Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sinaasappelzeep met calendula


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Schrijver: Marlies van Heusden
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 450 g (6 zepen) 1x

Omschrijving

Uniek aan Nature Bar is dat elke zeep & shampoo bar een circulair ingrediënt bevat.

Favoriet bij velen is deze Sinaasappel- & Calendulazeep. Daarom heb ik als extraatje bij dit basis recept een simpele versie van deze crowd pleaser toegevoegd. Zodat ook jij circulaire zeep kunt maken en kan bijdrage aan een mooiere en schonere wereld.

Let’s Raise the bar together!

Liefs,

Marlies van Heusden | Nature Bar


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

Stap 1 – Loogmengsel

  • Ga voorzicht om met loog, doe daarom de handschoenen aan en de veiligheidsbril en mondkapje op.
  • Weeg 149 g water in de glazen maatbeker.
  • Weeg 65 g loogkristallen (natriumhydroxide) in de andere glazen maatbeker.
  • Voeg nu in een goed geventileerde ruimte – bijvoorbeeld onder de afzuigkap of buiten – de kristallen aan het water toe. Doe dit altijd in die volgorde en nooit andersom!
  • Roer de kristalen meteen goed maar rustig door met een lepel totdat de kirstallen volledig zijn opgenomen door het water.
  • Bij het oplossen van de kristallen komt heel veel hitte vrij. Zorg dat de kan op een veilige plek kan afkoelen tot het loogmengsel 40-50 graden en transparant is.

Stap 2  – Basis oliën

  • Weeg de oliën af in een pan.
  • Verwarm de pan op een laag vuur zodat de kokosolie smelt en het samen een emulsie vormen.
  • Houd de temperatuur in de gaten want hoger dan 45 graden wil je de oliën niet hebben. Dan gaan namelijk goede eigenschappen van de oliën verloren.

Stap 3 – extra toevoegingen

  • Weeg in een beker de 15 gr sinaasappelolie 1 tl sinaasappelrasp en 5 gr calendula.
  • Ik gebruik de schillen van geperste sinaasappels van een lokale supermarkt. Maar je kunt natuurlijk ook de schil van een verse sinaasappel gebruiken om te raspen.

Stap 4 – laatste prep

  • Zet alvast je mal klaar op de oude thee- of handdoek.
  • Controleer de temperaturen, als de oliën en het loogmengsel ongeveer 45 °C zijn, kun je beginnen met de leukste stap!

Stap 5 – Zeepzieden

  • Je bent nu klaar om te zeepzieden (de officiële term voor zeepmaken).
  • Giet rustig het loogmengsel door een zeef bij het oliemengsel.
  • Het verzepingsproces start vanaf dit moment. Vrijwel meteen zie je het goudkleurige transparante oliemengsel veranderen in een troebeler en lichter mengsel.
  • Pak de garde erbij en roer achtjes in de pan totdat het mengsel zo dik is als custard of vla, dit kan even duren.
  • Als je ongeduldig bent kun je ook een staafmixer erbij pakken. Dit zal het verzepingsproces enorm versnellen, dus zeker als beginnende zeepzieder zou ik zeggen; heb geduld en pak de garde erbij.
  • De juiste consistentie controleer je door te testen op trace. Trace (spoor) is als het mengsel zo dik is dat het een spoor achterlaat. Laat met de garde een aantal druppel vallen op het zeepmengsel. Als deze blijven liggen – al is het maar heel even – dan ben je klaar met mixen.
  • Voeg nu de extra toevoegingen toe en roer weer met de garde tot de sinaasappelolie, sinaasappelschillen en calendulablaadjes helemaal opgenomen zijn in het zeepmengsel.
  • Schenk de zeep in de mal, en gebruik de spatel om de pan helemaal schoon te krijgen. Klop de mal voorzichtig op het aanrecht om de zeep gelijkmatig te verdelen. Dek de mal toe met oude theedoeken zodat deze rustig verder verzeept.

Na 1-2 dagen kun je de zeep ontmallen en snijden. Na 4-6 weken rijpen op een droge plek zijn de zeep bars klaar voor gebruik.

sinaasappelzeep  

Tips & Tricks

Vergeet vooral niet je handschoenen aan te houden bij het schoonmaken. In verse zeep is het loogmengsel namelijk nog niet volledig opgelost. Zorg dus dat het niet in aanraking komt met je huid!

  • Methode: Koude