Z

Zelf aardbeienzeep maken

aardbeienzeep

Deze zomer maakte ik voor het eerste aardbeienzeep. En jij kunt dat ook! Je kunt deze zeep maken met aardbeien uit je tuin of ze bij de groenteboer kopen. De zeep heb ik gekleurd met rode kleipoeder. Het geeft een oranjerode tint. Daarnaast strooide ik er wat nigellazaadjes overheen. Gewoon, voor leuk.

Bracht mijn naderende verjaardag mij op het idee voor deze zeep? Ik eet immers het liefst aardbeienvlaai op mijn verjaardag.

Het kwam door een Instagrambericht. Een volger vroeg of ze zeep kon maken met aardbeien uit haar tuin. Haar vraag: denk je dat het zal lukken om de zeep roze te kleuren en naar aardbeien te laten ruiken?

Denk je dat het gaat lukken om de zeep roze te kleuren en naar aardbeien te laten ruiken?

Ze wilde hiervoor aardbeien drogen en tot poeder malen. Een leuk experiment. Zelf heb ik namelijk alleen ervaring met gepureerde groente en fruit.

Een aantal jaren terug maakte ik een zeep van vijgen. De les? De zeep wordt bruin. Rook het naar vijgen? Nope.

Lichtbruin is geen aantrekkelijke kleur

Door de fruitsuikers en de hoge PH-waarde van zeep, wordt de kleur meestal lichtbruin. En lichtbruin is – zoals ze zelf al aangaf – geen aantrekkelijke kleur.

Je kunt de zeep kleuren met roze klei of meekrapwortelpoeder. In mijn huis ging ik op zoek naar de laatste. Na een uur zoeken trof ik een leeg zakje meekrapwortelpoeder aan.

Wat nu? Ik had immers al aardbeien in huis gehaald.

Ik vond het enigszins spannend, maar voegde er een theelepel rode klei aan toe. Zo geschiedde.

Mijn volgster heeft haar zeep gekleurd met een restje roze mica dat ze nog had liggen. Het is het best om altijd eerst op te maken wat je nog in huis hebt liggen. Zo daag je jezelf uit om nieuwe dingen uit te proberen.

Door de fruitsuikers warmt het sneller op

Behalve de bruine kleur, zijn er ook nog een paar andere dingen waarmee je rekening moet houden als je zeep maakt met fruit.

Door de fruitsuikers warmt het mengsel sneller op. Daarom kun je het beste op lagere temperaturen het zeepmengsel maken (38 graden). Als de zeep eenmaal in de vorm zit, dan moet je het niet te dik inpakken. Hooguit met een theedoek of een dunne handdoek, want ook in de vorm zal de zeep sneller opwarmen dan normale zeep.

Ik raad je aan om deze zeep te maken als je al een paar keer eerder zeep hebt gemaakt en het zeep maken al een beetje onder de knie hebt.

Aardbeienzeep helpt tegen een vette huid

En hoe zit het met de geur?

Voor zover ik weet bestaat er geen etherische olie met aardbei. Dat is misschien wel het enige nadeel van natuurzeep: dat je niet elke geur kunt namaken.

Voor de rest blijft het wel goed bewaard in de zeep. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C. (Bron: Voedingscentrum). De aardbeienzeep helpt tegen een vette huid en zal deze tegelijkertijd voeden. In het filmpje hieronder zie je een samenvatting van het zeepmaakproces.

Daaronder volgt een recept met uitgebreide instructies en een tip voor een heerlijke, zomerse geurcombinatie.


Een samenvatting van het zeepmaakproces.

Zo maak je zeep met verse aardbeien

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
aardbeienzeep

Aardbeien zeeprecept


 • Schrijver: Jolanda
 • Tijd: 90 min
 • Recept voor: 454 g zeep 1x

Omschrijving

Deze zomerse zeep bevat gepureerde aardbei en is gekleurd met rode kleipoeder. Het heeft een zomerse geur van bergamot, lavendel en pink grapefruit.


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

 1. Zet je ingrediënten en zeepbenodigdheden klaar. 
 2. Pureer de aardbeien tot moes in de keukenmachine of gebruik een staafmixer.
 3. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
 4. Maak de loogoplossing en laat deze op een veilige plek afkoelen.
 5. Voeg een theelepel rode kleipoeder toe en roer nog even rustig door.
 6. Smelt de kokosolie en de cacaoboter in een hittebestendige kom voor 3 minuten in de magnetron. Het laatste wolkje cacaoboter kun je al roerend op laten lossen.
 7. Voeg daarna één voor één de olijf- koolzaad en castorolie toe.
 8. Meng de gepureerde aardbeien door de gesmolten oliën en boters. Mix goed door met de staafmixer.
 9. Voeg de loogoplossing toe als beide mengsel ongeveer dezelfde temperatuur hebben bereikt.
 10. Meng met de staafmixer tot een lichte trace. Bij mij duurde dit vrij lang, door de grotere hoeveelheid water in dit recept en de puree zelf. 
 11. Voeg de etherische bergamot-, lavendel en grapefruitolie toe. 
 12. Mix nog even goed door met de staafmixer
 13. Giet de zeepvla in de vorm. https://vimeo.com/587081822
 14. Wacht een minuut vijf tot tien minuten en breng dan wat textuur aan met een lepel. Strooi tot slot wat nigellazaadjes overheen.
 15. Dek de vorm toe met een dekentje en laat de zeep twee dagen staan.
 16. Haal de zeep uit de vorm en snijd deze in stukken. Leg de zeepjes vervolgens op een velletje bakpapier in een schoenendoos. 
 17. Laat de aardbeienzeepjes zes weken uitharden. Hierna zijn ze klaar voor gebruik!

Tips & Tricks

Heb je de zeep in vorm gegoten? Wacht dan 5-10 minuten, zodat het dik genoeg is om wat golven aan te brengen met een lepel. 

De geur van aardbeien blijft helaas niet hangen in de zeep door de hoge PH-waarde. 

Door de fruitsuikers in de zeep kan deze bruin kleuren. Daarom voegde ik een theelepel klei toe aan het loogwater.

 • Voorbereiding: 10
 • Methode: Koude

In dit zeeprecept gebruikte ik een mix van bergamot-, lavendel- en grapefruit etherische olie. Een fruitige geur met een licht bloemige ondertoon.

De aardbeienzeep snijden

Dit is altijd het leukste moment: de zeep snijden. Hoe ziet de zeep er aan de binnenkant uit? Ik ben erg tevreden met de kleur :). Deze zeepstukken snijd ik wat dikker. In totaal haal ik er daarom 4 zepen uit het recept (en een kaftje). Zoals je ziet is de zeep nog een beetje vochtig aan de binnenkant. Dit water verdampt de komende zes weken.

CategorieënGemiddeld Zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating