C

Citroenzeep maken

Citroenzeep is een fijne zeep om in de hoek van je aanrecht te hebben liggen. Als je wel eens knoflook snijdt, dan weet je wat ik bedoel. Deze zeep is zacht genoeg om steeds opnieuw je handen mee te wassen en tegelijkertijd mooi om naar te kijken.

Dit is een palmvrij recept dat best wat olijfolie bevat. Dat betekent dat de zeep in het begin een beetje zacht en plakkerig zal lijken, maar na een paar weken uitharden mooi stevig zal worden.

De citroenschil voeg je toe aan de warme oliën. Het geeft de zeep een mooie gele, zomerse kleur.

Als je voor de ‘keep it simple’ methode kiest, dan is dit geen moeilijk recept. Het is geschikt voor beginners, als je de basisprincipes van het zeep maken hebt gelezen in mijn e-book of handleiding voor beginners.

Waarom je deze zeep wilt maken

Citroenzeep ruikt alsof je boven een mand vol rijpe citroenen staat. In de zomer kun je het ’s ochtends gebruiken onder de douche (werk opbeurend bij een ochtendhumeur) of op de wastafel laten staan. Door de romige sheaboter is de zeep best verzorgend. En de citroenrasp komt na ongeveer twee zeepbeurten naar boven. Het zorgt voor een licht scrubbend effect. Mocht je nog een beetje bruin willen worden deze zomer of voorgoed af willen rekenen met je knoflookhanden nadat je net tzatziki hebt zitten maken voor de barbecue.

Het zeeprecept in een vogelvlucht
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Recept citroenzeep maken


  • Schrijver: Jolanda
  • Voorbereiding: 15 min
  • Rijpingstijd: 6 weken
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 454 gram (46 zeepjes) 1x

Omschrijving

Een evenwichtige zeeprecept volgens de koude methode met versgeraspte citroenschil voor de kleur en verzorgende sheaboter. Deze citroenzeep is verfrissend en mooi.

Deze zomerse zeep kun je op twee manieren maken: ‘keep it simple’ of kleurrijker. Als je een mooie eenvoudige zeep wil maken, dan voeg je de citroenrasp toe aan het mengsel. Dit zorgt voor een natuurlijke gele kleur. Wil je wat meer uitdaging? Dan kun je gaan swirlen en heb je ook nog wat witte klei nodig. Enjoy! 

Voorbereiding swirl: meng 1 tl witte klei met 2 eetlepels water. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 

  1. Rasp de schil van de citroen. Zet het schaaltje in de hoek van je aanrechtblad.
  2. Doe je safety gear aan: zet je veiligheidsbril op, bind je schort voor en doe je handschoenen aan.
  3. Weeg het water af en voeg de natriumhydroxide toe. Doe dit lepel voor lepel en roer rustig door.
  4. Steek er een keukenthermometer in en laat de loogoplossing afkoelen.
  5. Weeg de olijfolie af in een steelpannetje. Voeg er de koolzaadolie, kokosolie- en sheaboter aan toe.
  6. Smelt de vetten op een laag pitje. Giet vervolgens de warme oliën in mengkom.
  7. Weeg de castor- en zoete amandelolie af en voeg deze toe aan de kom. 
  8. Doe met behulp van een pipet 11 gram citroen etherische olie en 3 gram litsea etherische olie toe aan een kleine, glazen maatbeker. Ga door naar stap 14 als je voor het eenvoudige recept gaat. 
  9. Zet twee schenkmaatbekers klaar. Doe in één schenkmaatbeker de verse, geraspte citroen en in de andere het kleimengsel. 
  10. Doe in de ene schenkmaatbeker de ene helft van het etherische olie en in de andere de overgebleven helft.
  11. Wacht tot beide mengsel zijn afgekoeld tot 43°C en giet ze bij elkaar.
  12. Roer even door met een spatel. Meng een halve minuut met een staafmixer. Keep it simpel methode: voeg de citroenrasp toe en meng tot een medium trace. Ga door naar stap 21. 
  13. Verdeel het mengel over de twee maatbekers. Mix nog even een paar seconden met de staafmixer.
  14. Giet een bodempje lichte zeep in de derde, lege maatbeker. In het midden vervolgens een beetje van het geeloranje mengsel.
  15. Giet de mengsel om en om tot de maatbeker bijna vol is en laat een klein beetje over in beide maatbekers. Hiermee kun je straks de bovenkant van de zeepcake versieren.
  16. Giet het mengsel in de zeepvorm, terwijl je de maatbeker in de lengte heen en weer beweegt.
  17. Schraap de laatste zeepresten uit de overige maatbekers en doe deze bovenop de zeep. Het hoeft niet netjes te zijn.
  18. Maak vervolgens cirkeltjes of een ander patroon met een satéprikker.
  19. Leg een velletje bakpapier op de bovenkant en vervolgens een dekentje over de zeep.
  20. Laat de zeepcake vierentwintig uur uitharden. Haal vervolgens de zeepcake uit de vorm door eerst de zijkanten uit elkaar te trekken.
  21. Snijd de zeep vervolgens in stukken en leg deze 6 weken te drogen. Daarna is je citroenzeep klaar voor gebruik. 

Tips & Tricks

Overvet: 6%

  • Categorie: Zeep
  • Methode: Koude

Trefwoorden: citroenzeep maken, recept citroenzeep, zeeprecept

CategorieënZomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating