Chai Badzout maken

Zoals dat in de Arabische cultuur gaat, heb ik zo nu en onverwachte logé. Dat is – zeker tijdens een lockdown – een welkome afwisseling. Je zit weer eens met iemand anders aan de ontbijttafel. De persoon beschikt vaak ook over een auto en ik fungeer graag als bijrijder.

En zo belandde ik een paar weken terug op de Zwarte Markt in Beverwijk. Wat inderdaad – alleen goed per auto bereikbaar is. De zon scheen, ik kon op afstand rondscharrelen en at een visje van de barbecue. Maar mijn hard ging pas echt kloppen bij de kruidenkraam. En trouwens ook een kraampje met bakspullen, waar mijn oog viel op vormen waarin ik wel eens hele leuke zeepjes in kon maken. En vooruit, 5 stuks voor 10 euro. Koopje toch?

Je komt altijd met meer spullen terug dan je van plan was. Maar. Er lagen dus kruiden. Turkse kruiden. En ik wilde al een tijdje een  badmix maken. (Of in mijn geval: voetenbad). En ik zag het ene na het andere liggen. Onderstaand recept is daar het resultaat van.

Het is lange tijd warm gebleven (hallo, klimaatverandering 2020). Pas deze week merk ik dat de nachten écht beginnen af te koelen. Daarom deel ik nog even op het nippertje een herfstrecept met je. Een warm bad helpt om te ontspannen. Deze combo geurt naar een chai latte. Maak wat extra om aan je vrienden weg te geven. Of doe het in een kleinere cosmeticapot. Mag ook.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chai Spice Badzout


 • Tijd: 20 min.
 • Recept voor: 1 grote pot 1x

Ingrediënten

Schaal
 • 2 el kaneelpoeder
 • 2 tl gemalen kardemom
 • 2 tl gemalen gember
 • 1 tl gemalen piment
 • 1 theelepel gemalen noodmuskaat
 • 1/2 tl gemalen zwarte peper
 • 1/2 tl gemalen steranijs
 • 1 kopje grove zeezout
 • 1/2 kopje baking soda
 • 1x grote weckpot
 • 1x katoenen zakje

Bereiding

 1. Zet een grote mengkom, lepel en de ingrediënten klaar.
 2. Maal de kruiden in de koffiebonenmaler fijn. Mijn favoriete koffiebonenmaler is die van Krups. Gebruik een maatlepel om de juiste hoeveelheid te bepalen.
 3. Roer de gemalen kruiden, het zeezout en de baking soda door elkaar.
 4. Bewaar het mengsel in een luchtdichte pot, bijvoorbeeld een weckpot van 300 ml.
 5. Gebruik een half kopje van het badzout per warm bad. Giet het badzout in een linnen zakje. Dit zorgt ervoor dat je het bad gemakkelijk schoon kunt maken.

Tips & Tricks

Hang de crea bea uit. Je kunt deze weckpot versieren met bijvoorbeeld lint. Het geborduurde plaklint vond ik bij de knutselspullen van de Action. Ook leuk is om met een stukje rood-wit touw een kaneelstukje vast te maken.


Heeft dit recept je geholpen? Trakteer me dan op een Chai Latte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star