N

Nature Bar’s eerste versie van de bestseller Sinaasappel- & Calendulazeep

Het recept dat ik met jullie deel, is mijn allereerste zeeprecept en ook meteen het recept waardoor ik verliefd werd op zeepzieden.

Voor mij komt in dit prachtige product alles samen: verbinding met de natuur, goed zorgen voor jezelf, de aarde én de impact die jij als consument kunt maken.

Hoe het begon

Alweer een poos geleden heb ik tijd doorgebracht in Latijns-Amerika. Hier
zag ik met eigen ogen de impact van ons huidige (over)consumptiegedrag. Bergen plastic afval zover het oog reikte, voordat ik het strand kon bereiken.

Maar ook mensen die off the grid woonden en nog een onwijze connectie hadden met de natuur. Van blad tot wortel; alles werd gebruikt. Daar diep in de Amazone bestond geen afval. En dat inspireerde mij. Als het daar kan, dan kan dat hier toch ook?

Marlies tijdens haar reis

Toen in mijn tas een shampoo fles explodeerde tijdens een busreis, kwam alles samen. Ik moest iets nieuws vinden, maar in het hippie dorpje waar ik op dat moment was, hadden ze alleen maar ambachtelijke zeep.

Toen in mijn tas een shampoo fles explodeerde tijdens een busreis, kwam alles samen.

Marlies van Heusden – nature bar

De calendulazeep voedde mijn huid en zorgde ervoor dat muggenbulten snel genazen.

Daarnaast zorgde de rijke, natuurlijke oliën in de zeep ervoor dat mijn huid weer gezond was en het gebruik van andere producten zoals bodylotion overbodig werd. Een klein stuk zeep verving plotseling verschillende grote plastic flessen in mijn microrugzak en bracht me dichter bij de natuur.

Ik herinner me dat ik verbaasd was over de kracht van dat stuk zeep.

nature bar bestseller
Bewaar dit sinaasappelzeep recept.

Nature Bar nu

Inmiddels heb ik mijn eigen zeepatelier.

Elke zeep- en shampoo bar van Nature Bar wordt met de hand gemaakt volgens de cold process methode, dit is de puurste manier van zeep maken. Wel duurt het bij deze ambachtelijke methode vrij lang voordat de zepen helemaal gerijpt zijn: zo’n 4 tot 6 weken.
Dit geduld wordt echter wel beloond! Door het gebruik van lage temperaturen blijven de vitamines en mineralen zo veel mogelijk behouden en komen de goede eigenschappen van de natuurlijke ingredienten optimaal naar voren.

Marlies in haar zero waste zeepatelier. Foto: Birgit Bijl

Hot process

Dit in tegenstelling tot de meeste zepen die je in de supermarkt ziet liggen.

Bijna alle zepen worden tegenwoordig machinaal via de hot process methode gefabriceerd. Dit is namelijk een sneller proces en veel goedkoper dan het maken van ambachtelijke handgemaakte zeep.

Door de hoge temperatuur gaan helaas wel veel mineralen en vitamines verloren.

Daarnaast wordt er vaak gekozen voor de goedkoopste ingrediënten met weinig oog voor de impact op het milieu die het gebruik van deze bestandsdelen met zich meebrengt.

Fabriekszeep vergelijken met handgemaakte cold-process zeep, is een beetje als fabrieksbrood vergelijken met zuurdesem brood van een ambachtelijke bakker.

Cold process

Voor deze methode heb je slechts drie basisingrediënten nodig: een vetstof, water en natriumhydroxide. Uiteraard kun je ook nog geur- en kleurstoffen toevoegen. Ik kies voor pure natuurlijke zeep en voeg alleen natuurlijke ingrediënten zoals etherische oliën en kleien.

Door de scheikundig reactie tussen de vetstof en water met natriumhydroxide (samen loog) start het verzepingsproces en ontstaat uiteindelijk de handgemaakte zeep. Van de loog blijft na het verzepingsproces en na het rijpen niks meer over.

De calendulazeep voedde mijn huid en muggenbulden verdwenen. Foto: Nature Bar ©

Magisch

Het maken van zeep is magisch en elke keer anders! Het lijkt simpel met zo weinig componenten maar het is echt een samenspel tussen de ingrediënten, temperaturen en de duur van het mengen. Kortom, zeep maken is elke keer weer net even anders!

Met als resultaat: een luxe zeep die op een milde manier reinigt en daarnaast je huid voedt.

Het maken van zeep is magisch en elke keer anders!

Marlies | Nature Bar

Het maken van zeep is magisch en elke keer anders. Foto: Birgit Bijl

Sinaasappel- & Calendulazeep
 • Rijk en romig schuim
 • Subtiele natuurlijke geur
 • Circulair ingrediënt: geredde sinaasappelschillen
 • Handgemaakt in Amsterdam

Gaat 2-3 keer langer mee dan het plastic alternatief en is daarmee vaak zelfs goedkoper.

Materiaal:

Elke Nature Bar bevat een circulair ingrediënt. Foto: Nature Bar

Afdrukken

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sinaasappelzeep met calendula • Schrijver:
  Marlies van Heusden


 • Tijd:
  90 min.


 • Recept voor:
  450 g (6 zepen) 1x


Omschrijving

Uniek aan Nature Bar is dat elke zeep & shampoo bar een circulair ingrediënt bevat.

Favoriet bij velen is deze Sinaasappel- & Calendulazeep. Daarom heb ik als extraatje bij dit basis recept een simpele versie van deze crowd pleaser toegevoegd. Zodat ook jij circulaire zeep kunt maken en kan bijdrage aan een mooiere en schonere wereld.

Let’s Raise the bar together!

Liefs,

Marlies van Heusden | Nature Bar


Ingrediënten


Schaal


Bereiding

Stap 1 – Loogmengsel

 • Ga voorzicht om met loog, doe daarom de handschoenen aan en de veiligheidsbril en mondkapje op.
 • Weeg 149 g water in de glazen maatbeker.
 • Weeg 65 g loogkristallen (natriumhydroxide) in de andere glazen maatbeker.
 • Voeg nu in een goed geventileerde ruimte – bijvoorbeeld onder de afzuigkap of buiten – de kristallen aan het water toe. Doe dit altijd in die volgorde en nooit andersom!
 • Roer de kristalen meteen goed maar rustig door met een lepel totdat de kirstallen volledig zijn opgenomen door het water.
 • Bij het oplossen van de kristallen komt heel veel hitte vrij. Zorg dat de kan op een veilige plek kan afkoelen tot het loogmengsel 40-50 graden en transparant is.

Stap 2  – Basis oliën

 • Weeg de oliën af in een pan.
 • Verwarm de pan op een laag vuur zodat de kokosolie smelt en het samen een emulsie vormen.
 • Houd de temperatuur in de gaten want hoger dan 45 graden wil je de oliën niet hebben. Dan gaan namelijk goede eigenschappen van de oliën verloren.

Stap 3 – extra toevoegingen

 • Weeg in een beker de 15 gr sinaasappelolie 1 tl sinaasappelrasp en 5 gr calendula.
 • Ik gebruik de schillen van geperste sinaasappels van een lokale supermarkt. Maar je kunt natuurlijk ook de schil van een verse sinaasappel gebruiken om te raspen.

Stap 4 – laatste prep

 • Zet alvast je mal klaar op de oude thee- of handdoek.
 • Controleer de temperaturen, als de oliën en het loogmengsel ongeveer 45 °C zijn, kun je beginnen met de leukste stap!

Stap 5 – Zeepzieden

 • Je bent nu klaar om te zeepzieden (de officiële term voor zeepmaken).
 • Giet rustig het loogmengsel door een zeef bij het oliemengsel.
 • Het verzepingsproces start vanaf dit moment. Vrijwel meteen zie je het goudkleurige transparante oliemengsel veranderen in een troebeler en lichter mengsel.
 • Pak de garde erbij en roer achtjes in de pan totdat het mengsel zo dik is als custard of vla, dit kan even duren.
 • Als je ongeduldig bent kun je ook een staafmixer erbij pakken. Dit zal het verzepingsproces enorm versnellen, dus zeker als beginnende zeepzieder zou ik zeggen; heb geduld en pak de garde erbij.
 • De juiste consistentie controleer je door te testen op trace. Trace (spoor) is als het mengsel zo dik is dat het een spoor achterlaat. Laat met de garde een aantal druppel vallen op het zeepmengsel. Als deze blijven liggen – al is het maar heel even – dan ben je klaar met mixen.
 • Voeg nu de extra toevoegingen toe en roer weer met de garde tot de sinaasappelolie, sinaasappelschillen en calendulablaadjes helemaal opgenomen zijn in het zeepmengsel.
 • Schenk de zeep in de mal, en gebruik de spatel om de pan helemaal schoon te krijgen. Klop de mal voorzichtig op het aanrecht om de zeep gelijkmatig te verdelen. Dek de mal toe met oude theedoeken zodat deze rustig verder verzeept.

Na 1-2 dagen kun je de zeep ontmallen en snijden. Na 4-6 weken rijpen op een droge plek zijn de zeep bars klaar voor gebruik.

sinaasappelzeep  

Tips & Tricks

Vergeet vooral niet je handschoenen aan te houden bij het schoonmaken. In verse zeep is het loogmengsel namelijk nog niet volledig opgelost. Zorg dus dat het niet in aanraking komt met je huid!

 • Methode: Koude

Draag ook bij aan een mooiere en schonere wereld. Foto: Nature Bar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star