Z

Zelf gezichtszeep maken

zelf-gezichtszeep-maken

Wil je zelf gezichtszeep maken? Verzacht en kalmeer je huid dan met dit zeeprecept. Geschikt voor alle huidtypes. Werkt goed als je last heb van pukkeltjes of een glimmend voorhoofd. Of als je gewoon fris de dag wilt beginnen. Voor dit recept heb je wel al wat ervaring nodig.

I

k verklap het maar gelijk: in principe kun je elke zeep voor je gezicht gebruiken. Toch is de ene zeep de andere niet. De skinloving oliën in dit recept maken deze zeep nog beter geschikt voor je gezicht. Voor dit recept heb ik speciaal etherische oliën uitgekozen die hun werk doen voor je huid. Hieronder vertel ik de voordelen van deze ingrediënten.

Zelf gezichtszeep maken: voordelen ingrediënten

Een aantal voordelen van de ingrediënten in deze gezichtszeep:

Abrikozenpitolie  – In dit recept zit extra veel abrikozenpitolie. Deze olie is mild, trekt goed in, activeert de huidstofwisseling en geeft een verfrissende teint.

Avocado olie – Voedt en verzacht je huid. Avocado olie is ge-wel-dig voor je huid door de vele vitamines en mineralen, waaronder kalium, magnesium, vitamine A en E.

♦ Tea tree olie –  werkt als een natuurlijk ontstekingsremmer dankzij de antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Reinigt je huid en is goed tegen acne.

♦ Jeneverbes e.o. – Jeneverbes olie is een tonic voor de vette en verstopte huid. Werkt goed bij acne, eczeem en verstopte poriën. Bovendien gaat de geur goed samen met de sinaasappel en cederhout etherische olie in dit recept.

♦ Patchouli e.o. – Patchouli biedt tal van mogelijkheden voor huidverzorging. Helpt bij een droge, gebarsten huid en bij acne en psoriasis, om maar een paar te noemen.

♦ Sinaasappel e.o. – Een vrolijke jongen. Verheldert en verstevigt alle huidtypes.

natuurlijke gezichtszeep

Verheldert en verstevigt alle huidtypes.

♦ Cederhout e.o. – Fijne hulp tegen pukkeltjes en eczeem. Is geschikt voor zowel een droge, een gecombineerde als een vette huid.

♦ Gember e.o. – Stimuleert de doorbloeding van de huid, antibacterieel en ontstekingsremmend.

♦ Kokosolie  – Het gebruik van kokosolie heeft nergens zo veel voordelen als op je gezicht. Het creëert niet alleen een natuurlijk vetlaagje op de huid, maar heeft ook een goede antibacteriële werking, waarmee je acne kunt behandelen.

♦ Olijfolie – Olijfolie is rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine E. Deze antioxidanten gaan huidveroudering tegen.

♦ Wonderolie – Reinigend en voedend voor d huid. De hydraterende werking van de olie zorgt er bovendien voor dat je gelaat fris en egaal aanvoelt.

Heeft dit artikel je geholpen? Tof! Trakteer me dan op een kopje koffie. 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Natuurlijke gezichtszeep maken


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 2,5 uur
 • Recept voor: 810 zeepjes 1x

Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Zet alle zeepbenodigdheden en de vorm klaar. Zet je veiligheidsbril op en trek je handschoenen aan.
 2. Weeg de juiste hoeveelheid water af in een hittebestendige kan en zet deze vervolgens op een stabiele ondergrond. Roer er langzaam de loog door tot je een heldere vloeistof krijgt. Steek er een thermometer in.
 3. Weeg de sheaboter, kokosolie en olijfolie af in een hittebestendige mengkom. Doe deze vervolgens 4 à 5 minuten in de magnetron, of tot het mengsel helemaal is gesmolten.
 4. Doe nu de avocadolie, abrikozenpitolie en wonderolie in een kommetje en zet deze apart. Om zoveel mogelijk de goede eigenschappen van deze oliën te bewaren, zorg ik ervoor dat deze oliën niet teveel opwarmen.
 5. Doe één voor één de etherisch oliën in een theeglas. Werk de lijst van boven naar beneden af.
 6. Voeg nu de avocadolie, abrikozenpitolie en wonderolie met een spatel toe aan het gesmolten oliemengsel. Roer door met de hand en steek er een thermometer in.
 7. Wacht tot zowel het loog- als het oliemengsel een temperatuur van 43 graden hebben bereikt. Giet vervolgens de loog voorzichtig bij het oliemengsel en roer een halve minuut met de hand. Mix daarna het mengsel met de staafmixer tot je een lichte trace hebt bereikt.
 8. Het is nu tijd om de etherische oliën toe te voegen. Eerst voorzichtig met de hand en daarna heel kort met de staafmixer.
 9. Verdeel het mengsel in twee schenkmaatbekers. Roer door de ene maatbeker twee zakjes of één theelepel saffraanpoeder. Mix kort met de staafmixer.
 10. Doe afwisselende het neutraal gekleurde zeepmengsel in de lengte over de bodem van de zeepmal en vervolgens de oranje kleur. Ga zo door tot beide kleuren op zijn. Hiermee krijg je een tijgerstreep effect.
 11. Wil je wat meer uitdaging? Pak dan je swirling tool erbij en maak u-vormen in het zeepmengsel. Zie mijn tekening beneden dit recept.
 12. Pak nu een satéprikker en maak een patroon van grote achten achter elkaar in één vloeiende beweging. Ga daarna nog een keer met de prikker langs de buitenkant rond.
 13. Doe een laagje bakpapier over de zeep en dek het toe met een handdoek. Laat de zeep minimaal 24 uur met rust. Wanneer de zeep is uitgehard, kun je deze snijden en te drogen leggen.
 14. Na 6 weken rijpen is deze liefdevolle gezichtszeep klaar. Bewaar de zeep droog, bijvoorbeeld op een zeepbakje.

Tips & Tricks

Deze zeep maakte ik in de Skinny mal. Dit is mijn favoriete vorm voor gezichtszeep, omdat je er een handzamer formaat door krijgt. Bovendien is de vorm lekker stevig en geschikt om te swirlen.

zeepjes voor het gezicht
CategorieënZeepkoningin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star