koffiezeep maken

Mijn dag begin ik graag met een goede kop koffie. Maar kun je eigenlijk allemaal maken met restjes koffiedik? Behalve scrubs, is het ook een prima ingrediënt om zeep mee te maken. Koffie werkt als een fijne scrub. Het maakt je huid schoon en zacht. In dit blog leer je meer over zeep maken met koffiedik, hoe je het toe kunt voegen en welke etherische oliën goed bij koffie zeep passen. Let’s go!

Heb je wel eens een koffiescrub gemaakt? Het is een heerlijk opkikkertje voor onder de douche. Als je van koffie houdt, dan kun je er ook zeep mee maken.

Eén keer per jaar maak ik koffiezeep. Het is één van mijn favoriete ingrediënten om aan zeep toe te voegen, want:

 • Koffie is rijk aan antioxidanten
 • Koffie kan kalmerend zijn voor de gevoelige of verbrande huid
 • Koffiedik is een natuurlijk scrub hulpmiddel

Koffieprut is wat grover. Het zal beter scrubben dan iets fijnkorreligs, waronder suiker. Koffiedik is perfect om het lichaam te scrubben, vooral droge plekken zoals voeten en ellebogen. Maar denk ook aan je benen. Koffiedik is zowel geschikt voor gietzeep als koude methode zeep. Het geeft een mooie, rustieke uitstraling aan je zeep.

Koffiezeep werd door in eerste instantie vaak gebruikt in de keuken. Koffie maskeert onaangename geuren en met de koffiedik kun je goed vieze, vette handen schrobben. Omdat zeep tegenwoordig een luxeproduct is, wordt het nu vaak als scrubzeep gebruikt onder de douche.

Zelf zeep maken met koffie

Versgemalen koffie kan ruw zijn voor je huid. Het krast. Daarom hergebruik ik mijn koffiedik. Je kunt filterkoffie zetten of met een percolator. Dit maakt het scrubeffect milder.

Ik gebruik 0,5 tot 1 theelepel gemalen koffie per pond zeep. Dit zorgt voor een milde scrub. Hoe meer je gebruikt, hoe grover (en dus scrubbender) je zeep zal worden.

Er zijn verschillende manieren om koffie in je zelfgemaakte zeep te doen:

1. Je kunt ervoor kiezen om helemaal geen koffiedik toe te voegen als je niet wilt dat je zeep een scrubbend effect heeft. In dat geval gebruik je gebrouwen koffie in je loogoplossing. Vervang gewoon het water door sterke, koud gezette koffie. De koffie laat je eerst helemaal afkoelen, voordat je er de natriumhydroxide bij doet, omdat de temperatuur anders te hoog oploopt.

2. Als je wel koffiedik als natuurlijk scrubmiddel in je zeep wilt, kun je gewoon wat koffie in je loogoplossing gooien. De hete loogoplossing zal de koffie laten trekken. Niet zeven en het koffiedik zal in je zeep van een natuurlijke scrub voorzin. Hiervoor mag je ook oploskoffie gebruiken, maar let er op dat er geen suiker in de oploskoffie zit.

3. De derde manier is door koffiedik bij de warme oliën te doen, voordat je de loogoplossing erbij giet. Deze methode gebruik ik in onderstaand koffiezeep recept. Het heeft als voordeel dat koffieprut zachter is voor de huid en op deze manier goed door het zeepmengsel verspreid kan worden. Dit is mijn favoriete methode.

Koffiezeep kleuren

Koffiedik geeft een beige kleur aan de zeep. Je ziet dan nog duidelijk de spikkeltjes in de zeep.

Ik voeg er zelf cacaopoeder aan toe, omdat ik dat beter bij de koffie vind passen. Voor een lichtbruine kleur voeg je het beste 1 theelepel cacaopoeder toe. Maag het van jou wat donkerder? Voeg dan 2 theelepels toe aan je zeep- of loogmengsel.

Welke etherische olie voor koffiezeep?

De geur van koffie zal niet in je zeep blijven hangen. Er zijn wel verschillende etherische oliën die goed passen bij een koffiezeep, zodat je toch hetzelfde gevoel kunt oproepen, wanneer je aan de zeep ruikt.

Zelf gebruik ik altijd patchouli en een specerij in het geurmengsel. Ik vind vooral warme geuren erg lekker. Dit jaar had ik nog een klein restje kardemom etherische olie over en daarom aan de zeep toegevoegd. Let op de maximale hoeveelheid per etherische olie in zeep. Bij kaneel- nootmuskaat en kardemom mag je bijvoorbeeld niet meer dan 2 gram per 454 gram zeep toevoegen.

Geschikte etherische oliën voor koffiezeep zijn:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Koffiezeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min.
 • Recept voor: 454 gram zeep (6 zepen) 1x

Omschrijving

Voor dit zeeprecept heb je maar een klein beetje koffiedik nodig. Deze natuurzeep heeft een overvetting van 6%. Je maakt er 6 zepen mee waarmee je de huid kunt schrobben. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Werk in een goed geventileerde ruimte. Zet je benodigdheden en ingrediënten klaar. benodigdheden klaarzetten
 2. Maak je loogoplossing. Weeg het water af in een hittebestendige maatbeker en zet op een stabiele ondergrond neer.
 3. Weeg de natriumhydroxide af in een apart kommetje. Voeg deze vervolgens al roerend toe aan het water. Laat afkoelen. 
 4. Doe de olijfolie- en koolzaadolie af in een hittebestendige Pyrex maatbeker van 1 liter. olijfolie afwegen
 5. Weeg in aparte kommetjes de kokosolie- en cacaoboter af en voeg deze bij de plantaardige oliën. kokosolie afwegen cacaoboter voor zeep
 6. Smelt het geheel 3 minuten in de magnetron. Roer met je spatel tot de cacaoboter is opgelost. Steek er een thermometer in om de temperatuur bij te kunnen houden. gesmolten boters en olie
 7. Meet alvast de zoete sinaasappel etherische olie, patchouli etherische olie en kardemom etherische olie af. etherische olie mengsel
 8. Wacht totdat beide mengsels een temperatuur van 46 °C hebben bereikt. Er mag best een paar graden verschil tussen de loogoplossing en vetten zitten. temperatuur meten
 9. Giet de loogoplossing bij de warme oliën. 
 10. Voeg er 1 theelepel koffiedik en cacaopoeder aan toe en giet er vervolgens je mengsel van etherische oliën bij het zeepmengsel. koffiedik toevoegen koffiedik bij olie
 11. Meng met de staafmixer tot een lichte trace. Stop af en toe even met mixen en laat wat van het zeepmengsel van de spatel vallen om te kijken of je al een dunne trace hebt bereikt. lichte tracefase zeep
 12. Zodra je trace hebt bereikt, giet je het mengsel in de vorm. Ik heb een siliconen zeepvorm met 6 vakken gebruikt. Je kunt het ook in een kleine cakevorm doen. zeepmengsel in vorm gieten
 13. Sproei er wat alchohol overheen en leg een velletje bakpapier op de vorm. Dek toe met een fleece deken. 
 14. Druk de zeepjes na 3-5 dagen uit de vorm.
 15. Leg de zeep 6 weken te drogen.  Hierna is de koffiezeep klaar voor gebruik!

Tips & Tricks

Wist je dat dit recept uit mijn cursus zeep maken komt? Binnen een jaar tijd ga je van absolute beginner naar een ervaren zeepmaker. 

 • Categorie: Beginner
 • Methode: Koude
CategorieënBeginner Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star