Wanneer je aan de slag gaat met zeep maken, zul je regelmatig de term ‘trace’ tegenkomen. Ik vind dit vaak één van de leukere facetten van mijn hobby. Het mixen zelf is niet zo boeiend, maar als je trace hebt bereikt, moet je opeens snel gaan handelen.

Je hebt de trace-fase bereikt, wanneer het mengsel een vla-achtige dikte heeft bereikt. Je kunt een paar druppels van de je staafmixer of garde terug laten vallen. Het is dan dik genoeg om op het oppervlakte te blijven liggen. Dit is ook het moment dat je snel de etherische olie en andere extra ingrediënten aan de zeep toevoegt en klaar moet zijn om de zeep in de vorm te kunnen gieten.

Met een staafmixer zul je binnen 2 of 10 minuten trace bereiken. Als je het mengsel met de hand klopt, dan kan dit meer dan een uur duren. Een normale handmixer zal niet werken, omdat deze niet krachtig genoeg mixt.

Als je zeep maar niet de trace-fase wilt bereiken, dan kan het aan de loogverhouding liggen. Zorg er dus voor dat je de loog precies afweegt op een digitale weegschaal. Het mag niet te weinig zijn, niet te veel, alleen precies goed. Normale keukenweegschalen zijn niet accuraat genoeg. Ik raad je dan ook aan om een digitale weegschaal te gebruiken waarop je precies de grammen kunt aflezen.

Kijk naar je loog. Is het klonterig? Gooi het dan weg. Dan is er namelijk op een bepaalde moment vocht bij gekomen en kan het niet nauwkeurig worden gemeten. Probeer het opnieuw met een verse portie loog. Zorg dat je loog altijd 100% zuiver is.
Soms kun je ook valse trace krijgen. Ik heb dit zelf een paar keur gehad. Het lijkt er dan op alsof je zeep dik is geworden, maar als je stopt met roeren, dan wordt het weer dun en waterig. Ik controleer dit altijd voordat ik het mengsel in de vorm giet. Als het zeepmengsel weer dun wordt, probeer het dan wat langer met de hand of een staafmixer te roeren tot het wel de gewenste dikte heeft bereikt.

Light trace

Vanaf je lepel of staafmixer laat het mengsel een licht spoor achter en zakt daarna weer weg in het oppervlak. Het blijft dus even liggen. De consistentie heeft iets weg van honing.

Medium trace

Het mengsel is nu al een stuk dikker geworden. Het lijkt op vanille vla en blijft echt op het oppervlakte achter.

Heavy trace

Het mengsel is echt dik en moet zo snel mogelijk in de vorm. Het is dan niet meer geschikt om nog mee te swirlen (kleureffecten te maken). Soms kan het mengsel opeens heel erg dik worden. Dit is vaak wanneer je kruidige etherische oliën gebruikt – dit zorgt ervoor dat het mengsel snel dik wordt – of als je te lang hebt zitten roeren. Het is nu de kunst om alles zo snel mogelijk in de vorm te doen. Dikke trace is geschikt voor als je een golvend patroon op je zeep wilt maken.

CategorieënFAQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *