5

5 dingen die ik leerde van een week lang zeep maken

zeepmarathon

Januari is de maand van nieuwe doelen. Voor mij was dat een heleboel zeeprecepten uitproberen. Een deel vind je terug in mijn e-mailcursus. Ik had nog nooit zoveel zeep achter elkaar gemaakt. Vooral de voorbereiding was meer werk dan in had gedacht. Maar. Ik heb er wel een paar lessen uit gehaald die ik graag met je wil delen. In dit blog lees je 5 dingen die ik leerde van een week lang zeep maken. Let’s go!

1. Bestel je zeepingrediƫnten op tijd

Omdat ik Ʃcht veel zeep ging maken, had ik een hele lijst aangemaakt in Word. Zo wist ik precies welke etherische oliƫn ik in welke hoeveelheid moest bestellen. Dat er nog sodium lactaat ontbrak. En speciaal Hawaiiaans lavazout. Vrijdag ging ik een aantal webwinkels af. Maandag zou ik het dan wel hebben toch?

Maandag: niets. PostNL had het druk met alle bestellingen, dus mijn etherische olie zou dinsdag aankomen. Goed, dan gebruik ik de maandag wel om alle recepten uit te printen en alle spullen klaar te zetten in de keuken.

Dinsdag: sorry, je pakket is vertraagd. Woensdag zou het aankomen. Ik besloot om dan maar te beginnen met de recepten zonder etherische olie (hallo kamillezeep) en waarvan ik nog voldoende etherische olie op voorraad had.

Gelukkig had ik de ingrediƫnten woensdagmiddag dan Ʃcht in huis.

2. Begin met een makkelijk zeeprecept

Begin met een makkelijk recept.

Voor deze week had ik ook wat uitdagende zeeprecepten gepland, zoals de geitenmelkzeep. Zeep die nogal al snel bruin kan worden, als het te heet wordt. Denk aan: aangebrande melk in de koekenpan.

Om me wat zelfvertrouwen te geven, begon ik met een makkelijk zeeprecept. Dat betekent geen ingewikkelde kleuren, patronen of al te zeldzame ingrediƫnten.

Ik begon met een dode zeemodder zeeprecept dat ik al eens eerder gemaakt hebt. Met als enige verschil dat de dode zeemodder nu in poedervorm werd geleverd. Ook koos ik voor eenvoudige, maar lekkere geurcombinaties die me gelijk aan een spa of hammam deden denken. Kruizemunt etherische olie is er zo eentje.

Daarnaast maakte ik een eenvoudige scrubzeep met maanzaadjes.

De eerste zepen waren een succes. Nu was ik klaar voor de volgende ronde.

3. Herontdek de grammenweegschaal

Normaal gesproken gebruik ik ƩƩn weegschaal. Maar omdat ik nu mijn etherische oliƫn voor het zeep maken ging afwegen, vond ik het geen extra moeite om dat op een kleine grammenweegschaal te doen. Wat een verschil! Op deze grammenweegschaal wordt veel nauwkeuriger en ook achter de komma gemeten.

Gebruik je grammenweegschaal om etherische olie te wegen.

Ik haal de etherische olie met een pipetje uit het fles en probeer weeg het helemaal nauwkeurig af. De grammenschaal heb ik ooit aangeschaf om mijn eigen verzorgingsproducten te maken, maar gaat nu al zeker tien jaar mee.

Maak dat ene druppeltje nu echt uit?

Het scheelt vooral… geld. Alles is duurder geworden. Waar een miligram etherische olie meer of minder me niets had uitgemaakt, vind ik het nu echt zonde. Ik probeer het nu zo precies mogelijk af te wegen, zodat ik er net iets langer mee kan doen.

Alle beetjes helpen. Ook in miligrammen.

4. Kies recepten die je zelf leuk vindt

Dit herken je vast. Iedereen vertelt hoe ge-wel-dig ze het hadden gehad in Disneyland Parijs. Een aantal jaar naar dato was jij er ook. Het pretpark was druk en krap. Je stond drie kwartier in de rij voor een matige Peterpan attractie die welgeteld 45 seconden duurde.

Is dit het nou? Al snel kom je tot de conclusie dat de Efteling veel fantasierijker, leuker, goedkoper en dichter bij huis is.

Zo gaat het ook met zeeprecepten. Andere zeepmakers zullen misschien in Facebook-groepen roepen dat je per se dat ene recept moet maken. Of dat je nog niet klaar bent voor een ingewikkelde Taiwanese pauwenswirl.

Luister er niet naar. Wees eigenwijs.

Kies recepten die je zelf leuk vindt. En nee, dat is niet rationeel, maar gewoon op gevoel. Misschien woon je op een boerderij en wil je geitenmelkzeep maken. Misschien ben je een stadse vegan en wil je amandelmelkzeep maken. Doe vooral waar je zelf zin in hebt.

En als het een keer mislukt, vergaat ook niet gelijk de hele wereld (of de Facebook-groep).

Voor mij was deze week goed vol te houden, omdat ik alleen maar zeep heb gemaakt die ik zelf leuk vind. Nieuwe experimenten, maar ook zeeprecepten die ik al eens eerder maakte, goed vond en graag met anderen wil delen.

Bonustip: kies ook een goede zeepvorm uit. Dan ziet je zeep er gelijk professioneel uit. Of je nu van vierkant, rond, bloemen, bijen of hartjes houdt.

Met een goede zeepvorm ziet je zeep er gelijk professioneel uit.

5. Maak aantekeningen over zeep

Maak aantekeningen! Dit hoeft niet tijdens het zeep maken, maar kan ook prima erna in een schrift. Waar het om gaat: schrijf dingen die je opvallen op, omdat je ze later weer bent vergeten. Bij het maken van mijn havermelk zeep viel het me op dat ik langer moest mixen voordat ik trace had bereikt. En ook dat ik meer geduld nodig heb bij dit soort recepten.

Aantekeningen op zeeprecept.

Later besefte ik dat het kwam omdat er: a. meer water in het recept zat b. ik op een lagere temperatuur zeep maakte en dat ik c. beter nog een theelpel sodium lactaat toe had kunnen voegen, omdat d. de zeep na 4 dagen uit de vorm kon halen en toen nog steeds een beetje zacht was.

Dit zijn handige dingen om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld weer plantaardige melkzeeprecept maakt.

Ook schrijf ik dingen op over de geur, kleur en hoe makkelijk het wel of niet was om deze zeep uit de vorm te halen.

Heb jij nog een goede tip? Laat het dan weten via de reacties.

CategorieƫnTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *