H

Houdbaarheid zeep

houdbaarheid zeep

Hoe lang is je zelfgemaakte zeep houdbaar? Lees er alles over in dit blog.

Houdbaarheid vloeibare zeep

Deze zeep bestaan hoofdzakelijk uit water. Water beperkt de houdbaarheid van producten. Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden. Ook als je zelf vloeibare handzeep zelf maakt met castille zeep, waar etherisch olie aan toevoegt, is de houdbaarheid maximaal een jaar.

Houdbaarheid harde zeep

Handgemaakte zeep is in principe een jaar houdbaar.  De zepen zonder bijzondere ingrediënten, zijn in principe oneindig houdbaar. Wel kunnen zeepjes uitdrogen (al het restwater verdampt). Bij Aleppo zeep – dat doorgaans alleen uit olijf- en laurierolie bestaat- wordt de kwaliteit er zelfs beter op. Hoe ouder deze zeep, hoe beter.

Ook hangt het af van de ingrediënten die je in de zeep gebruikt.  Als je ‘oude’ oliën gebruikt om zeep te maken, dan zal deze sneller over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Ook het gebruik van gedroogde bloemen kunnen de houdbaarheid verkorten. Bewaar je zeep bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte, buiten het zonlicht. Zeep moet koel en droog blijven.

Natuurzeep

Een zeep waarvan alle soorten boter en oliën verzeept zijn, zal meer dan een jaar goed blijven. Na ruim een jaar is de zeep nog steeds goed om te gebruiken.

Na verloop van tijd zal wel al het vocht uit de zeep verdampen. De zeep kan dan erg hard worden. Ook wordt de geur minder sterk en kan de kleur veranderen. Je zeepje zal nog steeds dezelfde reinigende werking hebben, maar hij voelt en ruikt waarschijnlijk minder lekker dan in het begin.

Kan zeep bederven?

Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet. Het krijgt dan een onaangename geur. Ook kunnen bloemen die in de zeep zijn verwerkt bederven, wanneer deze vochtig worden. Zo kunnen lavendelbloemen op de zeep er opeens gaan uitzien als muizenkeutels. Dit kan in principe geen kwaad – maar ziet er minder fraai uit. In dit blog geef ik tips, hoe je zeep het beste kunt bewaren.

Heeft dit artikel je geholpen? Trakteer me dan op een koffie!

Buy me a coffeeBuy me a coffee


CategorieënFAQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *