmengsel.
 4. Weeg de olijf- en zonnebloemolie af in een steelpannetje.
 5. Voeg de kokosolie en de cacaoboter toe.
 6. Smelt op een laag pitje tot alles vloeibaar is.
 7. Giet het gesmolten mengsel in een mengkom. Voeg een  1/2 theelepel paarse Braziliaanse klei. Mix even door met de minimixer. Doe hetzelfde voor de witte kaoline klei. Voeg hier ook twee eetlepels olie aan toe en mix de kleur.
 8. Wacht tot beide mengsel zijn afgekoeld tot ongeveer 43 graden en giet voorzichtig de loogoplossing bij de vetten.
 9. Mix met de staafmixer tot een lichte trace.
 10. Giet er de etherische lavendelolie bij.
 11. Voeg ook de kleurenmengsels toe.
 12. Mix het zeepmengsel nog even goed door en giet in de vorm.
 13. Laat de zeepjes twee dagen met rust en haal ze dan uit de vorm.
 14. Leg de lavendelzeepjes zes weken te drogen in een schoenendoos. Hierna is deze klaar voor gebruik.

Hoeveel lavendel etherische olie in zeep?

In afwasbare huidproducten zoals zeep, mag je maximaal 3-5% lavendel etherische olie per 454 gram (Engelse pond) gebruiken. Deze richtlijn is er om je te beschermen tegen allergische reacties. Lavendel etherische olie is, zoals alle etherische oliën, niet ‘puur lavendel’. Het is een complex mengsel van natuurlijke fotochemicaliën waaronder linalool en linalylacetaat. Sommige mensen  kunnen allergisch zijn voor de etherische olie en daarom raad ik aan om 3% etherische olie in zeep te gebruiken.

Voor een portie van 454g, zoals in het recept dat ik hieronder deel, mag je 13,62 gram lavendel etherische olie gebruiken. (Rekensom: 0,03*454=13,62).

Lavendelzeep paars kleuren

De kleur van de zeep hangt in eerste instantie af van de oliën die je gebruikt. Met extra vergine olijfolie krijg je een groenige zeep en daarom gebruik ik zelf meestal milde olijfolie. Dit zorgt voor een neutrale kleur. Zo heb je meer controle over de gewenste kleur van de zeep.

Voor een authentieke look, hoef je de zeep helemaal niet te kleuren. Met milde olijfolie krijg je een witte, mooi ingetogen zeep. Als je de zeep wilt afstemmen op de lavendelgeur, dan kun je verschillende ingrediënten gebruiken, bijvoorbeeld alkanetwortelpoeder.

Alkanetwortel kun je het beste al aan het loogmengsel toevoegen, omdat het er anders korrelig uit kan komen te zien. Ik vind paarse Braziliaanse klei makkelijker in het gebruik. Het zorgt voor een lila kleur.

lavendelzeep kleiner

Lavendelbloemen in zeep

Wil je lavendelbloemen door de zeep doen? Think again. Ze kunnen namelijk snel bruin worden. Het lijken dan net muizenkeutels. Meng je ze door het zeepmengsel, voordat je het in de vorm giet, dan zal het zeker bruin worden. Ook als je de bloemen over de zeep strooit, kunnen ze bruin worden. Ik heb wel twee tips om dit te voorkomen:

 • Optie 1: Druk de lavendelbloempjes heel voorzichtig in de zeep, ongeveer 5 minuten nadat je de zeep in de vorm hebt gegoten. Zorg ervoor dat alleen de onderste rand de zeep daadwerkelijk aanraakt én pak je zeep niet in met een dekentje. Door de hitte zullen de bloemen namelijk ook bruin worden.
 • Optie 2: Een andere optie is om je zeep eerst 24-48 uur te laten drogen. Spuit vervolgens op de bovenkant wat cosmetische alcohol, strooi er wat lavendelbloemen overheen en spray opnieuw. Door de alcohol blijft de lavendelplakken.

Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een kopje koffie.

Buy me a coffeeBuy me a coffee

CategorieënBeginner Lavendel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *