5

5 goede redenen om te betalen voor een cursus zeep maken

Je hebt een boek over zeep maken gekregen. Je wilt het graag leren. Waar begin ik? Je kunt zeep maken het beste leren door verschillende zeeprecepten te maken volgens een vast stramien. Misschien twijfel je nog over de prijs. In dit artikel geef ik een aantal goede redenen om te investeren in een cursus zeep maken.

Van tevoren weet je nooit precies wat het je gaat opleveren, maar je hebt wel een bepaalde verwachting. Als je twijfelt, dan kun je je afvragen: gaat deze cursus bijdragen aan mijn doelen of dromen? Een voorbeeld is: ik wil meer tijd voor mezelf. Of: ik wil een leuke hobby waarmee ik creatief bezig kan zijn in het weekend.

1. Betaald? Grotere kans dat je er ook iets mee te gaan doen

Geld is een ruilmiddel.

Als je hebt betaald voor een cursus of voor informatie, ben je eerder geneigd om er ook iets mee te gaan doen.

Dat zie ik bijvoorbeeld ook bij de mensen die mijn e-book kopen: binnen een maand is de eerste zeep een feit of besluiten ze dat ze eerst nog een workshop zeep maken of cursus willen volgen.

Hoe vaak heb je niet gratis informatie of checklists gedownload en om vervolgens niet eens de mail te openen om de inhoud te lezen? Door te betalen voor een cursus zeep maken investeer je in jezelf en maak je kennis met de magie van het zeep maken.

Je bent meer toegewijd, omdat je ervoor hebt betaald. En het fijne is: je hoeft niet alles zelf uit te zoeken.

Alles wordt stap-voor-stap op een leuke en duidelijke manier aan je uitgelegd.

2. Je maakt op een veilige manier zeep

Een andere belangrijke reden om een cursus zeep maken te volgen, is dat je alle informatie krijgt om jouw eerste zeep veilig te maken.

Toen ik net begon met zeep maken, hoorde een oud-huisgenoot van mijn nieuwe hobby. Hij studeerde op dat moment scheikunde en maakte zich zorgen. Vooral om mijn ogen. En met natriumhydroxide in de weer gaan? Is dat wel slim als je niet weet welke protocollen je moet volgen?

Later bleek zijn angst terecht, toen ik tijdens een workshop argeloos met een loogoplossing rondliep. Ja, ik droeg handschoeenen en een bril. Maar daarmee door een lokaal lopen, is niet verstandig.

Hoewel ik tig zeepjes heb gemaakt, houd ik me altijd strikt aan de veiligheidsregels. Mijn ogen zijn goud waard. Ook mijn handen trouwens, want anders kon ik dit blogartikel nu niet typen.

3. Je maakt een foolproof zeeprecept

Tijdens cursus zeep maken of een workshop, krijg je een foolproof zeeprecept. Deze recepten heb ik meerdere keren gemaakt en ik weet dat je er een heerlijk, stevig stuk zeep mee kan maken.

Afgeronde getallen, iets meer ingrediƫnten die je zeep hard maken, ik houd er allemaal rekening mee.

Tijdens een workshop zeep maken kun je lekker de ingrediƫnten door je handen laten gaan en overal aan ruiken. Nog voordat je jouw eerste zeep maakt.

Op Facebook lees ik zo vaak dat beginnende zeepmakers een willekeurig recept van het internet plukken (of al gelijk hun eigen recept samenstellen) en dat hun eerste zeep is mislukt of zelfs gevaarlijk veel loog bevat. Dat concludeer ik althans, als ik naar de ingrediƫntenlijst kijk.

Als je de verkeerde hoeveelheid natriumhydroixide gebruikt, dan kun je eindigen met een blok bijtende zeep.

Een beetje investeren in een cursus kan dus lonen.

Begint het al te kriebelen?

4. Je kunt direct vragen stellen

Bij mijn online cursus help ik jou. Je kunt me tussendoor gewoon vragen stellen. En je krijgt antwoorden die kloppen.

Kijk, je kunt in tientallen gratis Facebook-groepen zitten en vragen stellen. Vraag mensen of je zeeprecept klopt, welk zeepboek zij aanraden en waar je het beste etherische olie kunt kopen.

Misschien krijg je gelijk het juiste antwoord, maar de meeste mensen vertellen gewoon hoe zij het doen en wat zij gebruiken. In het geval van een etherische olie zullen reclame maken voor een bepaald merk of jou hun kortingscode geven.

Niemand (zelfs ik niet) heeft de tijd en energie om de hele dag vragen te beantwoorden. Het soort vragen dat ik nu al krijg? – Ja, die vereisen eigenlijk antwoorden van meer dan drie regels, eerder alinea’s, waar ik met gemak meer dan 10 minuten mee bezig ben.

En ik denk dat je dat ook verdient, want iedereen heeft wel eens hulp nodig – en niet iedereen kan zichzelf dure coachingssessies veroorloeven of zelfs urenlange gesprekken als je maar 1 vraag had.

Daarom kun je in mijn e-mailcursus mij elke maand een prangende vraag stellen.

5. Je krijgt belangrijke informatie over de wetgeving

Als je bij mij of een andere zeepmaker een cursus volgt, krijg je informatie die relevant is voor de cosmeticawetgeving in Nederland.

Hoeveel mag je van een bepaald ingrediƫnt gebruiken?

De meeste informatie over zeep komt uit de Vereningde Staten, waar ze hele andere regels hebben dan hier. Sterker nog, het verschilt daar zelfs per staat.

Op internet zag ik bijvoorbeeld in een artikel 8% etherische olie voor zeep staan, wat echt veel te veel is. In de Europese Unie mag je maximaal 3% etherische olie in je zeep gebruiken, afhankelijk van de allergenen die erin zitten. Alleen dat al, is het geld dubbel en dwars waard.

Dit zijn slechts een paar goede redenen om te betalen voor een cursus zeep maken. Ik weet zeker dat er nog veel meer goede argumenten zijn om te investeren in je zeephobby.

Als je angst voor natriumhydroxide eenmaal is weggenomen, kun je ontspannen en creatief bezig zijn. Gewoon in je eigen keuken of hobbyschuur.

Je kunt een paar uur in een fijne flow zitten en mooie zeep maken.

CategorieƫnTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *