Iedereen die me goed kent, weet dat schoonmaken niet mijn grootste hobby is. Toch is het noodzakelijk kwaad van een zeepmaker. Nadat je leuk bezig bent geweest, heb je vaak hele berg afwas.
De beste tip, las ik ooit in The Everything Soapmaking Book van Alicia Grosso. Dat was nog in de tijd dat ik bang was om zeep te maken en er daarom eerst alles over moest weten. Het boek is vrij droge kost, maar het schoonmaakadvies is goud waard. Deze wil ik dan ook graag met je delen.
Schoonmaakproces, wat heb je nodig:
- Huishoudhandschoenen
- Schuursponsje (houd deze apart voor het zeep maken)
- Theedoek (gooi deze na afloop gelijk in de was)
- Twee oude handdoeken
- Afwasmiddel
- Muziekje
Oude handdoeken
Zorg ervoor dat je geen grote klodders zeepmengsel door de gootsteen spoelt. Het zal vrij snel een vaste vorm aannemen en gaan klonteren in de afvoer. Veeg daarom eerst de zeeppasta af. Je kunt hiervoor keukenpapier gebruiken, maar dan zul je een heleboel nodig hebben. Een beter idee is om oude handdoeken te gebruiken. Je kunt deze zeephanddoeken telkens opnieuw gebruiken. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Stop de handdoeken in een dag of twee in een plastic zak en voeg ze dan toe aan de was. De zeep is dan genoeg verzeept om je kleding of beddengoed mee te wassen.
Afwassen = afwassen
Hierna kun je alle spullen afwassen. Nu denk je vast: wat een gedoe zus, ik gooi het gewoon in de vaatwasser. In principe geldt hiervoor hetzelfde als de gootsteen. De restjes achtergebleven zeepmengsel reageren hetzelfde als vet en deze hopen zich, na verloop van tijd op, in de afvoerbuizen. Was alles dus met de hand af! Kies een wasmiddel dat vet onmiddellijk aanpakt zoals Dreft.
Handschoenen
De eerste 24 uur is het zeepmengsel nog steeds bijtend, omdat het onverzeepte oliën bevat. Houd dus ook tijdens het schoonmaakproces je handschoenen aan. Het kommetje en de maatbeker waar het loog in heeft gezeten was je apart af onder een stromende kraan, terwijl je handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Droog af met een theekdoek. Was daarna de rest van de spullen af.
Zo maak je de staafmixer schoon
Tip voor het schoonmaken van je staafmixer. Na het afwassen van de beslagkom, vul je deze opnieuw met water. Steek de stekker van de staafmixer in het stofcontact en steek de blender voor 15 seconden in het water. Deze spoelt zo goed schoon. Haal de stekker nu weer uit het stopcontact en veeg de laatste restanten zeeppasta met een vochtige spons weg. Nadat je alles hebt afgewassen en afgedroogd veeg je het aanrecht en de gootsteen nog even extra goed schoon. Je weet namelijk nooit over nog ergens een natriumhydroxide korrel is blijven liggen. Ze tot slot de zeep-maak-spullen weer terug.