V

Verkoelende zoutzeep maken

zoutzeep

Dit is mijn favoriete zomerzeep: simpel en verfrissend. Het recept staat in het boek Simple Natural Soapmaking van Jan Berry. Ik wilde deze zeep al tijden maken, maar er was echter één probleem: Cambrian Blue. 

J

e ziet Cambrian Blue vaak voorbij komen bij Amerikaanse zeepmakers. Van schattige babyblauwe zeepjes tot brosse zoutblokken. Het kostte me heel wat moeite om Cambrian Blue klei in Nederland te vinden. Een Russische winkel in Groningen bood soelaas. Het was overigens het laatste pakje en ze hadden geen idee wanneer het weer op voorraad zou komen.

Als je niet uren, maanden of jaren naar een mineraalrijk ingrediënt uit Siberië wil zoeken, dan kun je ook een andere kleisoort nemen of voor een theelepel indigo blauw gaan.

Zoutzeep maken: 20% overvet

 Zoutzeep maken is net even anders. Er gaat namelijk een royale hoeveelheid kokosolie in. Je hebt 20% overvet nodig, ook wel superfat genoemd. Door overvette zeep te maken, beperk je de uitdroging van de huid. Deze zeep is lekker ziltig en dat maakt ‘m extra stevig. Zoutzepen bestaan meestal voor 80% tot 100% uit kokosolie, omdat dit de enige olie is die nog schuimt bij zout. Dat weet ik dan weer van Jan Berry – alias The Nerdy Farm Wife. 

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Onderstaand recept is geschikt voor beginners, omdat je maar een paar ingrediënten nodig hebt voor heel wat stukken zeep. De muntgeur is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. 

Zoutzeep maken

  • Aantal: 8 stukken zeep
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Afdrukken

Van deze zeep krijg je welriekende oksels en een fris tintelende lentebries over je huid, aldus mijn broertje. 

Ingrediënten

Bereiding

  1. Draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Doe lepel voor lepel de natriumhydroxide bij het water (niet andersom!), totdat het volledig is opgelost. 
  2. Roer er de klei doorheen. Zet het aan de kant en laat het loogmengsel ongeveer 40 minuten afkoelen of tot de temperatuur is gedaald tussen de 38 en 43 graden.
  3. Smelt de kokosolie en zonnebloemolie in een hittebestendige kom 3-5 minuten in de magnetron, totdat je een heldere vloeistof hebt. 
  4. Voeg de loog – nadat het is afgekoeld – toe aan het oliemengsel. Wissel het roeren met de hand af met de staafmixer, totdat je een lichte trace hebt bereikt. 
  5. Voeg de etherische pepermuntolie toe en vervolgens het zeezout. Blijf het met de hand roeren, want het mengsel wordt nu snel dik. 
  6. Doe het zeepmengsel snel in de vorm. Bedek het vervolgens met een laagje bakpapier en doe daar weer een dekentje of handdoek overheen.
  7. De zeep is na een dag hard en kan dan direct uit de vormpjes worden gehaald. Laat het in een schoenendoos 6 weken rijpen. 

Tips & Tricks: Zoutzeep wordt ontzettend snel hard. Vaak al binnen een paar uur. Het kan afbrokkelen, wanneer je de zeepjes door midden probeert te snijden. Daarom is deze zeep niet geschikt voor een cakevorm. Kies in plaats daarvan voor een mal met losse vakken of vormpjes.

zoutzeep-munt


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *